Clinton halottidéző szeánszairól kamuzik az orosz propagandagépezet

2016.11.07. 20:07
7 hozzászólás

Hogy Donald Trump a Kreml favoritja az idei elnökválasztási szezonban, azt eddig is tudtuk – lásd a Demokrata Párt szervereibe ki-be járogató orosz hackereket –, de a putyinista dezinformációkat terjesztő propagandaoldalak a kampány finisében is kitettek magukért. A közép-európai orosz dezinformációt monitorozó Political Capital összeállítása szerint egy egészen durva konteót is elővettek a magyar nyelvű propagandaoldalak, miszerint 

Hillary Clinton férje nőügyeit úgy tudta kiheverni, hogy a spiritualizmushoz fordult. Tényként közlik, hogy Clinton halott emberekkel, például Eleanor Roosevelttel konzultált, bár Jézust már nem akarta megidéztetni, mert az „túl intim” lett volna számára. 

A Political Capital emlékeztet, hogy ezzel valójában egy 1996-os összeesküvés-elméletet támasztottak fel a Kreml propagandistái. Hogy ki volt az állítólagosan szellemként megidézett Eleanor Roosevelt, és (ez már tény, nem konteo) miért fontos figura Clintonnal, arról itt írtunk:

Az egyik legjobb tanács, amit valaha hallottam bárkitől, Eleanor Roosevelttől származik a '20-as évekből. Azt mondta: a politizáló vagy közszereplő nőknek olyan vastag bőrt kell növeszteniük, mint a rinocéroszé 

– idézte Rooseveltnek a szavait, nem pedig a szellemét korábban egy beszédében Clinton. Ami azért fontos különbség.

Ez persze nem minden: a tények világát lazán kezelő, Vlagyiszláv Szurkov által irányított orosz médiamanipulátoroknak az összes nevesebb lap és felmérést készítő intézet számaival ellentétben azt is sikerül cikkeikben kihozniuk, hogy az elnökjelölti vitákat hol csúfosan, hol csak simán elveszítő Donald Trump valójában mind megnyerte azokat. 

A dezinformációs oldalaknak persze nem csak Clintonnal, hanem az USA Szíria-politikájával is sok gondjuk volt az utóbbi időben, írja a Political Capital, mivel a Fehér Ház nem hajlandó asszisztálni a civil és katonai célpontokat egyaránt támadó orosz bombázáshoz. Ezért a propagandaoldalak az elmúlt hetekben azt is bőszen terjesztették, hogy az USA nem hajlandó az Al-Nuszra Front ellen fellépni – a valóság ezzel szemben az, hogy pont egy amerikai drón végzett a szervezet egyik vezetőjével.