Több résztvevő ledöbbent Trump és Clinton közös vacsoráján

GettyImages-615942928
2016.10.21. 18:08
26 hozzászólás

Négy éve kellemes, most inkább viccesen kínos volt az elnökjelöltek szereplése az Alfred E. Smith Memorial Foundation éves jótékonysági vacsoráján, ami általában a humoros pillanatokról szól. Nem volt példa rá, hogy a két jelölt beszédében ilyen erős mondatok hangozzanak el, amikre a vendégek volt, hogy hangos fújolással válaszoltak, és a házigazda is elítélte a történteket. Ahogy közeledik a választás napja, úgy durvul az ellentét, az amerikaiak pedig nagyon belefáradtak már az egészbe – de legalább elsült az elnökválasztás eddigi legjobb poénja.

Az Al Smith vacsorát minden évben a New York-i Waldorf-Astoria hotelben tartják, ahol katolikus szervezetek gyűjtenek adományokat nehézsorsú gyermekeknek.  Ilyenkor felvonul az USA gazdasági és politikai elitje, természetes, hogy az elnökválasztás jelöltjei is részt vesznek rajta. Így történt ez négy évvel ezelőtt is – akkor Barack Obama és Mitt Romney kellemes, vicces asztaltársaságnak bizonyultak.

Most viszont Donald Trump pódiumhoz lépése elég gyorsan viccekkel megtűzdelt, de kínos választási birkózássá változtatta a vacsorát, írja a Vox. Trump ugyanis beszéde során egy hirtelen fordulattal rátért arra, hogy Hillary Clinton borzasztóan korrupt, amitől sokaknak az égbe szaladt a szemöldöke.

Trump beszéde sűrűn volt tűzdelve Clintont célzó viccekkel, felemlegetve a WikiLeaks-ügyet és élesen bírálva a demokrata elnökjelöltet, amiért sok évtizedes politikai jelenléte ellenére még nem oldotta meg azokat az ügyeket, amikkel most kampányol.

A beszéd abszolút csúcspontja volt, mikor Obama minap elhangzott „ne nyafogjon" kommentjére reagálva Trump azt mondta, egyértelmű, hogy a média elfogultabb, mint pár éve, majd elsütötte kampánya viccét. Arra utalt, hogy Melania Trump konvención elmondott beszédének egy részében Michelle Obama korábbi beszédéből szerepeltek részletek:

Bizonyítékot akarnak? Mikor Michelle Obama tartott beszédet mindenki imádta. Aztán a feleségem, Melania megtartja ugyanazt a beszédet – és az emberek szekálni kezdik!

Trump váratlan húzása megosztó volt a vacsoravendégek körében, a Twittert olvasva pedig levonhatjuk, hogy a nézők nagy része is eléggé kényelmetlenül érezte magát. Arra korábban még nem volt példa, hogy egy elnökjelölt beszéde ilyen erős állításokat tartalmazzon – sem arra, hogy a vacsora résztvevői fújolással reagáljanak egyes részekre. Az este szöveges átirata is elképesztően néz ki:

Hillary Clinton, széles mosollyal az arcán hallgatta végig Trump beszédét, majd sokkal illedelmesebb és a helyzethez jobban illő beszédet mondott. De azért ő sem hagyta szó nélkül a támadásokat, és ezzel végleg iszapbirkózásba torkollott az este. Az egész beszéde (csaknem húsz perces Twitteren is meg lehet nézni) tele volt Trumpot kifigurázó mondatokkal.

Clinton azzal viccelődött, hogy nem várta volna, hogy ilyen egyszerűen felállhat a pódiumra beszédet mondani, hiszen ki tudhatta volna előre, Trump beleegyezik-e a békés hatalomátadásba. Ezután az ellenfelét támadó viccei főleg Trump szexizmusát hangsúlyozták, utalva a milliárdos zaklatási botrányaira

A vacsorával a harmadik, és egyben utolsó elnökjelölti vita után is tovább éleződött a két jelölt közti feszültség. A vitát a legtöbb elemző (nameg a New Yorker egyik rajzolója) az országos felmérésekben is több mint 6 százalékkal vezető Hillary Clinton győzelmének könyvelte el, nem kis részben az elején felkészültebben kezdő Trump kijelentése miatt, amikor nem volt hajlandó kimondani, hogy elismeri majd a november 8-i választás végeredményét.

Összességében az egész elnökválasztási kampány nagyon megviselni látszik az amerikaiakat, mérések kimutatták, hogy komoly stresszforrás napi szinten követni a választási híreket. Az AI Smith vacsora hasonló hatást váltott ki, a közösségi médiában mindenki arra panaszkodik, hogy mennyire eldurvult az este, a CNN riportere pedig óvatosan fogalmazva vonta le a következtetést, hogy 

a két jelölt nem csak politikai ellenfele a másiknak, magánszemélyként sem kedvelik egymást kifejezetten.

Az USA Today szerint Trump és Clinton a vacsora után röviden, de civilizáltan csevegtek, és kérdés, miért nem tudnak ilyen méltóságteljesek maradni a kampányuk vagy egy nyilvános beszéd során. Ezúttal egyébként a szerdai vitával ellentétben a kézfogás sem maradt el közöttük.

Viszont Trump szavazói szerint megint a republikánus jelölt politikailag újító szemszögét bizonyította ez a felforgató hozzáállás. „Jó volt azt nézni, ahogy Trumpot fújolja a hülye médiából és a nemzetközi elitből álló vendégség. Fájó pontot talált el, és nem fél senkitől" – írja egy támogatója a Twitteren.

A házigazda, 5. Alfred E. Smith azt mondta, rosszul jött ki, mikor Trump megvádolta Clintont, hogy utálja a katolikusokat. Alfred E. Smith leszármazottja szerint ezzel Trump átlépett egy határt.