Nem hinné, mit bírt mondani Trump a 9/11 napján

2016.09.11. 17:30

A republikánusok elnökjelöltje 15 évvel ezelőtti nyilatkozata bukkant fel, amelyet a World Trade Center csaknem 3000 ezer embert maga alá temető megsemmisülésének napján mondott. Az élőben bejelentkező ingatlanmilliárdos szavai láthatóan már akkor életveszélyesek voltak, csak mivel akkoriban még senkiben nem merült fel, hogy valaha elnökjelölt lehet belőle, szövege valahogy elsikkadt.

Trumpot annak apropóján keresték meg, hogy nem messze a WTC ikertornyaitól neki is volt egy felhőkarcolója, a kérdés az volt, hogy megsérült-e az épülete. Trump a helyzetképet tulajdonképpen egy száraz ténymegállapítással kezdte:

„Ez az épület volt a második legmagasabb Manhattanban, egyébként ez volt a legmagasabb is, mielőtt a WTC megépült, ezután lett a második, és most megint a legmagasabb.”

Egyébként a most Trump-toronyként is ismert 40 Wall Street Bulidingről van szó, amely néhány hónapig a világ legmagasabb épülete is volt 1930-ban. Azóta egyébként Manhattan közepén sem a legmagasabb épület, nem csak azért, mert 2013-ban elkészült a WTC ikertornyai helyén a One World Trade Center, de azért is, mert 2014-ben átadták a One57 néven ismert felhőkarcolót is.