Bill Clinton egyik utolsó intézkedéséről hozott nyilvánosságra jelentést az FBI

2016.11.02. 21:03

Az FBI nyilvánosságra hozott egy jelentést, ami Bill Clinton 15 évvel ezelőtti, egyik utolsó intézkedését vizsgálta, ezen pedig megint felháborodtak a demokraták.

Középpontban az FBI

A Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója, James Comey úgy döntött, hogy 11 nappal az elnökválasztás előtt megírja levélben a kongresszusnak, hogy olyan új emaileket találtak, amiknek közük lehet Hillary Clinton emailügyéhez. Ez nem egy bevett gyakorlat, hisz politikai témájú nyomozásokkal kapcsolatban nem szokás publikus nyilatkozatokat tenni 60 nappal a választások előtt. Ennek megfelelően hatalmas felháborodás lett a dologból demokrata oldalról, hisz szerintük ezzel a papíron apolitikus és semleges FBI beleszólt az elnökválasztásba. Ezt az álláspontot erősíti az újabb Clinton-családot érintő dokumentum.

Bill Clinton 1993 és 2001 között volt az Egyesült Államok elnöke, és egyik utolsó intézkedése az volt, hogy kegyelmet adott egy Marc Rich nevű bankárnak és üzletembernek. Rich ekkor éppen külföldön bujkált adócsalás miatt, de a kegyelem után hazatérhetett, 2013-ban halt meg. Az ügy azért érdekes, mert Rich állítólag pénzelte a Demokrata Párthoz, így Clintonhoz is kötődő szervezeteket, és csak emiatt kapott kegyelmet. 

Az ügyből végül nem lett semmi, de ettől ez még nyilván nem érinti előnyösen a demokratákat. Hakeem Jeffries, demokrata kongresszusi képviselő szerint az FBI miatt ebben a kritikus időszakban mindenki emailekről és 15 éve történt kegyelmekről beszél, ezek a lépések viszont aláássák a demokratikus folyamatokat.

Van vagy nincs politikai indíték?

Az FBI azt mondja, hogy ebben semmilyen politikai megfontolás nem volt, csak azt tették, amit az Információs Szabadságról szóló törvény előírt. A dokumentumok titkosítása lejárt, elérhetővé váltak, így hát automatikusan nyilvánosságra lettek hozva. Persze ez nem hatja meg a demokratákat, akik nem értik, hogy miért nem lett akkor semmi nyilvánosságra hozva a republikánus Donald Trumpot érintő, de egyébként még folyamatban lévő nyomozásokból, például az orosz hekkerekről vagy Oroszország és Donald Trump kampánya közötti esetleges kapcsolatról.

Csak igazságosságot akarunk

– mondta Robby Mook, Clinton kampánymenedzsere. A CIA volt igazgatója, Michael Morell szerint azonban Comey csak az FBI-t próbálja védeni, ugyanakkor ezzel együtt elkövetett pár hatalmas hibát. Mások is egyenes embernek tartják az FBI igazgatóját.

Obama is hozzászólt az emailbotrányhoz

A regnáló elnök, Barack Obama is először szólalt meg péntek óta a témában. Elmondta, hogy nem akar belefolyni a dolgokba és kiemelte, hogy fontos fenntartani a gyakorlatot, miszerint sejtésekkel és célozgatásokkal nem szabad befolyásolni a közvéleményt. Hisz korábban már elvégezte az FBI és az Igazságügyi Minisztérium a saját vizsgálatait, megállapították, hogy Clinton hibát követett el, de nem javasoltak vádemelést.

Az elnök korábban többször is hangsúlyozta, hogy nagyon büszke, hogy a pártja Clintont választotta jelöltnek, tapasztaltból tudja, mennyire kemény és nagy munkabírású politikus Clinton, és nem hiszi, hogy lehet nála felkészültebb elnökjelölt.

Még egy ügy

A Wikileaksen közben újabb emailek jelentek meg arról, hogy az igazságügyi minisztérium egyik illetékese fű alatt előre tájékoztatta Clinton kampánystábját az emailbotránnyal kapcsolatos fejleményekről. Trump rá is repült a hírre. Azt mondta, szörnyű, amikor a pártpolitika ilyen szinten beszivárog a hivatalokba.