Nem tudni, mekkora vihart kavar az FBI bejelentése

2016.10.29. 21:49

Így zajlik az előválasztás

Bár Loretta Lynch főügyész és helyettese, Sally Yates tiltakoztak a döntés ellen, az FBI igazgatója, James Comey úgy döntött, hogy értesíti a Kongresszust a Hillary Clinton e-mail-botrányával kapcsolatos nyomozás állásáról.

Az Igazságügyi Minisztérium és az FBI bevett gyakorlata szerint a politikai témájú nyomozásokkal kapcsolatban nem szoktak publikus nyilatkozatokat tenni 60 nappal a választások előtt. Comey mégis ezt az utat választotta.

Comey négy hónapja még azt mondta: nem javasolná, hogy büntetőeljárást indítsanak a demokrata jelölt ellen, amiért magáncélú szervert használt a levelezéséhez. 

Általában nem értesítjük a Kongresszust folyamatban lévő nyomozásokról, de most kötelességemnek éreztem, mert az elmúlt hónapokban többször azt nyilatkoztam, hogy lezártuk a vizsgálatot. Úgy vélem, megtévesztő lenne az amerikaiakkal szemben, ha nem egészítenénk ki a nyomozati anyagot.

– magyarázta a döntést Comey az FBI dolgozóinak címzett levelében.

Az FBI azt állítja, hogy Clinton vezető tanácsadója, Huma Abedin, illetve férje, Anthony Weiner lefoglalt telefonjain több – a New York Times szerint több ezer – olyan e-mailt találtak, amikről a nyomozók úgy vélik, közük lehet az e-mail-botrányhoz.

Abedin egyébként válófélben van a demokrata képviselőként is dolgozó férjétől, Anthony Weinertől. A férfi 2011-ben amiatt mondott le képviselői posztjáról, mert Twitteren magáról készített meztelen képeket küldözgetett egy nőnek. A válóokot végül az a fotó szolgáltatta (csak erős idegzetűeknek!), melyen Weiner dudorodó alsógatyával fekszik az ágyán – fiára vigyázva. Ezt a képet egy vele flörtölő 22 éves, egyébként fanatikus Trump-rajongó nőnek küldte el.

Donald Trump korábban is élesen támadta Hillary Clintont az email-botrány miatt, többször is elmondta, hogy ha rajta múlna, börtönbe záratná őt. Maga Clinton egy iowai sajtótájékoztatón nyilatkozott a történtekről. Arról, hogy a hírek szerint Anthony Weinerhez köthető az új nyomozás, azt mondta: hallottak ilyen pletykákat, de nem tudják, mit higgyenek el. „Ezért nagyon fontos, hogy az FBI megmondja, miről van szó" – mondta. A Sky News információi szerint Clinton az FBI lépését példátlannak és aggasztónak nevezte.

Nem volt más választása

Az FBI vizsgálja, hogy az újonnan felfedezett e-maileknek van-e köze a már lezárt szerverbotrány-nyomozáshoz. A levelében Comey arra is kitért, hogy nem tudja, meddig tarthat a további vizsgálat, és azt is megjegyezte, hogy az FBI egyelőre nem mérlegeli, hogy van-e jelentősége az újonnan felfedezett nyomozati anyagnak.

A demokraták stábjában Comey bejelentése nagy botrányt kavart. Clinton kampányfőnöke, John Podesta pénteken azt nyilatkozta:

példátlan, hogy ilyesmire sor kerülhet alig 11 nappal az elnökválasztás előtt.

Ezzel egyébként nincsenek egyedül: Ron Johnson republikánus szenátor is arra szólította föl Comey-t, hogy több információt hozzon nyilvánosságra.

A bűnüldöző szervek úgy látják, az FBI-igazgatónak nem volt más választása, mint hogy értesítse a Kongresszust. Ha nem teszi meg, azzal gyanúsíthatták volna, hogy releváns információkat próbál meg eltitkolni a választások előtt.

Hogy hat a botrány Clinton esélyeire?

A legnagyobb kérdés, hogyan hat majd ki az emailbotrányának előkerülése a sokak szemében nem őszintének tartott Clinton esélyeire. Az elmúlt napokban Clinton továbbra is 5-6 pontos előnyben volt Donald Trumppal szemben, azonban érezhető volt a republikánus jelölt erősödése is. A FiveThirtyEight szerint ennek az lehetett az oka, hogy a republikánus szavazók között szállingóztak vissza hozzá szavazók, vagyis nem elsősorban a bizonytalanokat tudta meggyőzni.

Amikor júliusban Comey bejelentette, hogy az FBI nem javasol vádemelést Clinton ellen az emailszerver ügyében, de arról is beszélt, hogy a demokrata jelölt hanyagul járt el, a volt first lady támogatottsága nagyjából 2 pontot esett országosan. Azonban nyáron az elpártolók még főként a bizonytalanok táborát erősítették.

Most ez is szorossá teheti az állást számos fontos billegő államban, például Floridában, Észak-Karolinában és Nevadában is, mivel az elmúlt napok trendje is kedvezett Trumpnak. Viszont a milliárdosnak ezeket mindenképpen nyernie kellene ahhoz, hogy esélye legyen a győzelemre. 

A kérdés az, hogy pontosan mennyire közeledik egymáshoz a két jelölt támogatottsága, és mennyi állam válik szorossá a pénteki fejlemények miatt, azonban ez csak néhány nap alatt fog megjelenni a felmérésekben.