Nagy fináléra készülnek Clintonék

2016.11.03. 21:00 Módosítva: 2016.11.03. 21:01

Így zajlik az előválasztás

Hillary Clinton tévés hirdetésekbe öli a pénzét az utolsó napokban, és Pennsylvaniába mozgósít a választás előtti estére. Közben az FBI állítólag kiterjedt nyomozást folytat a Clinton Alapítvány miatt.

A Clinton-kampány megduplázta a tévéhirdetésekre szánt pénzt az utolsó hétre, 32 millió dollárt áldoznak erre a CNN szerint. Ötmilliót a csatatérállam Floridára költöttek, amire Trumpnak mindenképp szüksége lenne, ha meg akarja nyerni a választást. Az olyan csatatérállamokra is maradt pénz, mint Ohio, Pennsylvania és Észak-Karolina, de egyébként eddig biztosnak gondolt államokra is áldoznak: hosszú idő után hirdetnek Michiganban, Coloradóban és Új-Mexikóban. Mindez azok után, hogy Donald Trump azt ígérte, 25 millió dollárt fog költeni az utolsó héten. 

Egy nagy kampányfináléra is készülnek Clintonék. A leköszönő elnök, Barack Obama és felesége, Michelle Obama is csatlakozik majd a kampányhoz a választás előtti estén Philadelphiában, azaz mindenkit mozgósítanak majd a csatatérállam Pennsylvaniába, írja a Politico. Ott lesz velük Bill Clinton exelnök, és Clintonék lánya, Chelsea Clinton is. Valószínűleg ez lesz Hillary Clinton utolsó kampányeseménye jövő hétfőn, a választás napján már nem tervez kampányolni.

A Fox szerint kiterjedt nyomozás folyik

Közben a Fox News szerdán késő este arról számolt be, hogy forrásaik szerint az FBI vádemelést javasolhat majd a Clinton Alapítvány ügyei miatt. A lap azt állítja, hogy ezt két különböző FBI-on belüli névtelen forrásuk erősítette meg, ők azt is elmondták, hogy az ügy kivizsgálása prioritást élvez. A hivatalos forrásból nem megerősített hírre már Donald Trump is rárepült egy csütörtök délutáni floridai kampányrendezvényen. 

Az alapítványokat a kampány alatt sokat kritizálták már, azzal gyanúsítva Hillary Clintont, hogy a szervezeteket valójában politikai tevékenységre használta fel. A demokrata elnökjelölt férfje, Bill Clinton egyébként augusztusban jelentette be, hogy távozik az alapítvány éléről.

Ugyanakkor a Wall Street Journal szerint feszültség van az FBI és az ügyészek között, hogy a alapítvány ügyében a rendelkezésre álló bizonyítékok elegendők-e, hogy vádemelést javasoljanak. 

Az emailüggyel kapcsolatban (a külügyminisztérium csütörtök délután amúgy újabb adag, több mint ezeroldalnyi emailt hozott nyilvánosságra, de ezek nagy része már korábbról ismert volt) a konzervatív Fox FBI-os forrásai szerint 99 százalékos biztonsággal állítható, hogy Clinton privát mailszerverét legalább öt külföldi titkosszolgálati ügynökség hackelte meg, és szerzett információkat. Nyáron James Comey, az FBI igazgatója viszont azt mondta, hogy nincs erre bizonyíték, és nem javasolt vádemelést Clinton ellen az emailügyben. Az egész azután került megint előtérbe, hogy pénteken Comey bejelentette, hogy egy másik nyomozás során olyan emaileket találtak, amik fontosak lehetnek Clinton ügyében is.