Emailbotrány: egy államtitkárt nyomásgyakorlással vádolnak

2016.10.18. 11:02

Így zajlik az előválasztás

Donald Trumpnak sikerült magára vonnia a figyelmet a nőkre tett korábbi megjegyzéseivel, de újra felbukkant Hillary Clinton emailbotránya is, amikor hétfőn az FBI eddig ismeretlen dokumentumokat hozott nyilvánosságra korábbi nyomozásából. Ezekben az szerepelt, hogy a nyomozás során kikérdeztek egy FBI-tisztviselőt, aki többek között arra utalt, hogy Patrick Kennedy államtitkár valamit valamiért ajánlatot tett még nyáron, és nyomást próbálhatott gyakorolni a szervezetre. Az ügyben az FBI és a Clinton-kampány képviselői is tagadnak.

A hétfőn nyilvánosságra került információ egy, a nyomozás során folytatott beszélgetés leiratában található, ebben egy meg nem nevezett tisztviselő arról számolt be, hogy Patrick Kennedy állítólag felajánlotta, hogy amennyiben az FBI egy email titkosítását hajlandó feloldani, akkor a kormány engedélyezheti további ügynökök kihelyezését olyan országokba, ahová egyébként nem küldhetnének további embereket. A névtelen tisztviselő szerint végül Michael Steinbach, az FBI terrorelhárítási részlegének vezetője elutasította, hogy átminősítsenek leveleket.

A Politico cikke szerint külügyminisztérium azonnal tagadta ezeket a vádakat, ám a külügy képviseletében Mark Toner azt elismerte, hogy az FBI-tól eltérő módon értékelték az emailek titkosságát, illetve, hogy hogyan kellene azokat kezelni. Toner azt is elmondta, hogy Kennedy valóban beszélt telefonon egy FBI-tisztviselővel, aki azonban maga hozta fel, hogy egyébként több pozícióra lenne szükségük Bagdadban.

Az FBI közleményében csak annyi kommentet fűzött az ügyhöz, hogy a Kennedy által felterjesztett egyezségből soha nem lett semmi, illetve a külügyminisztériummal egyeztető FBI-alkalmazott azóta már nyugdíjba ment.

Az FBI korábbi nyomozásában arra jutott, hogy az emailezését külön szerveren bonyolító egykori külügyminiszter, Hillary Clinton több mint 50 beszélgetésben legalább 100 bizalmasnak megjelölt, és így titkos emailt továbbított. A Clinton-stáb szerint ezt anélkül tette, hogy a c betűvel (confidential, bizalmas) ellátott emailekről tudta volna, hogy azok bizalmas tartalmúak.