Sanders: Előre kell nézni, nem hátra

2016.10.13. 15:36

„A progresszív mozgalom dolga most az, hogy előre, ne pedig hátra nézzen" – reagált a Wikileaksen kiszivárgott emailekre Bernie Sanders vermonti szenátor az NBC Newsnak. A Wikileaks napok óta több ezer olyan emailt hoz nyilvánosságra, amik állításuk szerint John Podesta, Hillary Clinton kampányfőnökének a feltört fiókjából származnak.

Clinton előválasztási ellenfele azt üzente a támogatóinak, hogy függetlenül attól, mit mondott Clinton évekkel ezelőtt, zárt ajtók mögött, most az a lényeg, hogy több millió ember támogassa és követelje a progresszív irányvonalat a Demokrata Párton belül. A jelöltállító konvenció óta Sanders főként a Vermonttal szomszédos New Hampshire-ben, valamint Iowában és Wisconsinban kampányolt Clinton mellett.

Az előválasztások alatt Sanders rendszeresen hangoztatta, hogy a számos fizetett beszédet tartó Clinton a Wall Street és a nagybankok lekötelezettje. Többször is arra sürgette Clintont, hogy hozza nyilvánosságra a Wall Street-i beszédeinek leiratait, ezt azonban a volt külügyminiszter nem tette meg.

Most a kiszivárgott emailekből többek között az derült ki, hogy Clinton beszélt bankároknak kedvező kiskapuk bezárásáról is, de egy 2014-es beszédében azt mondta, hogy New York-i szenátorként a Wall Streetet is képviselte, és mindent megtett, hogy továbbra is virágzó módon működhessen. Arról is viccelődött a Goldman-Sachs egyik konferenciáján, hogy a bankárok a legokosabb emberek. Jake Sullivan, Clinton egyik főtanácsadója pedig arról írt egy levélben, hogy Sandersnek „nagyon hülye elképzelései vannak a Wall Streetet illetően".

A kampánycsapat nem erősítette meg, hogy a dokumentumok mind valódiak lennének, de az FBI is nyomoz Podesta feltört fiókja miatt. Glenn Caplin szóvivő pedig azt mondta: „A WikiLeaks azt bizonyítja, hogy nem más, mint a Kreml propaganda-szárnya, amely elvégzi Putyin piszkos munkáját, és célja Trump hatalomra segítése."

Clinton a második elnökjelölti vitán már reagált az egyik levélre, amiből az derült ki, hogy az egyik Wall Street-i beszédében kijelentette, szükség van egy nyilvánosan képviselt véleményre, és egy magánvéleményre is. A vitán azt mondta, akkor látta Steven Spielberg Lincoln filmjét, és megmaradt benne, hogy a volt elnök is az egyik politikust egyféle, egy másikat egy másik érveléssel győzött meg.

Podestának egyébként szerdán a Twitter-fiókját törték fel, és kiküldtek egy üzenetet, miszerint átpártolt Trumphoz, és arra buzdított, hogy szavazzanak a milliárdosra. A tweetet gyorsan törölte a kampánycsapat, és megerősítette, hogy kibertámadás érte őket.