A Wikileaks újabb anyagokkal áll elő Clintonról?

2016.10.03. 14:44

Az eredeti hírekkel szemben Julian Assange, a Wikileaks alapítója nem fog kiállni Londonban az ecuadori nagykövetség erkélyére egy nagy bejelentésre kedden, viszont helyette videón jelentkezhet be a kiszivárogtató portál alapításának tizedik évfordulójából tartott berlini sajtótájékoztatóra. Az MSNBC szerint végül „biztonsági kockázatok" miatt vetették el az erkélyt.

Egyelőre arról sem tudni semmi biztosat, hogy mivel állna elő Assange, de a legtöbben azt találgatják, hogy Hillary Clintonról hozhat nyilvánosságra újabb információkat, amiket már augusztusban belengetett.

Assange nyíltan vállalta, hogy nem ért egyet Hillary Clinton politikájával, és szeretné rontani az esélyeit a választáson. A júliusi demokrata jelöltállító gyűlés előtt hozta nyilvánosságra a pártvezetésnek megfelelő DNC belső levelezésének egy részét, amiből kiderült, hogy közöttük lejtett a pálya Clinton felé Sandersszel szemben. Végül ebbe bele is bukott a DNC akkor elnöke.

Akkor arra is célzott, hogy van még kibertámadásból származó muníciója, amit a novemberi választásig egy megfelelő pillanatban nyilvánosságra is akar hozni. A Clinton ügyeiről szóló bejelentés lehetőségét erősíti az is, hogy a Politico szerint Roger Stone, Donald Trump egyik tanácsadója is kiírta a Twitterre, hogy „szerdán @HillaryClintonnak vége. #Wikileaks."

Azonban semmi biztosat nem tudni, majd kedden (vagy szerdán?) derül ki, hogy egyáltalán előáll-e újabb szivárogtatással a Wikileaks. A Politico azt is hozzáteszi, hogy terjed egy olyan pletyka is republikánus körökben, hogy Assange valószínűleg Trumpról is hozhat majd nyilvánosságra információkat még novemberig.

Sanders megvédte Clintont

Clintonnak hozott már néhány kellemetlen pillanatot az elmúlt napokban, hogy a Washington Free Beaconre kikerült egy hangfelvétel, amin még februárban előválasztási ellenfele, Bernie Sanders vermonti szenátor támogatóiról beszélt. A felvételt állítólag hekkerek hozták nyilvánosságra, miután feltörték Clinton egyik munkatársának a fiókját.

Clinton a 2008-as gazdasági válság gyermekeinek írta le Sanders sok fiatal támogatóját, akik közül szerinte többen szüleiknél élnek, a politikával pedig csak most ismerkedtek meg. „Úgy érzik, hogy elég tanultak, de az elérhető állások nem olyanok, amiket elképzeltek maguknak." Clinton azt is hozzátette, hogy ingyenes oktatást, ingyenes egészségügyet akarnak, és úgy gondolják, hogy a cél a skandináv modell. Azonban szerinte közülük sem tudta minden második, hogy ez mit jelent.

Roby Mook, Clinton kampányfőnöke azt mondta, hogy a demokrata jelölt azokról a fiatalokról beszélt, akik frusztráltak, mert hiába végeztek jó iskolákat, mégsem tudnak megfelelő munkát találni, de Sandersszel közösen tesznek lépéseket, hogy a kevésbé jómódúaknak is legyen lehetőségük a továbbtanulásra.

Vasárnap pedig Sanders is megszólalt, és azt mondta, hogy Clinton teljesen korrekten fogalmazott. Szerinte több millió fiatal hitelből kezdte a felsőoktatást, és azt remélte, hogy majd jól fizető munkát tud találni. Ez viszont nem történt meg, és ezért politikai forradalmat akarnak, meg akarják változtatni a társadalmat. Sanders kitért viszont Trump adóügyére, ami szerinte azt bizonyítja, hogy a gazdagok csak még gazdagabbak lesznek, miközben komoly egyenlőtlenségek vannak. A New York Times ugyanis hozzájutott Trump 1995-ös adóbevallásához, ami alapján elképzelhető, hogy ugyan semmi törvénytelent nem tett, de a republikánusok milliárdos elnökjelöltje azóta nem is fizetett jövedelemadót.

154 milliót kalapozott össze

Közben az is kiderült, hogy Hillary Clinton kampánya az eddigi legtöbb pénzt, 154 millió dollárt gyűjtött a DNC-vel és helyi pártszervezetekkel közösen szeptemberben. Az átlagos adomány összege 56 dollár volt, a pénz pedig több mint 900 ezer embertől folyt be. A demokrata jelölt kampánycsapata azonban kiemelte, hogy Donald Trump is azt ígérte, hogy további 50 millió dollárt fordít majd saját pénzéből a kampányra, ezért további adományokat várnak támogatóiktól.