Clinton-ellenes tartalmat pénzel a Facebooknak dolgozó milliárdos

2016.09.24. 09:00

Így zajlik az előválasztás

Az internetes mémek is beszálltak az elnökválasztásba: Palmer Luckey, a virtuális valóság szemüvegeket fejlesztő Oculus alapítója beszáll a Trump-kampányba, és olyan bloggereket és internetezőket szerződtet, akik megrendelésre gyártanak majd lejárató és kifigurázó tartalmat Hillary Clintonról.

Az internet legmélyebb bugyrai is megmozdulnak a 2016-os elnökválasztásra. A Verge szerint Palmer Luckey, „jelentős összeggel" támogatja a Nimble Americát. „Shitpostereket", azaz dühös, valós tartalom nélküli posztokat öntő internetezőket bérel, hogy Hillary Clintont lejárató internetes kontentot gyártsanak.

Amikor a posztoknak nincs hírértéke, csak régi információkat osztanak meg – így növelve ezek láthatóságát és relevanciáját – azt az internetes szleng „shitpostingnak" hívja. A Nimble America munkaeszköze pontosan ez a típusú tartalomgyártás, missziójuk, hogy ezt „átláthatóan, valós céllal" vessék be, aminek a külvilágra is hatása van. A Trump-kampányra például pólókat terveznek, sőt, már azokon a posztokon gondolkoznak, amiket a pólókról lehet majd írni, egyszóval a shitpostingnak sosincs vége.

Luckey ezt a csoportot saját elmondása szerint is támogatja, hogy Trump sikerét biztosítsa. Az üzletember személyes vagyona az Oculus Rift nevű, virtuális valóságban utazó cégből származik, melynek alapító tagja volt, és amit nemrég 2 milliárd dollárért vett meg a Facebook. Ebből az üzletből Luckey önmagában 700 millió dollárt, azaz közel 200 milliárd forintot profitált.

Luckey politikai kampánya azért is került fókuszba, mert a Facebooknak dolgozik. A social media óriást eddig is sok kritika érte, hogy elfogultan kezeli az információkat, ugyanis algoritmusokkal és szerkesztőségi munkával szűrik a felhasználók elé kerülő tartalmat. Luckey ráadásul már a második Facebook-alkalmazott, aki pénzzel is beszáll Trump kampányába. Az Oculus Rift más tagjai Twitteren írták, hogy a férfi kampányától „felfordul a gyomruk".

Luckey elmondta, hogy a shitpost céget nem hivatalosan, hanem Facebookon kereste meg, mert tetszett neki a Clinton-ellenes humoruk. Ugyan csak tőkét pumpált az akcióba, de a Nimble America vezérigazgatóként hivatkozik rá a saját honlapján. Ő ettől igyekszik eltávolodni, hiszen csak a csapat beindítását és pénzgyűjtő kampányát akarta támogatni. Ez sikerült is: 

a cég társalapítója, Dustin Ward nyilatkozata szerint a Nimble America máig 11 ezer dollárt, azaz 3 millió forintot kalapozott össze a célra.

Trump úgy tűnik, egy lépéssel Clinton előtt jár a mémháborúban: Hillary Clinton saját honlapján írtak róla, hogy Trump és fia rasszista, a fehér felsőbbrendűséget hirdető képeket oszt meg Twitteren. A megnevezett rasszista szimbólum nem más, mint Pepe a béka, az elmúlt évek egyik legprominensebb internetes méme. Clinton szerint Pepét az utóbbi időben kisajátította a rasszista alt-right, azaz az újjobb. Szerinte az, hogy Trump ezt a figurát használja, vérfagyasztó fordulat a republikánus elnökjelölt kampányában. Egyébként ez a cikk generálta az utóbbi idők legérthetetlenebb Tumblr-threadjét.  • Hírek
  • Hírek