Trump felhagy a pénzgyűjtéssel a választási kampány hajrájára

2016.10.25. 23:37
6 hozzászólás

Meglepő, de valahol logikus döntést hozott Donald Trump, aki az elnökválasztási kampány hajrájára felhagy a pénzgyűjtéssel, és a pénzért kalapolás helyett inkább az emberek közé megy kampányolni. Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy bedobná a törölközőt, pusztán csak az eddig felhalmozott – a demokratákénál azért jóval kevesebb – pénzéből fejezi be a kampányt.

Ezzel biztossá vált, hogy az október 19-i Las Vegas-i vacsora volt Trumpék utolsó pénzgyűjtő eseménye, miközben Hillary Clinton stábja november 3-ig legalább 41 hasonló eseményt szervezett le kiemelt résztvevőkkel, köztük Clinton lányával, Chelsea-vel.

Trump ehelyett inkább a választás szempontjából nagyon fontos Floridában kampányol majd egy buszos körúton, így ideje sem lenne pénzgyűjtő eseményeken megjelennie. Online még így is kap majd adományokat, de ezek jóval elmaradnak a külön pénzgyűjtőn szerzett összegekhez képest. A kampány képviselője szerint októberben így is rekordot döntenek majd az így érkező adományok terén.

A Trump-kampány pénzügyeit felügyelő Steven Mnuchin a The Washington Postnak beszélve azt is kiemelte, hogy fontosnak tartják a választók közvetlen megszólítását, mert amíg Clinton főleg a kiemelt vendégek szórakoztatásával foglalkozott az elmúlt hónapban, addig Trump a választókkal találkozott.

Nem örül a republikánus párt Trump döntésének

A kampányra csekkben érkező adományok nagy része a párt kasszájában köt ki, az online felajánlásokból viszont csak 20 százalékot kapnak meg, így a párt egyáltalán nem jár jól azzal, hogy Trump a hajrában csak az internetre hagyatkozik.

Az sem segíti a Trump-kampányt, hogy mivel csak jelentős késéssel, májusban kezdtek csak el pénzt gyűjteni, eddig is komoly lemaradásban voltak Clintonhoz képest, aki szeptember 30-i 499-219 millió dolláros arányban lekörözte a republikánus jelöltet.