Trump Obama féltestvérét is meghívta a vitára

2016.10.19. 21:57
2 hozzászólás

Hillary Clinton és Donald Trump is különleges vendégekkel készült a magyar idő szerint csütörtök hajnalban tartott harmadik, egyben utolsó elnökjelölti vitára.

Trump a második vitára olyan nőket hívott meg, akik korábban szexuális zaklatással vádolták meg Bill Clintont. Ezúttal pedig Barack Obama kenyai féltestvérét, az elnököt egyáltalán nem kedvelő, ellenben a milliárdost már korábban támogató Malik fog ott ülni Trump vendégei között. Ott lesz mellette Patricia Smith is, a bengázi követségnél meghalt egyik amerikai édesanyja, aki azzal vádolja Clintont, hogy volt külügyminiszterként ő a felelős fia haláláért.

Clinton meghívottjai között lesz Mark Cuban milliárdos, a Dallas Mavericks tulajdonosa, aki többször is odaszólt már Trumpnak, és az első tévévitán is részt vett nézőként. Ott ül majd Meg Whitman, a Hewlett-Packard vezérigazgatója is, aki korábban republikánus színekben indult kormányzónak, de a mostani választáson Clintont támogatta.

A Las Vegasban tartott vitát ezúttal a Fox News műsorvezetője, Chris Wallace moderálja majd. A 90 perc alatt a következő hat témakört érintik majd: államadósság, bevándorlás, gazdaság, legfelsőbb bíróság, a legfontosabb nemzetközi ügyek, és elnöki alkalmasság.

A második vitán a saját táborának feltüzelésére koncentráló Trumpnak ez a vita lehet az egyik utolsó esélye, hogy javítson a felmérésekben, míg az országosan átlagosan közel 7 ponttal vezető Clintonnak már egy komolyabb hibák nélküli szereplés is elég lehet, hogy megerősítse pozícióját.

A Trumpot megvádoló nők, a milliárdosnak a republikánus vezetéssel folytatott harcai, Clinton emailbotrányának fejleményei, a Wikileaks-en kijött levelek, és a Trump részéről a vitát megelőző időszakban bedobott választási csalás lehetőségének kérdése mind előkerülhetnek – éppen ezért a második vitánál is durvább, személyeskedő sárdobálásra is van kilátás.

A harmadik vita szokott általában a legkevesebbet változtatni az álláson, átlagosan 1,5 pontos mozgást hozott 1972 óta. Ez azért is lehet, mert hagyományosan a nézettség is csökken. Ezúttal az első vitába még rekordsok, 84 millió ember kapcsolódott be a tévén keresztül, a másodikat viszont 66,5 millióan nézték.