Emailbotrány: az FBI nem talált bizonyítékot Clinton bűnösségére

2016.11.06. 22:47

Így zajlik az előválasztás

Egy újabb (utolsó?) nagy fordulatként, másfél nappal a keddi elnökválasztás előtt az FBI váratlanul bejelentette, hogy továbbra sem talált bizonyítékot arra, hogy Hillary Clinton bűncselekményt követett volna el, és vádemelést sem javasol, ezzel az amerikai választási kampány hajrájában ismét előkerülő emailbotrány lezárulni látszik.

Az amerikai kongresszushoz írt levelében James Comey FBI-igazgató kifejtette: az ügynökség lezárta a vizsgálatot, és nem talált rá alapot, hogy változtasson a júliusi konklúzióján. Comey azt írta, Clintonról júliusban megállapították, hogy felelőtlen volt, de nem követett el bűnt, amikor külügyminiszterként a nemzetbiztonsági szempontból kritikus fontosságú anyagokat a saját emailszerverére irányította.

Az emailbotrány a múlt hét pénteken, 11 nappal a szavazás előtt vett újabb lendületet, amikor az FBI újraindította a vizsgálatot az ügyben. Állítólag új, a témába vágó leveleket találtak annak az Anthony Weinernek a laptopján, aki Clinton egyik legbizalmasabb tanácsadójának a válófélben lévő férje. Az FBI múlt vasárnap kapott bírói végzést, hogy tüzetesen átvizsgálhassa ezeket a leveleket. „Olyan gyorsan néztük át őket, ahogy csak tudtuk" – mondta egy forrás a CNN-nek. A gépen talált több ezer email nagyrészt már korábban is ismert levelek másolata, és magánlevél volt.

Amikor az FBI nyilvánosságra hozta, hogy újraindítják a nyomozást, az az elnökválasztási kampányra is hatással volt, és ennek a hétnek a közepéig is minden arról szólt. A botrány újbóli fellángolása egy aduászt adott a republikánus elnökjelölt, Donald Trump kezébe. Trump korábban élesen támadta Hillary Clintont az emailbotrány miatt: többször is elmondta, hogy ha rajta múlna, börtönbe záratná.

A kritikusok épp ezért is fogadták felháborodva, hogy Comey levelet írt az ügyben a kongresszusnak, a választási kampány utolsó szakaszában ez egyáltalán nem bevett gyakorlat. Clinton kampányfőnöke példátlannak tartotta Comey döntését, és sokan azért is bírálták az FBI-igazgatót, mert nem hozott nyilvánosságra részleteket.

Comey az indoklásában azzal védekezett, hogy kötelességének érezte, hogy nyilvánosságra hozza az ügyet, mert az elmúlt hónapokban többször is azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatot lezárták. Úgy vélte, megtévesztő lenne a választókkal szemben, ha nem egészítenék ki a nyomozati anyagot.

Az FBI aztán szokatlan módon azzal is a középpontban maradt, hogy Bill Clinton egyik utolsó intézkedéséről is nyilvánosságra hozott dokumentumokat. A demokraták közben végig kettős mércével vádolták a nyáron a vizsgálat lezárása miatt még a republikánusok által támadott Comeyt, és bedobták, hogy az FBI miért nem hoz nyilvánosságra információkat a Trumpék és Oroszország esetleges kapcsolatait vizsgáló nyomozásról. A vasárnapi bejelentéssel a szervezet ezek után még egyszer látványosan feltűnt a kampányhajrában.

Clinton kampánycsapata azzal reagált, hogy mindig is biztosak voltak abban, hogy nem lesz változás a júliusi döntéshez képest. Azonban újból megfordultak a szerepek, és Kellyanne Conway, Trump kampánymenedzsere már azt magyarázta, hogy Comey kezdettel rosszul kezelte a vizsgálatot, ez pedig csak egy újabb bizonyíték erre.

Trump már Comey másfél héttel ezelőtti bejelentése előtt is erősödött a felmérésekben, amihez hozzájött az FBI-igazgató levele. Főként az addig szkeptikus republikánusok között tudott erősödni, Clinton előnye pedig országosan 6-7 pontról 2-3 pont közé esett vissza, és a korábban betonbiztos védvonalán is megjelentek repedések, miután New Hampshire teljesen nyílt lett. A sok bizonytalan szavazó miatt sem volt kizárt, hogy szorosabb lehet a vége, amennyiben Trump tovább tud erősödni több olyan államban, ahol korábban meggyőzőbb volt Clinton előnye.

Azonban a felmérésekben szorosnak látszó Nevadában az előzetes szavazás a demokraták komoly előnyét vetítette előre, és a latinók részvétele máshol is a mozgósításban is sokkal jobb helyi szervezetekkel rendelkező Clintonéknak kedvezhet, összességében pedig továbbra is a demokrata jelöltnek maradt sokkal több útja a győzelemhez. A FiveThirtyEight legutolsó felméréseket összesítő modelljében 65 százalék, a bukmékereknél 77 százalék esélye volt vasárnap Clintonnak a győzelemre.

Már nem maradt elég nap ahhoz, hogy az FBI újabb váratlan bejelentésének bármilyen hatása is lényegében megjelenjen a felmérésekben, azonban ezen a ponton nagyon könnyen tovább növelheti Clinton esélyét, hiszen a választást megelőző napon mindenhol ezzel lesznek tele a hírek, miközben a jelöltek a legfontosabb államokban megtartják a kampányzáróikat. Abból a szempontból viszont lehetnek olyanok, akiknél visszaüt, hogy megint emlékezteti a szavazókat az emailbotrányra, ami hozzájárult ahhoz, hogy sokan nem tartják őszintének Clintont.

A CNN-nek egy Clinton kampányához közel álló forrás azonban hozzátette, hogy teljesen szerinte nem lehet semmissé tenni az elmúlt kilenc nap hatását, mivel belső felméréseik alapján egyes függetlenek és republikánus nők kihátráltak a demokrata jelölt mögül. Viszont azt is hozzátette, hogy hétfőn mindent megtesznek majd, hogy mindenki megtudja Comey vasárnapi bejelentését.