Ha megválasztják, lemondatással fenyegetik Clintont

2016.11.02. 13:23

Így zajlik az előválasztás

Egyértelműen impeachment vár Hillary Clintonra, ha megtartva szűkülő előnyét Donald Trumppal szemben végül megnyeri az elnökválasztást – állítja Ron Johnson. Igaz, a republikánus szenátor, miközben az emailbotrány kapcsán bűnvádi eljárással fenyegeti az elnököt, azt is elismeri, hogy elég gyenge az elnökjelölti felhozatal mindkét oldalon.

„Szívesebben szavaznék Ronald Reaganre, gondolom, a demokraták meg Harry Trumanra, de a helyzet az, hogy nem közülük választunk” – idézte a Politico a szenátort, aki szerint Clinton diszkvalifikálta magát az emailek felelőtlen kezelésével.

Johnson nyilatkozata előrevetíti, mire számíthat elnökként Clinton, ha a republikánusok a szenátust és/a vagy a képviselőházi többséget viszont megtartják. A szenátus nagyon szoros, de a képviselőház minden bizonnyal a republikánusok kezén marad majd.

A republikánusoknak az FBI igazgatója adott új lendületet, azzal, hogy 11 nappal az elnökválasztás előtt értesítette a szenátust az emailbotránnyal kapcsolatos nyomozás újraindításáról.

Mi ez az emailügy?

A politikus 2009-2013 között még külügyminiszterként a nemzetbiztonsági szabályokat megszegve privát szerveren – a clintonemail.com-on – keresztül és privát eszközöket használva küldött és fogadott több tízezer emailt, majd ezek egy részét a szabályszerű archiválás helyett egyszerűen törölte, több tízezret a kongresszusi vizsgálat megkezdődése után. Az ügyben a külügyminisztérium (azaz Hillary Clinton volt munkahelye), majd az FBI is vizsgálódott, és elég kínos részletek derültek ki – nem csak a minősített adatok kezelésére vonatkozóan.

A botrány ugyanis felvillantott egy sor, leendő elnökhöz méltatlan gyakorlatot. Clinton például következetesen figyelmen kívül hagyta a biztonsági figyelmeztetéseket, a vizsgálat során együttműködése a jogilag megszabott minimumra korlátozódott. Ráadásul a felelősséget a médiában is szinte a véglegekig próbálta elhárítani, és még a demokratákhoz közel álló lapok is megdöbbentek azon, mennyire nem bír őszintén bocsánatot kérni. 

James Comey nyilvános közlése vitatható, ám a főügyész által is támadott akciót az FBI vezetője azzal indokolta, hogy a nyáron éppígy beszámolt a nyomozás lezárásáról, tehát ezúttal sem közölhette másképp, hogy mégis folytatják a nyomozást Clinton levelezésével kapcsolatban.

A nyomozás újraindításra valószínűleg nem került volna sor, ha Clinton vezető tanácsadója, Huma Abedin férje – az egykori demokrata képviselő Anthony Weiner – nem lennének épp válófélben. Weiner – aki öt éve is a Twitteren küldött félmeztelen szelfijei miatt mondott le képviselői mandátumáról – ezúttal egy 22 éves Trump-rajongó lánynak küldözgette intim fotóit – csak erős idegzetűeknek –, amelyeken saját kisfia is látszott.

Az FBI Clinton emailbotrányával nem összefüggő ügyben foglalta le Weiner és felesége telefonjait, és laptopját, amelyekkel több ezer, az emailügyhöz köthető információhoz jutottak.

Kedden mindkét elnökjelölt egymást támadva kampányolt: Hillary Clinton szerint Donald Trump atomháborúba sodorhatja az Egyesült Államokat, Trump pedig azt állítja, hogy Clinton elnökké választásával alkotmányos válság alakulhat ki.

A hajrába a volt külügyminisztere mellett rengeteget kampányoló Barack Obama is beszállt kedden, kiállva Clinton mellett. A demokrata elnök szerint jobb elnökké tette őt a külügyminiszterként fáradhatatlanul dolgozó Clinton, akinek erőfeszítéseit nem mindig övezte megértés hazájában. Szerinte Clinton szisztematikus támadásnak van kitéve, amely sokakban kételyt ébreszt, ám a választóknak nem szabad hagyniuk magukat elbizonytalanodni.