Még a fideszesek is Clintont akarják

hillary hun
2016.11.02. 19:14
Ötször több magyar látná szívesen Hillary Clintont az amerikai elnöki székben, mint Donald Trumpot, és szokatlanul sok olyan honfitársunk van, akiket egyszerűen nem érdekel az amerikai elnökválasztás vagy nem tudnak dönteni a két jelölt között. Ez derült ki abból az országos reprezentatív közvélemény-kutatásból, amit az Index rendelt meg a Závecz Researchtől.

Miközben az elmúlt héten Donald Trump közelebb került az országos felmérésekben az utolsó összesítések szerint mindössze 2 százalékponttal vezető Hillary Clintonhoz, úgy tűnik, a magyarok inkább a demokrata jelölthöz húznak, amennyiben az amerikai elnöki székről van szó.

Sokkal kevesebben vannak azok, akik a republikánus Donald Trumpot látnák szívesebben (11%) az Egyesült Államok élén. Meglepően magas azoknak az aránya (az összes megkérdezett 35%-áról van szó), akik ebben a kérdésben nem nyilvánítanak véleményt. Vagy azért, mert nem érdekli őket az amerikai elnökválasztás, vagy azért, mert nincs elegendő információ a birtokukban a döntéshez.

A külpolitikai kérdések általában nem nagyon érdeklik a magyarokat, mondja Závecz Tibor, úgy tűnik, még akkor sem, ha egy világhatalom vezetéséről van szó. Az USA távol van és az elnökválasztás hatása a magyarok mindennapjaira kevéssé érzékelhető, mondja a kutató, ráadásul kevés a magyar politikusi megnyilvánulás a témában, így a magyarok nehezebben tudnak viszonyulni a jelöltekhez.  Az érdeklődés hiánya nemcsak az alacsony iskolai végzettségű magyarokra jellemző, tanultabb honfitársaink egyharmada ugyanúgy nem tud vagy nem akar ebben a kérdésben állást foglalni. 

A magyar nők és férfiak is Clintonra buknak, de még a Fidesz-szavazók is

Honnan tudjuk, mennyire tudjuk?

A felmérés 1000 fős országosan reprezentatív mintán, telefonos megkérdezéssel készült, a maximális hibanagyság +/-3 százalékos. Az Index rendszeresen végez saját közvélemény-kutatásokat a Závecz Research-el.

A magyar férfiak körében valamivel magasabb Donald Trump támogatottsága, mint a magyar nők körében, talán utóbbiakat érzékenyebben érinti, hogy a republikánus jelölt meglehetősen lealacsonyító módon szokott megnyilvánulni a nőkről. (A magyar férfiak 15%-a, a nők 8%-a látná szívesebben Trumpot.)

Ugyanakkor a magyar férfiak és magyar nők között nagyjából ugyanolyan arányban vannak a Hillary Clintont támogatók: a férfiak 52%-a, a nők 56%-a látná szívesebben a női jelöltet. Amerikában a két nem között ennél sokkal nagyobb a különbség: a legutóbbi kutatások alapján az amerikai nők között 13 százalékponttal többen vannak azok, akik Clintont támogatják.

Csak a politikai hovatartozás szerint vannak különbségek a magyaroknál: 

a Fidesz táborában támogatják legtöbben Trumpot (23 százalék), de összességében körükben is sokkal kedveltebb Clinton, 48 százalékuk várja őt.

Az MSZP és különösképpen a DK hívei egyértelműen Hillary Clintont favorizálják, konzervatív ellenfelének körükben alig vannak hívei.

Hillary Clinton egyébként nemcsak Magyarországon népszerűbb republikánus ellenfelénél. Habár az utóbbi napokban megint minden Clinton korábbi emailügyéről szólt az Egyesült Államokban (nagyon röviden arról, hogy külügyminisztersége idején Clinton a nemzetbiztonsági szabályokat megszegve magán emailcíméről levelezett az államot érintő kérdésekben és a levelek egy részét szabályszerű archiválás helyett törölte), és főként emiatt Trump országosan, és több fontos csatatérállamban is közelebb tudott hozzá kerülni. A legfrissebb kutatások szerint az amerikai szavazók körében 2 százalékpontra esett vissza Clinton előnye Trumphoz képest, de egyelőre ő a favorit az Egyesült Államokban és azon kívül is.

Az amerikás magyarok nagyon különböznek

Kérdőívet küldtünk Amerikába szakadt magyaroknak, hogy megtudjuk, van-e jellegzetesen magyar favoritja az elnökválasztásnak.

Olvassa el az eredményt az Az amerikás magyarok a kelet-európai hisztit produkálják az elnökválasztáson című cikkünkben.

A WIN / Gallup nemzetközi közvélemény-kutató cég októberben 45 országban, ötvenezer ember körében mérte fel a két jelölt támogatottságát, és Oroszország kivételével mindenhol Clinton lett a nyerő. Ott viszont magasan Trump a befutó: az orosz válaszadók között 23 százalékpontnyival többen várták a republikánus jelöltet (igaz, rengeteg orosz - a megkérdezettek 57%-a - egyáltalán nem nyilvánított véleményt).

A legnagyobb különbségek a támogatottságban Clinton javára az európai országokban voltak, a kutatásban Magyarország nem szerepelt a 45 ország között. A portugál válaszadóknak például 85%-a támogatja a női jelöltet, és mindössze 5% hajlik Trump elnöksége felé. A fenti ábrán 15 ország lakóinak preferenciáit mutatjuk meg az amerikai elnökjelöltekkel kapcsolatban (ha mind a 45 ország érdekli, amit a WIN-Gallup vizsgált, akkor kattintson erre a pdf-re).

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)