Ryan: Nem fogom védeni Trumpot

2016.10.10. 21:39

Így zajlik az előválasztás

Az egyik legbefolyásosabb republikánus, Paul Ryan házelnök egy konferenciahíváson jelezte a párt kongresszusi képviselőinek a második elnökjelölti vita után, hogy a jövőben nem akarja védeni Donald Trumpot, és az energiáit sokkal inkább a képviselőházi és szenátusi többségük megvédésére fordítja majd, írja a CNN.

Trumpnak a 2005-ben nőkre tett becsmérlő megjegyzései miatt két nap alatt republikánus politikusok tömegesen hátráltak ki a milliárdos mögül, és még többen ítélték el a kijelentéseit, amiket Ryan például émelyítőnek nevezett, támogatását azonban nem vonta vissza.

Az ilyen előzmények mellett nagyrészt csúnya sárdobálásból álló vasárnapi elnökjelölti vitát aztán sikerült a várakozásokat felülmúlva végigcsinálni Trumpnak, és feltehetően saját támogatóit is feltüzelte, azonban az első felmérések Hillary Clintont hozták ki győztesen. A legnagyobb kérdés viszont az volt a vita után, hogy mit lépnek a kiváró republikánusok.

Ryan a kongresszusi képviselőknek tartott konferenciahíváson hétfőn jelezte, hogy tegyék mind azt, ami a saját megválasztásukhoz a legjobb, mondta az egyik forrás a CNN-nek. Ezt többen úgy értelmezték, hogy nem nagyon számol már Trump győzelmével, és lényegében minden energiáját arra fordítja majd, hogy Hillary Clinton megválasztása esetén ne kerülhessen a kongresszus is a demokraták kezére.

Trump szombaton először kampányolt volna együtt Ryannel a házelnök wisconsini körzetében, de a pénteki botrány kirobbanása után lemondták a republikánus jelölt részvételét. Mostanra pedig az is kiderült, hogy nem is lesz már közös megjelenésük, miután Ryan ugyan 17 államban, 42 városban kampányol majd a következő egy hónapban, de egyik esetben sem fog aktívan kardoskodni Trump mellett.

Ryan ettől még nem vonta vissza Trump támogatását, és hivatalosan szóvivője csak azt a közleményt adta ki, hogy a házelnök a hátralévő egy hónapban teljes egészében a republikánusok kongresszusi többségének megőrzésére fog koncentrálni. Egy másik szóvivője azt is jelezte, hogy a házelnök világossá tette, hogy nem gondolja, hogy eldőlt volna az elnökválasztási verseny.

A források szerint viszont a képviselők reakciója Ryan megjegyzéseire nem volt egyöntetűen pozitív, többen úgy gondolták, hogy ezzel lényegében borítékolják Clinton győzelmét. Volt olyan Trumpot támogató képviselő, aki élesen bírálta a republikánus vezetőket a konferenciahívás alatt, amiért nem állnak ki eléggé Trump mellett.

Trump visszaszólt

Trump szóvivője azzal reagált a hírre, hogy nem sok minden változott, Trump mozgalmát pedig mindig is az emberekre, nem pedig Washingtonra építette. Maga Trump is reagált a Twitteren, azt írta, hogy Ryannek többet kéne foglalkoznia a költségvetéssel, a munkahelyteremtéssel és az illegális bevándorlás elleni küzdelemmel, „nem pedig arra vesztegetni az idejét, hogy a republikánus elnökjelölttel harcol."

A kampánycsapat egyik tagja azt is mondta a CNN-nek, hogy ők a kezdettől fogva jelezték a kongresszusi képviselőknek és szenátoroknak, hogy koncentráljanak a saját székük megnyerésére, még ha ehhez el is kell fordulniuk Trumptól, mivel a lehető legnagyobb republikánus többséget szeretnék januárban.

Féltik a saját széküket

Az elnökválasztással párhuzamosan képviselőkről, szenátorokról és kormányzókról is szavaznak majd november 8-án. A szenátus egyébként is nagyon szorosnak tűnt, de most olyan hangok is előkerültek, amik szerint a képviselőházban is többet markolhatnak a demokraták, mint azt eredetileg bárki gondolhatta volna, pedig azt bevehetetlennek hitték a republikánusok.

2016-10-10T105806Z 5 MTZGRQECA8R3TGLB RTRFIPP 0 USA-ELECTION-TRU
Fotó: Mike Segar

A saját politikai túlélésükért küzdő republikánusok közül sokan attól félnek, hogy Trump botrányai lehúzhatják őket, viszont az is kockázatos lépés lehet, ha valaki szakít a republikánus jelölttel. Trump eltökélt támogatói Ryan szombati gyűlésén is elkezdték skandálni jelöltjük nevét, egy támogatását visszavonó képviselőt pedig kifütyültek. Egy képviselő a Politicónak azt mondta, hogy rettentő rossz helyzetben vannak, mert úgy látják, hogy az is káros lehet, ha Trumppal maradnak, de az is, ha nem.

Újabb felvételek jönnek?

A hétvégén egyre újabb korábbi kijelentések is előkerültek Trumptól a médiában, és többen is jelezték, hogy további necces felvételek is vannak a birtokukban. A Fox News-os Geraldo Rivera a Politico szerint azt mondta, hogy sokszor készített interjút Trumppal, akit számos alkalommal elkísért korábban. Mint mondta, vannak olyanok a felvételek között, amik a mostani helyzetben kínosak lennének. Arról nem beszélt, hogy nyilvánosságra hozná-e ezeket.

Emellett az is kiderült, hogy Mark Burnett, a Trumphoz köthető Apprentice producere figyelmeztette a munkatársakat, hogy komoly pénzekre beperelne bárkit, ha kiszivárogtatnak olyan anyagokat, amik a reality show felvételein készültek. Viszont egy Clintonhoz közeli demokrata csoport már jelezte, hogy ők készek kifizetni ezeknek a pereknek a költségeit.