Al Gore: Én aztán tudom, hogy minden szavazat számít

2016.10.12. 16:57
1 hozzászólás

Ahogy erősödik a republikánusok és Donald Trump között a konfliktus, úgy nő Hillary Clinton választási esélye. A demokraták azonban nem dőlhetnek hátra – figyelmeztetett Al Gore.

„Élő bizonyítéka vagyok annak, hogy minden szavazat számít” – idézte a Politico a 2000-es elnökválasztás nagy vesztesét. A demokrata Al Gore Bill Clinton alelnökeként toronymagas esélyese volt a választásnak, amit végül mégis George W. Bush nyert meg – hiába kapott a republikánus jelölt országosan kevesebb szavazatot.

„Minden szavazat nagyon, nagyon fontos. A fiatalabbak esetleg nem emlékeznek arra, mi történt Floridában 2000-ben” – mondta az egykori alelnök, emlékeztetve arra, hogy az ott leadott

5 963 110 szavazatból összesen 537 darabbal szerzett többet Bush.

„Nem volna jó, ha néhány év múlva azt mondhatnánk Hillary Clintonnal kapcsolatban: nyert, csak nem sikerült biztosan összeszámolni minden szavazatot vagy valami hasonló” – érzékeltette keserűségét az akkor történtekkel kapcsolatban.

Al Gore megjelenése Clinton kampányában újabb lökést adhat az egyébként is egyre jobban álló demokrata jelöltnek, miközben Trump szinte szakított a republikánusokkal.

Gore júliusig egyáltalán nem kapcsolódott be a választásba, amikor végül kiállt Clinton mellett. Most mindenkit arra kért, időben regisztráljon, hogy szavazhasson a novemberi választáson.

„Amikor az ország és a világ legfontosabb választásáról van szó, a helyzet egyértelmű: Hillary Clinton elsőrendű kérdésként fogja kezelni klímaváltozás problémáját” – mondta a veresége után a klímavédelem nagyköveteként érvényesülő politikus, aki 2007-ben egy Nobel-békedíjjal vigasztalódhatott. Szerinte Trump klimatikus katasztrófába vinné az országot.