Hajrá, Amerika, szavazzatok egy nagypofájú diktátorra!

2016.11.07. 07:16 Módosítva: 2016.11.07. 08:07

A közösségi médiában villámgyorsan fölkapták egy amerikai, de német származású felhasználó grafikáját. A képen olvasható szöveg arra biztatja az embereket, hogy nyugodtan szavazzanak Donald Trumpra; ahogy a német példa bizonyítja, semmi baj nem lehet belőle, ha az emberek egy diktatórikus hajlamú, gyűlölködő politikust választanak az ország vezetőjévé.

A képen olvasható szöveg ezt jelenti:

Kedves amerikaiak!

Hajrá. Szavazzatok a nagyhangú pasasra, aki gyűlöli a kisebbségeket, bebörtönzéssel fenyegeti a politikai ellenfeleit, le se szarja a demokráciát, és azt állítja, hogy egymaga megoldás talál mindenre. Ugyan mi baj történhetne?

Sok szerencsét:

Németország polgárai.

A kép alján látható #beentheredonethat címke jelzi: már kipróbált módszerről van szó.

A szövegben nincs utalás konkrét politikusokra, de az áthallások alapján egyértelmű, hogy a szerző Trump kampányára gondol, amit Adolf Hitler náci diktátor Németországával állít párhuzamba.

Már nem kérdeznek Hitlerről

A pénteken felkapott grafika szerzőjéről azóta kiderült, hogy bár San Diegóban él, valójában német származású: Hamburgban született. Azóta rengeteg üzenetet kapott – ezekben az „I HOPE YOU DIE!!” (remélem, megdöglesz) rendszeresen visszatérő mondat volt.

Kedves Trump-hívők, nyugodjatok meg, annak a valószínűsége, hogy meghalok, igen nagy. Ahogy az üzeneteiteken látszik, valószínűleg még fiatal tinédzserek vagytok, szóval táncolhattok is a síromon.

– kezdte a válaszát a válaszában a magát Johannak nevező szerző. Elmesélte, hogy egyesek azzal gyanúsították meg, hogy Clinton szekerét tolja. Sietett tisztázni, hogy nem így van: hiába szavazna a demokrata jelöltre, a német állampolgársága miatt nincs szavazati joga. Bár úgy látja, Clinton közel sem ideális jelölt, nem is érti, hogy lehet Trumppal egy lapon említeni.

Johan tisztázta, hogy az üzenete nem egész Németország véleményét képviseli, noha az ottani média is attól hangos, hogy a német lakosság nagy részében a szar is megfagyott (az eredetiben: scared shitless) attól a lehetőségtől, hogy egy Trump-féle nagyhangú, hazudozó demagóg ekkora támogatást szerezhetett. Johan Trump tevékenységét a német AfD működésével és demagógiájával állította párhuzamba, akik szintén hasonló eszközökkel kampányolnak.

Johan azt is tudja, hogy Trumpot Hitlerhez hasonlítani elég nagy klisé, de örül, hogy működött a dolog, és az emberek felkapták a fejüket. Ugyanakkor szerinte sem fair az összevetés: szerinte Trump szereplési mániája inkább Joseph Goebbelst, Hitler propagandaminiszterét idézi.

Az üzenetét ezzel zárta:

Ha korábban Németországon kívülre utaztam, gyakran megkérdezték tőlem, hogy dőlhettek be a németek Hitlernek a harmincas-negyvenes években. „Hogyhogy nem tudták az emberek?” – kérdezték. Mostanában már nem nagyon kérdezik.