Ismerje meg, kik állnak Clinton és Trump mögött

GettyImages-81029678
2016.11.05. 19:10
A Trump vagy Clinton kérdés valószínűleg nem olyan egyértelműen fog eldőlni, mint ahogy másfél hete kinézett, az állás országosan és a csatatérállamokban is szoros négy nappal a választás előtt. Az viszont minden eddiginél fontosabb, kik veszik majd körül a győztest. Az elnökjelöltek embereiből nagyon könnyen az elnök emberei lehetnek, akik a leginkább meghatározzák a következő négy évet.

Hillary Clinton kampánycsapatának több fontos tagja is előtérbe került az elmúlt időszakban az FBI múlt pénteki bejelentése és a Wikileaks-szivárogtatások miatt, de Donald Trump mellett sem kevésszer kellett nyilatkoznia kampánymenedzserének és tanácsadói is időről időre kardoskodnak mellette a hírekben. Rengeteg különböző tanácsadó, elemző, kommunikációs szakember dolgozik szegről-végről egy kampány mellett, most közülük azt a 2-3 háttérembert választottuk ki, akik igazán meghatározóak lehettek, és akár a következő Fehér Házban is fontos szerepet kaphatnak.

Clinton stábtagjai a hírekben

Politico egy egész fiktív stábot felállított Clinton köré – a lap jelöltjeinek fele nő, köztük Cheryl Mills jogász, a Clinton család egyik fontos tanácsadója, akit külső tanácsadóként vagy szenior kabinettagként tudnak elképzelni, és Neera Tanden, Podesta munkatársa, aki szociálpolitikai tanácsadóként érkezhetne a stábba. A lehetséges tanácsadók közt Bill Clinton is szerepel, aki máig segít beszédeket írni és vitára felkészülni a feleségének. A listán szerepel Hillary három háttéroszlopa: Huma Abedin, John Podesa és Robby Mook.

A kampány véghajrájában, az FBI múlt pénteki bejelentésével beütő krach miatt hirtelen megint a szavazók figyelmének központjába került Huma Abedin, aki szinte elválaszthatatlan Hillary Clintontól, főnöke egyik fontos jobbkezének is tekintik. Abedin, bár lényegében egész politikusi karrierje alatt végigkísérte Clintont, vele ellentétben sokáig alig volt ismert. A 41 éves, félig indiai, félig pakisztáni származású, Michiganben született Huma Abedin eredetileg újságírónak és nem kampánytagnak készült, 1996-ban tökéletes időzítéssel érkezett Bill Clinton második ciklusának elején az akkori first lady holdudvarába. Az elnök okozta szexbotrány után Hillary körül mindenki meg volt rendülve, és ebben a helyzetben hamar kitűnt a 19 éves, sugárzóan intelligens egyetemista, aki az évek során Clinton bizalmasává vált.

Egészen addig el tudta kerülni a rivaldafényt, amíg volt demokrata képviselő férje, Anthony Weiner körül ki nem pattant egy – nem fogják kitalálni – szexbotrány. Weiner ugyanis különböző nőkkel sextingelt (azaz explicit üzeneteket küldött), ami miatt kénytelen volt lemondani. A magánéletében visszafogott Abedin akkor megbocsátott, végül aztán viszont beadta a válókeresetet, miután a New York-i polgármesterségért is induló férje megint a dudorodó alsógatyájáról küldözgetett képeket. Az FBI azért is nyomoz ellene, mert a célpontjai között volt 15 éves lány is.

Abedin azért került most középpontba, mert egészen valószínűtlen módon többek között pont a volt férje ellen indított nyomozás vezetett ahhoz, hogy Clinton a kampány véghajrájában elveszítse az egyébként stabil vezetését. Találtak ugyanis a közös laptopjukon olyan emaileket, amik fontosak lehetnek a Clinton külügyminiszterként magánszerverről folytatott levelezésének ügyében is. Ez súlyosbítja az eredeti helyzetet, hiszen sokkal több bizalmas információ szivároghatott ki, mint amit korábban gyanítani lehetett. Nem kizárt, hogy olyan emailekről van szó, amiket Clinton továbbított Abedinnek, aki aztán kinyomtatva vitte vissza azokat neki külügyminisztersége idején.

Clinton másik kulcsembere, John Podesta jelenleg a kampányfőnök, korábban Obama elnök tanácsadója, Bill Clinton alatt pedig a Fehér Ház kabinetfőnöke volt. A chicagói Podestát olasz-amerikai édesapja (aki maga érettségit sem tett le) biztatta, hogy menjen egyetemre, első politikai munkáját 1972-ben George McGovern elnöki kampányában kapta, aki 49 államban vesztett, majd Bill Clinton alatt lett elválaszthatatlan tanácsadója a családnak, végül pedig motorja Hillary Clinton 2016-os kampányának.

Politico által korábban felvázolt lehetséges forgatókönyv alapján Podesta lehetne Clinton kabinetfőnöke, amit alátámaszt, hogy augusztus óta Podesta fő fókusza a lehetséges kabinettagok listájának összeállítása illetve Clinton politikai irányvonalainak kidolgozása. Azonban már többször utalt rá, hogy nem akarja vállalni a feladatot, és a Politico szerint ezt a bizalmasai is újra és újra megerősítik. A legfrissebb fiktív kabinetben nem is kabinetfőnöki, hanem tanácsadói posztot jósoltak neki. De állítólag vonzza az energiaügyi miniszter pozíciója is, amiben Barack Obama klímaváltozási programjának kidolgozásával rengeteg tapasztalatot szerzett.

Viszont Podesta is központi szereplő lett a botrányokban. A Wikileaksen kiszivárgott a kampánycsapat levelezésének egy jelentős része, miután Podesta fiókját feltörték. Ezek alapján sokan azzal vádolták, hogy Podesta, és vele együtt Clinton egész kampánya kiszolgálja Soros György és Clinton más, politikailag is fajsúlyos támogatóinak akaratát. Sőt, az emailek alapján azzal vádolják az igazságügyi minisztérium egyik illetékesét, hogy előre figyelmeztette Podestát az emailügy fejleményeiről még nyáron.

Végül nézzük a kampány gerincét, Robby Mookot, Hillary kampánymenedzserét. A Vermontból származó Mook már másodjára vesz részt Clinton elnökjelölti kampányában. 2008-ban, mikor végül Obama nyerte az előválasztásokat, Robby Mook a kampány feje volt Nevadában, Indianában és Ohióban, és mindháromban remek eredményeket ért el. Többek között ezért nyúltak vissza a Time szerint erélyes, fegyelmezett kampánygurunak tartott férfihez 2016-ban Clintonék.

A Guardian szerint pedig egy igazi politika-nerd, aki él-hal a tényekért és adatokért, és ez a racionális megközelítés és jó kiállása tette alkalmassá a pozícióra. Robby ugyanis mesterien átlátja, hogy a technológia és az adatok hogyan tudják a legjobban alátámasztani Clinton modern kampányát. Az elmúlt napokban Mook volt az, aki a leghangosabban képviselte, hogy az FBI kettős mérce mentén kezeli a két elnökjelöltet. Mook szerint az FBI elnöke, James Comey megkérdőjelezhetően döntött, mikor a választás befolyásolását kockáztatva bejelentette Hillary Clinton emailügyének újranyitását, ellenben nem számolt be a Donald Trump és az orosz kormány közti esetleges kapcsolatról folyó nyomozásról. Egy esetleges Clinton-kabinetben főtanácsadó lehetne.

Trump többször is változtatott

Mielőtt még rátérnénk Donald Trump kampánycsapatának kulcsszereplőire, meg kell említeni, hogy a milliárdos többször is átalakította a vezetést, és ezt alapul véve három jól elkülöníthető szakaszról beszélhetünk:

  • Lewandowski-kampány
  • Manafort-kampány
  • Bannon+Conway-kampány

Corey Lewandowski 2015 februárjában került a kampányhoz az Americans for Prosperity nevű szervezettől, ahonnan rajta kívül mások is érkeztek a stábba. Trump kezdetben viszonylag kevés tanácsadóval operált. A változás 2016 márciusában állt be az előválasztás alatt, mikor Trump mégis professzionálisabb tanácsadókhoz nyúlt, ekkor került a stábba Paul Manafort, akinek érkezését a sajtó Lewandowski leminősítéseként értelmezte.

A kampányon belül is vitákat robbantott ki arról, hogy valójában ki is hozza a döntéseket. Végül június 20-án Trump végleg megvált Lewandowskitól, de a jelöltállító konvenciót levezénylő Manafort sem maradt sokáig pozícióban. Manafort körül elfogyott a levegő, miután kiderült, hogy korábban éveken keresztül dolgozott tanácsadóként Viktor Janukovics Kreml-barát ukrán elnöknek és pártjának feltételezhetően dollármilliókért, de a kétezres évek közepén voltak érdekeltségei az orosz energiaszektorban is. Augusztus közepén új kampányguruk váltották Trump stábjának élén.

A kampánymenedzseri posztot augusztus 17-e óta az előválasztások elején még Ted Cruzt támogató Kellyanne Conway tölti be. Conway eredetileg még az akkori kampányfőnök, Paul Manafort vezető tanácsadójaként kezdte a munkát augusztus elején, azóta viszont a kampány legtöbbször nyilatkozó vezetője lett. Conway fő profilja egyértelműen a közvélemény-kutatás és az ebből kinyert adatok elemzése, főleg a fiatal és a női szavazók körében. Conway a The Polling Company/Woman Trend vezérigazgatója, valamint a Keep the Promise nevű, Ted Cruzt támogató super PAC volt elnöke. Trump stábjában ő áll a legközelebb a klasszikus pollster és elemző munkakörhöz, korábban többek között a 2012-ben a republikánus elnökjelöltséggel hiába próbálkozó Newt Gingrich mellett is dolgozott.

Augusztus 18-án, azaz egy nappal Conway előléptetése után Trump egy beszédében sajnálatát fejezte ki, amennyiben a korábbi kijelentései esetleg megsértettek bárkit. Egy republikánus közvélemény-kutató a hirtelen váltást Conway befolyásának tudta be, aki szerinte régóta beszélt arról, hogy az elnökjelöltnek empatikusabbnak kellene lennie. Conway élesen kritizálta az októberben nyilvánosságra hozott, nőket leminősítő felvételek miatt támogatásukat visszavonó republikánusokat. Emellett akkor is megvédte Trumpot, mikor az utolsó vita után sokan úgy érezték, nem fogadja majd el a választás eredményét, szerinte ő csak a korrupt rendszer ellen szólalt fel. A Politico elemzése szerint republikánus győzelem esetén Conway jó eséllyel kommunikációs igazgató lehet, Trumpot pedig egy hagyományosabb, problémaközpontú és kevésbé durva útra terelné, mint amit a heves vérmérsékletű üzletember egyébként választana.

Trump stábjának kampányfőnöki posztját augusztus vége óta Steve Bannon tölti be. A republikánus elnökjelölt akkor azt mondta a Manafortot váltó Bannon kinevezéséről: nyerni akarok, ehhez pedig olyan emberekre van szükségem, akik szeretnek nyerni és tudják is hogyan kell. Bannon korábban nem vett részt választási kampányban, de nevéhez így is sok dolog köthető. Dolgozott a Goldman Sachsnál mint befektetési bankár, társalapítója egy intézetnek, ami a kormányzati korrupciót szeretné felszámolni, valamint ő volt a vezérigazgatója a Breitbart News nevű konzervatív, általa az új amerikai szélsőjobboldalt megtestesítő alt-righthoz sorolt hírportálnak is.

Mivel Bannon a Breitbart vezérigazgatójaként lett igazán ismert, kinevezése éppen emiatt vegyes fogadtatásra talált. A Washington Post akkoriban azt írta róla, hogy konfrontatív személyiség, aki kifejezetten szemben állt a republikánus pártvezetés képviselte vonallal, és rendszeresen teret adott azoknak a konzervatívoknak, akik a kongresszusi képviselőket és szenátorokat ostorozták, rádióműsoraiban pedig különböző összeesküvés-elméletekről is rendszeresen beszélgettek. Ez a kampány harmadik periódusán rajta is hagyta a nyomát, ugyanis maga Trump is beszélt arról, hogy bankárok és újságírók világméretű összeesküvésének áldozata és az ő megválasztása az egyetlen remény a nyugati civilizáció számára. A Politico elemzése alapján Bannon lehetne Trump főtanácsadója, ha kedden az üzletember fele billen a mérleg nyelve. Az is elképzelhető, hogy helyet adna a Breitbartnak a Fehér ház sajtószobájában, akár egy másik, hagyományosabb orgánum kárára is.

Trump kampányában egyébként nehéz lenne még egy embert külön kiemelni, de a hírek szerint többek között a Fox News volt vezérigazgatója, a szexuális zaklatásról szóló vádak miatt lemondott Roger Ailes is segített neki a viták előtt felkészülni. Emellett Chris Christie New Jersey-i kormányzót, és főként Rudy Giulianit is azok közé sorolják, akik politikai tanácsokat adtak Trumpnak, és a volt New York-i polgármester az egyik leghangosabb támogatójaként nyilatkozik mellette. A háttérben szürke eminenciásként az elejétől ott van az a Roger Stone is, aki 1972 és 1988 között minden választási kampányban részt vett tanácsadóként, dolgozott együtt Richard Nixonnal és Ronald Reagannel is. A Politico lehetséges fiktív kabinetlistáját itt olvashatja el.