Clinton-Trump: 2:1

000 HQ1K3
2016.11.05. 08:18

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje pénteken két felmérés szerint is vezetett Donald Trump republikánus elnökjelölt előtt. A The Washington Post elemzése szerint azonban Trumpnak áll a zászló, írja az MTI.

A RealClearPolitics összesítése szerint Clinton 2,3 ponttal vezet országosan, de több csatatérállamban, köztük a nagyon fontos New Hampshire-ben is megerősödött Trump. A FiveThirtyEight felméréseket összesítő modellje szerint Clintonnak 64,5 százalék, Trumpnak 35,5 százalék esélye van megnyerni a keddi választást.

A republikánusokhoz közel álló Fox televízió felmérése szerint Clinton országosan két százalékkal, 45:43 arányban vezet Trump előtt, míg a Reuters és az Ipsos közös közvélemény-kutatása öt százalékos előnyt mutatott Clinton javára, de nem országosan, hanem csupán az úgynevezett ingadozó államokban.

A The Washington Post - alaposan elemezve a két elnökjelölt támogatottságát az úgynevezett ingadozó államokban - arra a következtetésre jutott, hogy "a választási térkép határozottan Donald Trump felé mozdul".

Obama elnök - aki pénteken délután ismét Észak-Karolinában kampányolt Clinton mellett - szintén arra figyelmeztette hallgatóságát, hogy "Trump közel áll a győzelemhez". Az elnök azt hangsúlyozta, hogy Trump nem amerikai, embertelen és rasszista kampányt folytatott, és ezt a választóknak muszáj észrevenniük. 

Közben az északnyugati Washington államban az egyik elektor pénteken bejelentette: nem hajlandó Clintonra adni a voksát. Robert Satiacum, a puyallup indián törzs tagja, aki az előválasztásokon Clinton pártbéli vetélytársát, Bernie Sanders vermonti szenátort támogatta, az AP hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, hogy Clinton szerinte "bűnöző", nem törődik eléggé az indiánok gondjaival, és mást sem tett, mint összevissza beszélt.

A két elnökjelölt pénteken több szövetségi államban is kampányolt, Trump a pennsylvaniai Hersheyben, Clinton pedig az ohiói Clevelandben zárta a napját. Trump azt ígérte, hogy biztonságossá teszi az államhatárokat, megtisztítja a bűnözéstől a nagyvárosok belső kerületeit, és véget vet a kormányzati korrupciónak.

Clinton, még Cleveland előtt, Detroitban töltött néhány órát, és ott a "rendszerszerű rasszizmust" ostorozta és büntetőjogi reformot ígért. A Clinton Alapítvány egyébként pénteken elismerte, hogy egymillió dolláros adományt kapott Katartól, éppen akkoriban, amikor Hillary Clinton a külügyminisztérium vezetője volt.