Trump távozását akarják a republikánusok, hiába

2016.10.09. 07:34

Így zajlik az előválasztás

Egyre több republikánus politikus szólította fel szombaton elnöki ambíciói feladására Donald Trumpot, a párt elnökjelöltjét azt követően, hogy nyilvánosságra kerültek több mint tíz évvel ezelőtti nőkre tett trágár, becsmérlő kijelentései. Trump jelezte: nem száll ki a versenyből. Még Mike Pence, a republikánusok alelnökjelöltje is azt mondta, hogy Trump szavait se megbocsátani, se megvédeni nem lehet. Trump felesége is sértőnek, védhetetlennek minősítette szavait.

Közben kiderült, hogy nem sokkal Pence nyilatkozata után Trump kampányoldaláról eltűntek az alelnökjelölt soron következő kampányeseményei, helyettük az az üzenet fogadta a látogatókat. hogy majd később teszik azokat közzé. Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt két nyilvános eseményt visszatettek az oldalra, de ez is azt vetíti elő, hogy a Republikánus párton belül egyre hangosabbak azok a hangok, akik Trump visszalépését és Pence elnökjelöltségét szorgalmazzák.   

A bírálatokban ennél továbbment Condoleezza Rice, George W. Bush korábbi amerikai elnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója, majd külügyminisztere. Facebook közösségi oldalon azt írta, nem szabad, hogy Donald Trump elnök legyen.

Mint republikánus azt szeretném támogatni, aki nagy formátumú, akiben van méltóság ahhoz, hogy a Föld legnagyobb demokráciájának legmagasabb tisztségét foglalja el.

John McCain szenátor, a republikánusok volt elnökjelöltje, aki előzőleg támogatásáról biztosította Trumpot, azt mondta: korábban tiszteletben tartotta, hogy Trump megszerezte a republikánus küldöttek többségének támogatását, de a héten történtek után lehetetlen még feltételes támogatást is nyújtani Trumpnak az elnökjelöltséghez.

A párton belül sokan még ennél is tovább mentek. Választási szakértők azonban elmondták, hogy nagyon nehéz lenne Trumpot levenni a választási listáról, hiszen több államban már zajlik a választás napja előtti, korai szavazás. Ennek ellenére az AP amerikai hírügynökség idézte Spencer Zwicket, Mitt Romney négy évvel ezelőtti kampányának pénzügyi vezetőjét, a Republikánus Párt egyik legismertebb adományszervezőjét, aki szerint számos telefonhívást kapott, amelyben közölték: "szeretnének segíteni összedobni a pénzt egy új republikánus elnökjelölt támogatására".

Trump szombat délután a Twitteren ezt írta:

Nem szállok ki a versenyből soha, nem hagyom cserben támogatóimat.  • Hírek
  • Hírek