Clinton vezet Trump előtt az első elnöki vita előtt

2016.09.21. 23:33

Hat pont az előnye Hillary Clintonnak Donald Trumppal szemben az NBC News és a Wall Street Journal friss közvélemény-kutatása szerint, legalábbis azok között, akik valószínűleg elmennének szavazni, ha most lenne az amerikai elnökválasztás. A két médiatermék az elnökjelöltek első, hétfői vitája előtt kérdezte meg a lakosságot.

Clinton hatpontos előnye arra az esetre vonatkozik, ha négyesélyes versenyben Clinton (43) és Trump (37) mellett a Libertárius Párt jelöltjét, Gary Johnsont (9) és a zöldpárti Jill Steint (3) is választhatták a megkérdezettek.

Amennyiben csak Clintonra és Trumpra szavazhatnának a demokrata elnökjelölt előnye hatról hét pontra nő (48-41).

A RealClear Politicsnél kétesélyes versenyben 1,9, négyesélyesben viszont csak 1,5 pont, vagyis jóval kisebb Clinton előnye Trump előtt. A Reuters és az Ipsos szintén szerdai kutatása viszont Trumpot hozta ki győztesnek a négyes versenyben, nálunk a republikánus jelöl 39, Clinton 37, Johnson 7, Stein pedig 2 ponton áll. Trump és Clinton külön versenye döntetlen.

Az összes regisztrált szavazó esetében csökkent Clinton előnye, augusztusban ugyanis még kilenc ponttal volt a republikánus jelölt Trump előtt, most viszont csak 5 ponttal vezet.