Obama már a demokrata kongresszusért is harcol

2016-10-24T010053Z 219557673 S1AEUISLXTAB RTRMADP 3 USA-ELECTION
2016.10.24. 17:42
16 hozzászólás

Az aktívan kampányoló Barack Obama elnök vasárnap Las Vegasban Donald Trump mellett a republikánus szenátorokat, kongresszusi képviselőket és kormányzókat is kiosztotta. Miután Hillary Clinton átlagosan 6 ponttal vezet országosan Trump előtt, és a csatatérállamok többségében is jobban áll a republikánus jelöltnél, Obama is főként arra koncentrált, hogy a szenátusi többségért küzdő demokratákat segítse.

Obama előbb Vlagyimir Putyinhoz kötötte Trumpot, majd hozzátette, az is egyértelmű, miért beszél a republikánus jelölt arról, hogy elcsalhatják ellene a választást. „Ez azt jelenti, hogy vesztésre áll" – mondta.

Obama a legkeményebb kritikát Joe Heck helyi republikánus képviselőnek tartogatta, aki a demokraták szenátusi vezetőjének, a leköszönő Harry Reidnek a nevadai helyére pályázik. Heck először támogatta Trumpot, aztán viszont a republikánus elnökjelölt botrányai után kihátrált mögüle. Obama szerint ez is mutatja, hogy Heck bármit megígérne, hogy megválasszák, viszont semmi hitelessége sincs. „Mégis mi tartott ennyi ideig?" – tette fel a kérdést a Trumptól az elmúlt hetekben elhatárolódó republikánusokra utalva.

Obama azt a republikánus érvelést is támadta, hogy azért kéne a jelöltjeikre szavazni, hogy majd ellensúlyt képezhessenek, ha Hillary Clintont esetleg elnökké választják. „Lényegében az elmúlt hat évben ők voltak többségben a kongresszusban, és mit értek el?" – tette fel a kérdést, amire a közönségből hangos „semmit" volt a válasz. Ehhez hozzátartozik, hogy a képviselőházat már hat éve, a szenátust viszont csak a két évvel ezelőtti félidős választásokon szerezték meg a republikánusok, azonban a demokraták hat évvel ezelőtt bukták el az obstrukcióbiztos többségüket.

Obama tévéhirdetésekben korteskedett a demokrata szenátorjelöltek mellett többek között Floridában, Kaliforniában, Illinois-ban, Észak-Karolinában és Pennsylvaniában is, rádión pedig New Hampshire-ben és Nevadában is szavazásra buzdított. Emellett eddig már három kormányzói és tíz kongresszusi képviselői versenybe is beszállt. A tervek szerint még az állami törvényhozásokba készülő 150 jelölt mellett is kampányol majd országszerte.

Obama egyébként azért is tud ennyire aktívan beszállni a kampányolásba, mert mind Clintonnál, mind Trumpnál népszerűbb, a RealClearPolitics szerint 52 százalék pozitívan ítéli meg a munkáját. A demokrata jelöltek támogatásával ráadásul a saját elnöki örökségét is védi, biztosítani akarja, hogy a kongresszus ne kezdhesse ki az elnökként hozott döntéseit.

(Borítókép: Barack Obama Las Vegasban, 2016. október 23-án. Fotó: REUTERS/Kevin Lamarque)