Trump a túlélésért küzd majd

2016-09-27T104605Z 2 MTZGRQEC9R57NDMV RTRFIPP 0 USA-ELECTION-DEB
2016.10.09. 21:21
23 hozzászólás

Talán nem volt még olyan elnökjelölt, aki annyira rossz helyzetből várhatott volna egy tévévitát, mint Donald Trump, akinek a pénteken kirobbant botránya után a túlélésért kell majd küzdenie magyar idő szerint hétfő hajnali háromkor, és könnyen lehet, hogy most dől el, mennyi esélye marad a november 8-i elnökválasztáson. Az elmúlt napokban minden korábbinál nagyobb hullámokat vertek ugyanis több mint tíz évvel ezelőtt nőkre tett trágár, becsmérlő kijelentései. Az előkerült felvételen Trump többek között arról beszélt 2005-ben, hogy házas nőre hajtott rá, és sztárként szerinte egyébként is bármit megtehet nőkkel.

Republikánus politikusok tömegesen hátráltak ki a kampánya során először bocsánatot kérő milliárdos mögül, és még többen ítélték el a kijelentéseit, az egész pedig akkorát robbant, hogy teljesen háttérbe szorította azokat a Hillary Clintonnak kínos emaileket is, amiket a Wikileaks rögtön Trump videója után hozott nyilvánosságra. Trump kizárta, hogy visszalépjen, de az újabb korábbi kijelentéseivel folytatódó botrány alaposan rányomhatja majd a bélyegét a sorsdöntő tévévitára, miközben Clinton egyébként is előnyben volt a felmérésekben.

Egymás után ítélték el

Már pénteken látni lehetett, hogy az a nap felforgatta az elnökválasztást, és a demokraták mellett rekordgyorsan ítélte el több republikánus is Trump megjegyzéseit. Szombaton Joe Biden alelnök is konkrétan szexuális zaklatással vádolta meg Trumpot, azonban az ellenoldalról érkező bírálatoknál látványosabb volt, ahogy több tucatnyi (szombaton közel negyven, vasárnap lelasult ez a folyamat) republikánus közéleti személyiség, kongresszusi képviselő és szenátor fordult nyíltan szembe Trumppal, vonta vissza támogatását, vagy követelte egyenesen a visszalépését, például alelnökjelöltje, Mike Pence javára.

Sokan eredetileg is vonakodva álltak be Trump mögé, azonban míg a korábbi visszás kijelentéseinél csak néhány vezető republikánus szólalt fel, most sokkal többen gondolták tarthatatlannak a helyzetet. Többek között John McCain 2008-as elnökjelölt is visszavonta Trump támogatását, míg az aktuálpolitikai ügyekben ritkán megszólaló Condoleezza Rice volt külügyminiszter is egyértelműen a visszalépését követelte. Arnold Schwarzenegger színész, volt kaliforniai kormányzó is jelezte, hogy mióta 1983-ban amerikai állampolgár lett, először fordul majd elő, hogy nem szavaz a republikánusok elnökjelöltjére. „Ez nagyon rossz. Azt hiszem ennek vége" – kommentálta a botrányt alsóbb szinteken egy ohiói aktivista is.

Sokkal többen vannak azonban azok, akik elítélték a megjegyzéseket, de nem vonták vissza Trump támogatását. Ilyen volt Paul Ryan házelnök, aki szombaton először kampányolt volna együtt Trumppal, végül azonban a történtek fényében lemondták a milliárdos részvételét. Elítélte Trump kijelentéseit Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője is, akinek egyik jobbkeze viszont továbbment, és Trump félreállását szorgalmazta.

Még Trump alelnökjelöltje, Mike Pence is próbálta elhatárolni magát, és elítélte a nyilatkozatot. Azt mondta, hogy nem tudja megvédeni Trump kijelentéseit, de örül neki, hogy megbánást tanúsított, és egy félperces videóban nyilvánosan bocsánatot kért. Pence is lemondta részvételét Ryan gyűlésén, de a Politico forrásai szerint nem gondolkozik azon, hogy visszalépjen.

Trump felesége, Melania is kiadott egy közleményt, amiben bántónak nevezte férje egykori kijelentéseit, de próbálta menteni is a helyzetet. Hozzátette, hogy a felvételen hallható Trump nem az az ember, akit ő ismer. „Remélem, az emberek is elfogadják a bocsánatkérését, ahogy én tettem, és az országunk és a világ előtt álló fontos dolgokra koncentrálnak" – írta.

A kongresszusért is aggódnak

A mostanihoz hasonló szembefordulások nem nagyon történtek elnökválasztásokon még hosszú évtizedekre visszanézve sem. A republikánusok 1996-ban ugyan lemondtak az esélytelennek ítélt Bob Dole-ról, de nem szólították fel prominensek a jelöltet egy hónappal a választás előtt, hogy inkább szálljon ki. Az időzítés nem is lehetett volna rosszabb Trumpnak, hiszen már korábban is voltak olyan hírek, hogy több republikánus politikus azon gondolkozik, hogy lemond róla, ha nem szerepel meggyőzően a második vitán.

A pártvezetésnek megfelelő RNC egyelőre leállította a Győzelem projekt keretében kiküldött emaileket, amikkel szavazásra buzdították volna a választókat, és állítólag az is a lehetőségek között van, hogy felfüggesztik a közös kampánypénzgyűjtést Trumppal, és a kongresszusi választások felé fordulnak majd. Az elnökválasztással párhuzamosan ugyanis képviselőkről, szenátorokról és kormányzókról is szavaznak majd november 8-án, és sok republikánus egész egyszerűen a székét, vagy a republikánus többséget félti Trump botránya miatt. A szenátus egyébként is nagyon szorosnak tűnt, de most olyan hangok is előkerültek, amik szerint a képviselőházban is többet markolhatnak a demokraták, mint azt eredetileg bárki gondolhatta volna.

Trump nem lép vissza

Trump szombaton többször is nagyon világossá tette, hogy esze ágában sincs kiszállni. „Soha nem lépek vissza, soha nem tettem ilyet életemben. Széleskörű a támogatottságom" – mondta a Washington Postnak, és a Wall Street Journalnek is azt mondta, nulla az esélye a távozásának.

Ugyan a pártvezetés bonyolult jogi manőverekkel elméletben képes lenne leváltani Trumpot, de ez ennyi idővel a választás előtt már biztos bukással fenyegetne, ráadásul a milliárdos több millió eltökélt támogatója is elárulva érezné magát. Attól is tarthatnak, hogy ha megpróbálnának közbelépni, akkor Trump ellenük is kampányolni kezdene, ahogy azt a fenti tweetje is mutatta.

Talán a legfontosabb viszont az, hogy sok államban már megkezdődött az előzetes szavazás – többek között Barack Obama elnök is leszavazott már –, több mint a felükben pedig lezárult a jelöltállítás, vagyis lényegében nem lehetne lecserélni Trumpot a szavazólapon, még akkor sem, ha ő maga lépne vissza. Utoljára egyébként 1972-ben kellett kiszállnia egy nagy párt jelöltjének, akkor Thomas Eagleton alelnökjelölt depresszió problémái miatt kényszerült otthagyni George McGovern kampányát.

Megint meghasonlást hozhat a pártnak

Trump szombaton a New York-i Trump Towerben egyeztetett Rudy Giuliani volt New York-i polgármesterrel és Chris Christie New Jersey-i kormányzóval is. Giuliani szerint Trump semmi esetben sem lép vissza, hiába akarják ezt Clintonék, az őt erre sürgető republikánusok pedig egyébként sem a milliárdos igazi támogatói közül kerültek ki.

Annak több jele is volt, hogy a republikánus tábor nem fordult olyan ütemben Trump ellen a felvétel miatt, mint ahogy a politikusok közül tették sokan, habár az egész ügy csak néhány nap alatt jelenhet majd meg a felmérésekben. A Politico/Morning Consult szombati felmérése szerint a republikánusok nagy többsége nem akarja, hogy Trump visszalépjen, és még a nők közül is csak 13 százalék követelné ezt. Viszont a republikánusok háromnegyede szerint a pártvezetésnek ki kellene tartania Trump mellett.

Az is látszott azonban, hogy a jelöltállító konvenció után Trump mögött azért nagyrészt összezáró republikánusokat most megint a végletekig megoszthatja a pénteki felvétel. Ryan wisconsini gyűlésén több trumpista is Trump nevét kezdte skandálni, a milliárdos támogatását visszavonó egyik képviselőt pedig kifütyülték. Jól szemléltette a meghasonlott helyzetet, hogy a taps és éltető ujjongás a fújjolással keveredett akkor is, amikor Trump kiment szombaton a Trump Tower elé.

A bizonytalanok Clinton felé fordulhatnak

Azonban Trump már a pénteki felvétel kikerülése előtt is alaposan le volt maradva a felmérésekben, ezen pedig csak súlyosbíthat a mostani botrány. Az első, elveszített tévévita és az azt követő, Trump ügyeitől hangos időszak után Clinton 3,2-4,6 pontos előnybe került országosan – attól függően, hogy a libertariánus Gary Johnsont, és a zöldpárti Jill Steint is mérték-e a felmérésekben – a RealClearPolitics összesítésében, és a FiveThirtyEight gazdasági mutatók alapján súlyozott modellje is 77,4 százalék esélyt adott a demokrata jelölt győzelmének. Clinton a csatatérállamok többségében is tudott javítani októberben.

Ha Trump elkötelezett támogatói ki is tartanak a milliárdos mögött, akkor is nagyon könnyen előfordulhat, hogy a gyenge helyi szervezeti háttere miatt, a republikánus politikusok elítélő nyilatkozatai mellett a kevésbé lelkes szavazók közül többen egész egyszerűen otthon maradnak. Ráadásul míg Bill Clinton például az ellene indult impeachment eljárás idején is viszonylag népszerű maradt, és a demokrata párttársai sem hátráltak ki mögüle, addig Trump rettentő népszerűtlen jelölt, és már eddig is nem kevesen Clinton ellen szavazva támogatták.

Trump hátrányban volt az afroamerikaiak és a latinók mellett a nők, a felsőfokú végzettségűek, és még a legfontosabb, függetlenek között is, egyértelműen szüksége lett volna még szavazatokra, hogy esélye legyen a győzelemre. Ha a mostani botrány miatt például nem tudna jelentősen 40 százalék fölé kúszni országosan – ami még egyáltalán nem is jelentené a kampánya teljes összeomlását –, a FiveThirtyEight szerint már akkor is nagyon könnyen kialakulhat egy olyan helyzet, ahol több mint 10 százalék különbség lenne Trump és Clinton között országosan. Ez pedig a csatatérállamokra lefordítva azt jelentené, hogy a demokrata jelölt tarolna, sőt, olyan republikánus államokban is lehetne esélye, mint Arizona, Alaszka, vagy éppen Georgia.

Képes Trump hihető bűnbánásra?

Hiába szerepelt profin alelnökjelöltje, Mike Pence a keddi alelnökjelölti vitán, a republikánus jelöltnek még a pénteki történések nélkül is nyernie kellett volna a vasárnapi második elnökjelölti vitát, hogy megint szorossá tegye az állást. Most azonban az a legnagyobb kérdés, hogy mekkora részét viszi majd el a vitának a Trump körüli botrány, és ehhez képest milyen stratégiával áll ki a két jelölt.

Jöhet az Armageddon

– jellemezte egy Clintonékhoz közel álló demokrata, hogy mit vár.

Trump már az első vita után belengette, hogy előveheti Bill Clinton afférjait, és az elmúlt napokban is ezekre hivatkozva váltott át védekezésből ellentámadásba, többek között megosztott tweeteket Juanita Broaddricktól, aki azzal vádolta meg Bill Clintont, hogy 1978-ban megerőszakolta. Clinton ügyeinek felemlegetését azonban a republikánusok többsége sem támogatná, sokak szerint ez a mostani helyzetben különösen elkeseredett visszavágási kísérletnek tűnhetne.

Akárhogyis, az biztos, hogy a támadó üzemmód kevés lehet Trumptól, amennyiben nem tud hihetően nyilvános bűnbánást tanúsítani. Kiadott közleményt, és a félperces videót is, de a vitán fog a botrány kirobbanása óta először megjelenni élőben, és meg kellene győznie a nézőket, hogy tényleg őszintén kért bocsánatot, miközben korábban még csak elnézést sem kért soha.

Clinton nagyon készült

Trumphoz hasonlóan Clinton is a vitán fog először élőben reagálni a botrányra. A demokrata jelölt a Twitteren ugyan elítélte Trump kijelentéseit, de tanácsadói úgy ítélték meg, hogy a legjobb, ha a rengeteg amerikai által követett vitán beszél először mélységeiben, míg a hétvégén hagyták, hogy a milliárdossal szembeforduló republikánusokról szóljanak a hírek. Clinton már korábban is hangsúlyossá tette Trump nőket érő durva megjegyzéseit, például az első vita végén ő hozta fel Alicia Machado volt szépségkirálynőt, akivel aztán a republikánus jelölt napokig hadakozott.

Most reagál először a pénteken elhangzottakra
Most reagál először a pénteken elhangzottakra
Fotó: Brian Snyder

A saját munícióit is tartogató – például az is az első vita óta derült ki, hogy Trump 1995 óta nem fizetett szövetségi jövedelemadót – Clintonék a Politico szerint azzal is számolnak, hogy a republikánus jelöltnek kevés vesztenivalója maradt, ami még kiszámíthatatlanabbá teszi a vitán. Legutóbb csak röviden került elő Clinton emailbotránya, a Clinton Alapítvány körüli ügyekről pedig csak az alelnökjelölti vitán volt szó. Ráadásul ugyan a hétvégén mindent elnyomott Trump botránya, de feltehetően Clintonnak is kell majd kínos kérdésekkel szembenéznie a Wikileaksen kiszivárgott levelekkel kapcsolatban. A Wall Street-i beszédek leiratai szerint többek között arról beszélt korábban, hogy eltávolodott a középosztálytól, valamint hogy szükség van magánvéleményre, és nyilvánosan képviselt véleményre is. A levelek egy részét pedig még csak most dolgozzák fel, ezért újabb kínos pillanatok is várhatnak Clintonra a következő héten.

A demokrata jelölthöz közel álló források szerint azonban tanácsadói fontos feladatnak tartják, hogy Trump botrányainak ostorozása mellett ne menjen bele minden adok-kapokba a republikánus jelölttel, és a teremben ülő bizonytalan szavazókra koncentrálva próbáljon emberibb arcát mutatva közel kerülni a választókhoz.

A town hall nem egy szimpla vita

A második vita különleges lesz ilyen szempontból is, hiszen town hall (kb. lakossági fórum) formátumban tartják majd, így a kérdések felét a közönségben ülő bizonytalan választók teszik majd fel, és csak a másik felét a moderátorok, a CNN-es Anderson Cooper és az ABC-s Martha Raddatz. Ennél a formátumnál nagyon sokat számít a választók közelsége, éreztetni kell velük, hogy a jelölt megérti a problémáikat, akkor is, ha esetleg ellenséges stílusban teszik fel a kérdéseket.

A town hallnál nincs egy pulpitus, vagy egy asztal, ami viszonylagos védelmet jelentene, helyette a lehető legkevésbé kényelmetlen pózban kell ülni a terem közepén egy bárszéken, vagy pedig nem is túl gyorsan, de nem is túl lassan sétálva felsorakoztatni az érveket. Itt minden számít: ki, mikor áll fel közbeszólni, mennyire megy közel a másikhoz, vagy éppen mit csinál a háttérben – emlékezetes és sokba kerülő baki volt, amikor az idősebb Bush az óráját leste.

Clinton számos ilyen fórumot tartott korábban, és bőven van már tapasztalata. Viszont ez lesz a leginkább a tömegrendezvényeket preferáló Trump első igazi town hallja, miközben a héten egy kvázi felkészülési próbája sem sikerült túl meggyőzően, pedig ott a közönségben a támogatói ültek, és csak a moderátoron keresztül kérdeztek.

A legnehezebb vitán ennél nagyobb nem is lehetne a tét: Trumpnak a botrány után a vita túlélése, és valami látványos ellentámadás lesz a cél, Clinton pedig a Wikileaksen kikerült levelek miatt aggódhat, viszont akár minden korábbinál nagyobb előnyre tehet szert 30 nappal az elnökválasztás előtt.