Trump jótékonysági alapítványát vizsgálja New York főállamügyésze

2016.09.14. 11:55

Eric Schneiderman, New York főállamügyésze közölte, feltételezett szabálytalanságok miatt vizsgálják Trump jótékonysági alapítványát. Az ellenőrzés legalább június óta tart, mert a gyanú szerint a szervezet szabálytalanul támogatott egy csoportot, amelyik adományokat adott Pam Bondi floridiai főállamügyésznek még 2013-ban, írja a BBC.

Állítólag Bondi 25000 dollárt (6,25 millió forintot) kapott pár nappal azután, hogy az államügyész bejelentette, nyomozást indít a floridai Trump Egyetem ellen csalás gyanúja miatt. Az eljárást soha sem kezdték meg, így felmerült, hogy megvesztegették az ügyészt. Bondi tagadja a gyanúsítást, de korábban nyilvánosan támogatta Trumpot.

Eric Schneiderman az ügy kapcsán annyit mondott el, hogy az eljárást nem akarták nagydobra verni. Arra kíváncsiak, hogy Trump alapítványa betartotta-e a jótékonysági szervezetekre vonatkozó törvényeket.

Trump kampánystábja nem reagált a hírre, mivel a Demokrata Pártot ért legújabb orosz hackertámadással és az abban kiszivárgott adatokkal vannak elfoglalva. Jason Miller, a republikánus elnökjelölt szóvivője mindössze annyiban reagált S chneiderman vizsgálatára, hogy „az államügyész hivatala évek óta szemet huny a Clinton Alapítvány működése felett”, szerinte azt egész vizsgálat csak azt bizonyítja, hogy a baloldaliak el akarják terelni a figyelmet Hillary Clinton demokrata jelölt katasztrofális hetéről.

Trump kampánycsapatának azért is könnyű kimagyaráznia, elbagatelizálnia Schneiderman vizsgálatát, mert a főállamügyész korábban hivatalosan is beállt Clinton mögé. Ugyanakkor az némi bonyodalmat okoz, hogy Bondi nyilvánosan Trumpot biztosította támogatásáról.

A floridai ügyésznek juttatott támogatást a republikánus jelölt segítői korábban már elismerték. Igaz, akkor azt mondták, hogy egy elírás miatt utalták át a pénzt, nem politikai célokra szánták, és tévedésből nem tájékoztatták az adóhivatalt arról.