Az FBI 12 nappal az elnökválasztás előtt újranyitja Hillary Clinton emailaktáját

GettyImages-618903078
2016.10.28. 20:08

Így zajlik az előválasztás

12 nappal az amerikai elnökválasztás előtt az FBI bejelentette, hogy

újranyitják a nyomozást Hillary Clinton emailbotránya ügyében.

A szövetségi nyomozóiroda igazgatója,  James B. Comey pénteken, a szenátus igazságügyi bizottságának írt levelében árulta el, hogy egy, az eredeti ügyhöz nem kapcsolódó esetben fedezték fel, hogy vannak még olyan emailek, melyeket figyelembe lehet venni annak eldöntésénél, vajon Hillary Clinton külügyminiszterként tanúsított, feltűnően hanyag adatkezelése átlépte-e a törvényesség határát.

Magyar idő szerint péntek este újabb részletek derültek ki: Az FBI Clinton vezető tanácsadójának és az ő férjének lefoglalt telefonjain talált meg – a New York Times információi szerint akár több ezer – olyan emailt, melyről a nyomozók úgy ítélték, köze lehet az email-botrányhoz. Huma Abedin épp válófélben van demokrata képviselőként is dolgozó férjétől, Anthony Weinertől. A New York-i férfi 2011-ben amiatt volt kénytelen lemondani képviselői posztjáról, mert Twitteren küldözgetett egy nőnek meztelen képeket önmagáról, 2013-ban -épp, miután bejelentkezett New York polgármesteri székéért - kiderült, hogy minimum hat nőnek küldött képeket a péniszéről. A válóokot végül az a fotó szolgáltatta (csak erős idegzetűeknek!), melyen Weiner dudorodó alsógatyával fekszik az ágyán - fiára vigyázva. Ezt a képet egy vele flörtölő 22 éves - egyébként fanatikus Trump-rajongó - nőnek küldte el. 

Ezek az esetek azonban nem számítottak bűncselekménynek. FBI viszont azért foglalta le okostelefonját, mert egy 15 éves észak-karolinai lánynak küldözgetett „törvénytelen üzeneteket". 

A nyári bombát robbantó New York Post máris megtalálta a tökéletes elnevezést az ügyre:

DICKILEAKS

Mi is az az emailbotrány?

A politikus 2009-2013 között még külügyminiszterként a nemzetbiztonsági szabályokat megszegve privát szerveren – a clintonemail.com-on – keresztül és privát eszközöket használva küldött és fogadott több tízezer emailt, majd ezek egy részét a szabályszerű archiválás helyett egyszerűen törölte, több tízezret a kongresszusi vizsgálat megkezdődése után. Az ügyben a külügyminisztérium (azaz Hillary Clinton volt munkahelye), majd az FBI is vizsgálódott, és elég kínos részletek derültek ki – nem csak a minősített adatok kezelésére vonatkozóan.

A botrány ugyanis felvillantott egy sor, leendő elnökhöz méltatlan gyakorlatot. Clinton például következetesen figyelmen kívül hagyta a biztonsági figyelmeztetéseket, a vizsgálat során együttműködése a jogilag megszabott minimumra korlátozódott. Ráadásul a felelősséget a médiában is szinte a véglegekig próbálta elhárítani, és még a demokratákhoz közel álló lapok is megdöbbentek azon, mennyire nem bír őszintén bocsánatot kérni. 

Olyan fordulat jöhet, amire senki nem számított

Donald Trump korábban is élesen támadta Hillary Clintont az email-botrány miatt, többször is elmondta, hogy ha rajta múlna, börtönbe záratná őt; a második elnökjelölti vitán pedig megígérte, hogy egy különleges ügyészt bíz meg az ügy kivizsgálásával. 

A jelölt pénteken a republikánus párttal kivételes egyetértésben ítélte el Hillary Clintont (annak ellenére, hogy egyelőre semmit nem tudni arról, pontosan milyen titkosítású és milyen tartalmú levelek bukkantak elő Weiner telefonjáról). Trump egy kampányrendezvényen kapta a hírt az FBI döntéséről, és nagyon megdicsérte a hetek óta szidott szervezetet, az ügyről pedig azt mondta:

Ez nagyobb botrány, mint a Watergate!

Reince Priebus, a Republikánus Nemzeti Bizottság elnöke pedig rámutatott arra, milyen súlyos lehet az ügy, ha a szövetségi nyomozóknak ilyen röviddel a választás előtt is volt bátorságuk újranyitni az ügyet.

Republikánus körökben az FBI lépését óriási ünneplés fogadta, mivel Trump a WikiLeaks-szivárogtatások ellenére is olyan lemaradásban van Clinton mögött, melynek leküzdésére az amerikai elnökválasztásokban – Jó ez túlzás, inkább úgy mondanám: Amióta megbízható mérések szegélyezik a kampányt – még nem volt példa. 

A sors furcsa fintora, hogy Hillary Clinton épp Iowában lépett fel egy kampányrendezvényen, melyen – a megnyugtató előnyét kompenzálandó – a következő szavakkal igyekezett mozgósítani választóit:

Donald Trump azt mondja, hogy még mindig győzhet. És tudjátok mit? Igaza van. Bármi megtörténhet.

Amikor megtörtént a bármi, Clinton kampányfőnöke, a WikiLeaks-mailek gazdája, John Podesta felszólította az FBI-t, hogy teljes részleteiben hozza nyilvánosságra, milyen új információk birtokában fogalmazta meg James Comey a szenátus bizottságának címzett levelét. Podesta értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy újranyitnak egy esetet, miközben maga az FBI-igazgató írta, hogy a lefülelt emailek nem biztos, hogy valóban fontos többletinformációval szolgálnak. 

Donna Brazile, a Demokrata Nemzeti Konvenció ideiglenes elnöke ennél sokkal erősebben fogalmazott: 

Az FBI egyik legfontosabb alapelve,hogy semlegesnek kell maradnia a politikai küzdelmekben. Még a befolyásolás legcsekélyebb látszata is rendkívül aggasztó.

Clinton a részleteket akarja hallani

Clinton végül Iowában tartott sajtótájékoztatót, amin azt mondta, hogy az FBI hozza nyilvánosságra, pontosan mik vannak az emailekben. A CNN szerint Clinton az újságírókkal és a médiával egyidőben, egy New Yorkból Iowába tartó gépen értesült az FBI nyomozásáról.

Arról, hogy a hírek szerint Anthony Weinerhez köthető az új nyomozás, azt mondta, hallottak ilyen pletykákat, de nem tudják, mit higgyenek el. „Ezért nagyon fontos, hogy az FBI megmondja, miről van szó" – mondta. Arra a kérdésre, hogy ez bedöntheti-e a kampányát, azt mondta, hogy meggyőződése, bármi szerepel is a levelekben, az nem változtat azon a végkövetkeztetésen, amire júliusban jutott az FBI. „Szerintem az emberek már régóta eldöntötték, hogy mit gondolnak az emailekről" – próbálta lezárni a kérdést.

A szintén Iowában kampányoló Trump reagált Clinton sajtótájékoztatójára. Szerinte ellenfele megpróbálta politikai jellegűnek sugallni a nyomozást, amikor azt mondta, hogy az FBI csak republikánus képviselőknek küldte meg a döntésről szóló levelet. Comey a levelet a képviselőházi bizottságok republikánus elnökeinek küldte, de a demokrata bizottsági tagoknak is továbbította.  • Hírek
  • Támogatások