Egy nő kétszer szavazott Amerikában, mert attól félt, hogy az elsőt manipulálják

2016.10.30. 11:19
10 hozzászólás

Donald Trump republikánus jelöltnek igaza lett: tényleg megpróbáltak csalni az amerikai elnökválasztáson, bár nem a demokraták és tömegesen, hanem egyetlen Trump-szavazó hirtelen ötlettől vezérelve, magányos akcióként.

Bár az amerikai elnökválasztás hivatalosan csak novemberben kezdődik, a választók korai szavazás keretében már előre leadhatják a szavazataikat, Iowa állam Polk megyéjében például szeptember 29. óta. Itt történt, hogy letartóztattak egy nőt, mert kétszer próbált meg szavazni a választáson.

Az 55 éves Terri Lynn Rote azt mondja, nem tervezte el előre az akciót, eredetileg csak egyszer akart szavazni, de később, amikor épp egy másik szavazóhely előtt sétált el, a pillanat hevében úgy döntött, másodszor is megpróbálkozik, biztos ami biztos. A helyi rádiónak azt mondta, azért tette ezt, mert az első szavazatát Trumpra adta le, de félt, hogy megváltoztatják Hillary Clintonra.

A szavazatokat manipulálják

– visszhangozta Trump hónapok óta sulykolt szavait a Des Moines-i nő, aki óvadék ellenében hazamehetett. Egy nappal a választás napja előtt, november 7-én tartják a meghallgatását.

Donald Trump már korábban is belengette, hogy ha kikap novemberben, az azért lehet, mert manipulálják az eredményt, de a választási kampány hajrájára már központi témává emelte a választási csalás rémét. Ezzel rögtön új szintet is ért el, mert olyan még sose volt, hogy egy jelölt már előre, mintegy biztosítékként megkérdőjelezte volna a választás tisztaságát.

Elszórt esetek, nem rendszerszintű csalás

A Des Moines Register nevű helyi lap két további hasonló esetről is beszámolt: két választópolgár is először levélben szavazott, majd személyesen is megpróbálkoztak. Iowa egyébként hagyományosan csatatérállam, és a felmérések szerint most is szoros a verseny a két nagy jelölt között. Pénteken Floridából és Virginiából is jelentettek csalási kísérletet a helyi hatóságok, összesen hármat.

Ennek ellenére minden elemzés és kutatás arra jutott, hogy egyes egyedi esetek ugyan előfordulhatnak, de kiterjedtebb, tömeges manipulációtól nem kell tartani. Ettől függetlenül az is okozhat számottevő kárt, ha a rendszerbe vetett bizalom egyre szélesebb körben erodálódik – az orosz hekkerek választási manipulációjától való félelem is elsősorban ebben a tekintetben lehet káros.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!