Azt hitte, minden csak Clintonról és Trumpról szól?

2016.11.08. 20:55

Hacsak nem egy kő alatt élt, mindenki hallotta már, hogy ma, november 8-án (magyar idő szerint 9-én hajnalban) dől el, Donald Trump vagy Hillary Clinton lesz-e a következő amerikai elnök. Azonban az USA-ban egy füst alatt megosztó kérdésekben is döntenek majd, és az elnök, a képviselők, szenátorok és kormányzók megválasztása mellett egész más kérdéseket is feltesznek majd sok államban.

  • Mit gondol, legalizálják az orvosi marihuánát?
  • Maradjon a halálbüntetés?
  • Alkotmányos jog a vadászat?
  • Használjanak gumit a pornósok?

Miután egyre nagyobb divatja van az állami szintű népszavazásoknak, olyan kérdések is terítékre kerülnek, amik erősen megosztják a társadalmat, amiket a Politico szedett csokorba. Ezek a drog, cigi, kaszinók és pornó irányvonalán mozognak, és sok államban liberálisoknak kedvező eredményeket jósolnak.

Az államok nagy részében valószínű, hogy átmegy majd az orvosi marihuána legalizálása – sőt, Kaliforniában és négy másik államban lazíthatnak a rekreációs használat szabályain. Ha a 40 milliós Kalifornia eléri ezt az áttörést, akkor a kongresszusra komoly nyomás nehezedik majd, hogy a drogok elleni totális háború után most egy másféle megközelítéssel dolgozzanak.

Három államban is szavaznak a halálbüntetés betiltásáról – ha az esélyes kettőben átmegy, akkor rekordszámú, 21 államban szűnik meg a lehetősége. 1984-ben Michigan volt az első, ahol nemet mondtak a törvény általi halálra, most pedig Kaliforniában, Oklahomában és Nebraskában döntenek róla. A szavazás után viszont az államok egyhatodában lehetőség lesz eutanáziára, azaz a gyógyíthatatlan betegek halálának aktív vagy passzív orvosi felügyelettel való megkönnyítésére.

Indianában alkotmányos jog lehet a vadászat és halászat, máshol, mint Montanában a vadászcsapdák betiltásáról döntenek. Viszont ami a fegyvereket illeti, az ország egyötödében bezárhatják a jogi kiskapukat, amik a fegyvervásárláshoz szükséges háttérvizsgálat körül felmerültek. Ez a tömegmészárlásba torkolló lövöldözések tragikus gyakorisága miatt az egyik legégetőbb társadalmi kérdés az USA-ban, ami viszont egy olyan nemzeti identitási elembe ütközik, mint a szabad fegyvertartás joga. A közvélemény az orlandói lövöldözés után kezdett átbillenni a szabályozások felé. 

Sokan nehezményezték, hogy az elnöki vitákból kimaradt a környezetvédelem és a klímaváltozás kérdése. A washingtoni szavazólapról viszont nem maradt le – ha átmegy, Washington lehet az első állam, ahol megadóztatják a szénkibocsájtást, amivel arányosan büntetnék a több szennyezést termelő gyárakat.

Egyébként sokan lobbiznak érte, hogy a főváros, Washington D.C., ami most közigazgatásilag külön kerületnek számít, önálló állami jogokat kapjon. A helyiek most dönthetnek arról, hogy egy leendő állam alkotmányának kidolgozására jogosítsák fel a helyi vezetést. Ettől még ugyanúgy a kongresszus dönthetne arról, hogy állami szintre emeli-e a fővárost, de legalábbis egy fontos lépést tehetnek efelé.

Az apró, de fontos ügyek versenyét viszont Kalifornia nyerte, ahol szavazással döntenek róla, kötelező legyen-e a pornószínészeknek óvszerrel védekezniük munka közben. A szexfilmipar fővárosában, Los Angelesben már 2012-ben elérte az AIDS Healthcare Foundation, hogy minden behatolással járó szexuális aktusnál kötelező legyen gumit használnia a színészeknek, ezt szeretnék most kiterjeszteni az egész államra.

San Diegóban az NFL-csapat jövője múlik a szavazáson

Kétharmados többség kell ugyanis ahhoz, hogy a San Diego Chargers megkapja a támogatást az 1,8 milliárd dolláros új stadionjához. A tervek szerint Kalifornia államtól több száz millió dollár kellene a projekthez, amit kétharmados támogatás esetén a szállodák adóinak megemelésével teremtenének elő. De minden bizonnyal nem lesz meg a 66 százalékos támogatottság, ami akár azt is jelentheti, hogy a Chargers él az opciós jogával, és a Ramset követve Los Angelesbe költözik.

Tehát akár Clinton, akár Trump költözik a Fehér Házba, van, amiről csak állami szinten dönthetnek – az amerikai rendszerben sosem múlhat az elnökön az összes fontos kérdés. Az értékvitáknak is beillő szavazások eredményét latolgatva érdemes eljátszani a lehetséges kombinációk gondolatával is: hogy nézne ki egy republikánus elnökség, ami alatt az államok szigorú fegyvertartási szabályokat, vagy éppen legális eutanáziát szavaznak meg? Sok minden állhat az amerikai demokrácia előtt, de a legjobb, amit elmondhatunk, hogy már csak nagyon keveset kell várni, hogy kiderüljön.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport