Belebetegednek az amerikaiak az elnökválasztásba

2016-07-17T190502Z 231420363 S1AETQDMXAAA RTRMADP 3 USA-ELECTION
2016.10.14. 19:51
0 hozzászólás

A legjobb, amit barátainkkal tehetünk, ha megtartjuk magunknak a véleményünket – ez lehet a tanulsága annak a kutatásnak, amely szerint az elnökválasztással kapcsolatos hírek komoly stresszforrást jelentenek az amerikaiaknak.  Az egyik legnagyobb súlyosbító tényező a közösségi média, mivel hirtelen a magánszférában is gyűlölködő kommentekkel kell megbirkózniuk a politikát követőknek. A regisztrált demokraták 55%-a, a republikánusok 59%-a stresszel a választás miatt,  derült ki az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) felméréséből.

„Az eredményeink szerint nem számít, hogy az ember demokrata, vagy republikánus: az egyesült államokbeli felnőtt népesség rendkívül stresszesen éli meg a mostani elnökválasztást" – mondta el Lynn Bufka, az APA tagja.

Vox cikke szerint 55% egyenesen undorítónak tartja, ami az amerikai politikában folyik, és csak 15% optimista a választás kimenetelével kapcsolatban. Ráadásul mindegy, ki nyer, az amerikaiak szorongani fognak: egy, a Washington Post által végzett kutatás szerint 70% nyugtalan lenne Trump elnökségétől, 51%  ugyanezt mondta Clintonról.

Az APA felmérése szerint a 18 éves, vagy annál idősebb amerikaiak 52%-ának jelent akár egészen komoly stresszforrást az elnökválasztás, írja az MTI. 38% mondta, hogy a Facebook-on zajló politikai és kulturális viták is megviselik. 

Intimbe' a választásokkal

A politika sokkal inkább beszivárog a magánéletbe, de legalábbis a közösségi médiába, mint négy évvel ezelőtt. A legtöbb amerikai életének szerves részévé vált a Facebook, ahol a mainstream médiában megírt politikai vélemények tovább visszhangzanak, rengeteg személyes történet, kép, videó folyik mindenhonnan. Ez a rengeteg tartalom (és az alattuk folyó, könnyen eldurvuló kommentharcok) együtt hatalmas érzelmi nyomást helyeznek az olvasóra.

Az APA szerint első körben az segít, ha lekapcsoljuk magunkat a közösségi médiáról: az ilyen oldalak felhasználóinak fele érzi úgy, hogy az elnökválasztás komoly, vagy nagyon komoly stresszforrást jelent számára, míg a távolmaradóknál ugyanez az arány 45%.

Az APA azt tanácsolja az amerikaiaknak, hogy időnként tartsanak digitális szünetet, tehát csak annyi hírt olvassanak, amennyit tényleg muszáj.

Egyébként pedig jobb kikapcsolni a wifit és elmenni sétálni, családtagokkal, barátokkal is időt tölteni. Az is segíthet, ha tudatosan elkerülik a vitákat, helyette aktívan vesznek részt a közösségi életben, például önkéntes munkát vállalnak. A lényeg, hogy ne égjenek ki november előtt, és tényleg menjenek el szavazni, különben még frusztráltabbak lesznek majd az eredmények után.

Korosztály szerint egyébként a leginkább az Y-, vagy más néven a millenial generáció tagjai (az 1980-1994 között születettek) vannak kiborulva a Trump-Clinton csatától, de megviseltek a baby boomereket (1946-64) és a '46 előtti veteránokat is. A  legnyugodtabb a az X-generáció (1946-64), itt „csak" 45% stresszel a témától.