Kettős mércével vádolják a demokraták az FBI-igazgatót

2016.11.01. 13:11

Miután az elmúlt napokban minden Hillary Clinton emailjeiről szólt megint, a demokrata jelölt kampánycsapata „égbekiáltó kettős mércével" vádolja James Comey FBI-igazgatót.

Comey pénteken jelentette be a kongresszusnak küldött levelében, hogy olyan új emaileket találtak egy másik nyomozás során, amik fontosak lehetnek a Clinton külügyminiszterként magánszerverről folytatott levelezésének ügyében is. Comey ellen össztűz indult demokrata oldalról, amiért 11 nappal a választás előtt lépett, de a demokraták mellett republikánusok is hiányolták a részleteket. Viszont komoly szakmai vita is kibontakozott Comey mellett és ellen is, erről bővebben itt írtunk .

Most azért támadják újult erővel az FBI-igazgatót, mert többek között a CNBC és a Huffington Post szerint Comey állítólag pont a választás közelségét említve érvelt az ellen, hogy nyilvánosan megvádolják azzal Oroszországot, hogy hekkereken keresztül beleavatkozik az amerikai elnökválasztásba, írja a CNN.

Comey egyébként ezek alapján is egyetértett a végül az amerikai belügyminisztérium (DHS) és az amerikai hírszerzést összefogó Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság (ODNI) által október 7-én nyilvánosságra hozott közlemény tartalmával. Az FBI egyelőre nem kommentálta ezeket a híreket, de a CNN-nek névtelen források azt mondták, hogy az FBI támogatta, hogy a végül a bejelentéssel előálló szervek adják ki a közleményt.

Roby Mook, Clinton kampánymenedzsere most azzal vádolta a demokraták által keményen támadott Comeyt, hogy nagyobb diszkrécióval kezelné egy külföldi ország ilyen lépését, mint a demokrata elnökjelölt ügyét. Clinton kampányában többen is kettős mércével vádolják FBI-t – amit nyáron még a republikánusok támadtak, amiért nem javasolt vádemelést Clinton ellen az emailügyben –, ami szerintük kiemelten kezeli és nyilvánosság előtt vizsgálja Clinton ügyeit, miközben teljes titokban tartja a Trump esetleges orosz befolyásoltságára kiterjedő vizsgálatokat. A republikánusok szerint viszont Clinton csak ezzel akarja elterelni a figyelmet a közelmúltban felmerülő, őt érintő botrányokról.

Nem találtak közvetlen kapcsolatot

A New York Timeson megjelent cikkben közben különböző ügynökségi forrásokra hivatkozva azt írják, hogy az FBI ugyan több szálon is vizsgálta Trump esetleges orosz kötődését, de eddig nem talált semmilyen közvetlen kapcsolatot Trump, vagy a milliárdos alapítványa és az orosz kormány között.

A lap szerint az FBI eddigi nyomozása szerint a kizárólag demokratákat érintő hekkelések célja sem az volt, hogy közvetlenül győzelemre segítsék Trumpot, hanem elsősorban a választások általános megzavarására mehettek rá. Nemrég Vlagyimir Putyin abszurdnak nevezte a vádakat, miszerint ő bele akarna szólni az elnökválasztás eredményébe.

Azonban más források szerint a különböző lehetséges kapcsolódásokat tovább vizsgálják, és titkosszolgálati források szerint továbbra is folyik nyomozás több olyan orosz kötődésű emberrel szemben, akik közvetlenül érintettek voltak Trump kampányában, mint például Paul Manafort volt kampánymenedzser.

A kaszinóbirodalom is előkerült

Emellett a kampány elmúlt napokban Clintonról szóló hajrájában nemcsak az orosz szál miatt, hanem egy másik ügyben is megint a felmérésekben a múlt héten erősödő Trumpra irányult valamennyi figyelem. A New York Times írt arról a kényes ügyről, hogy Trump a 90-es évek elején több százmillió dollárnyi adó befizetését kerülhette el a saját ügyvédei szerint is kétes és azóta törvény által tiltott módszerrel. Az Atlantic Cityben található veszteséges kaszinóbirodalma után a hitelezői törölték a tartozását, azonban a törölt tartozás is adóköteles volt akkoriban, amit Trump egy kiskaput kihasználva kerülhetett ki, a befektetőknek tulajdonrészt varázsolt abból a pénzből.