Összefoglaló

Percről percre Obama kiváló találkozóról beszélt, Trump megtisztelve érezte magát

A kedden elnökké választott Donald Trump csütörtökön találkozott Barack Obamával a Fehér Házban
Obama azt mondta, hogy megnyugtatta Trump hozzáállása, a milliárdos pedig azt mondta, megtisztelve érezte magát
Obama azt mondta, hogy segíteni akar a gördülékeny átmenetben
A Fehér Ház után Trump a republikánus kongresszusi vezetőkkel is találkozott, a bevándorlást, az adócsökkentést, az Obamacare-t nevezte prioritásainak
Az Egyesült Államokban elnökválasztást tartottak kedden, amit Donald Trump nyert, Hillary Clinton, volt first lady és külügyminiszter elismerte vereségét. "Ez fájdalmas, és sokáig az lesz" - mondta beszédében
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
Elektorok

270 elektor kell a győzelemhez
Szavazati arány
  • Trump az Obamával tartott találkozó után először beszél majd nyilvánosan a szerda hajnalban mondott győzelmi beszéde óta.

    A Fehér Házból pedig majd továbbmegy, és leül Paul Ryan házelnökkel, aki a kampány hajrájában nem volt hajlandó korteskedni Trump mellett. A házelnök után Mitch McConnellhöz, a republikánusok szenátusi vezetőjéhez is hivatalos megbeszélésre.

  • Nemcsak Trump és felesége, Melania találkozik majd Obamával, és Michelle Obama first ladyvel, hanem Joe Biden alelnök is egyeztet Mike Pence megválasztott alelnökkel.

  • Vajon hasonló nagyvonalúsággal kezeli majd Barack Obama is utódját, Donald Trumpot? Ezt találgatják most a CNN-en, és hát nagyon valószínűtlen, hogy így legyen. George W. Bush az elnöki pozíció iránti tiszteletből és azért, hogy ne akadályozza, ne nehezítse meg utódja munkáját, valóban tartózkodott attól, hogy kommentálja és kritizálja Obama politikáját. De maga Obama is túllépett világnézeti és politikai ellentéteiken, és sosem szállt bele elődjébe. 

  • Trump beszélt telefonon Theresa May brit miniszterelnökkel, akit arra kért, hogy „a lehető leghamarabb" keresse majd fel Washingtonban. Trump egyébként előbb beszélt Enda Kenny ír miniszterelnökkel, valamint a dél-koreai, japán, egyiptomi, ausztrál, indiai, török, izraeli és mexikói vezetőkkel, mint Mayjel. (BBC)

  • Még nyolc évvel ezelőtt, amikor Obama érkezett meg megválasztott elnökként a leköszönő republikánus elnökhöz.

  • Hiszen eljött az a pillanat, amikor már két elnök tartózkodik az amerikai fővárosban.

  • Felesége, Melania Trump és mások társaságában most szállt ki a repülőből a megválasztott elnök, aki nagyjából tíz perc alatt ér majd a Reagan National Airportról a Fehér Házba, hogy ott Barack Obamával találkozzon. 

  • 2008-ban, pár nappal választási győzelme után Barack Obama és felesége első látogatása a még George Bush vezette Fehér Házban egy udvarias, civilizált, jó hangulatú találkozónak tűnt. Nagyon kíváncsi vagyok, hasonló képeket látunk-e majd.

  • Obama szerdán hívta meg Trumpot a Fehér Házba, hogy tárgyaljanak a sikeres hatalomátadás részleteiről. Obama egyébként "professzionális és zökkenőmentes" hatalomátadást ígért. A hatalomátadás folyamatáról itt olvashat részletesen>>>

  • A CNN-en három kameraállásból mutatták, ahogy Trump gépe megérkezett Washingtonba, fél órán belül találkozik Obamával a Fehér Házban.

  • A Märkische Allgemeine szerdai száma Clinton és Trump győzelmével is számolt egyszerre. Persze az látszik az oldalsó kishírekből, hogy a clintonos változat lett volna az eredeti.

  • Donald Trump megválasztott amerikai elnöknek lehetőleg hamar közölnie kellene, hogy mit tervez a transzatlanti kapcsolatokat érintő ügyekben - közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy berlini rendezvényen az MTI híradása szerint.

    Mint mondta, az EU-ban mindenki szeretné megtudni, hogy Donald Trump elnöksége idején miként alakulhat a kereskedelempolitika, milyen éghajlatvédelmi célokat tűz ki az új amerikai elnök, és hogy milyen tervei vannak a NATO-val. A kereskedelempolitikával kapcsolatban kifejtette, nem számít arra, hogy a következő két évben lehetőség nyílik az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) megkötésére.

    Juncker közölte, az EU-nak továbbra is együtt kell működnie az Egyesült Államokkal, de csakis egyenrangú partnerként.

  • Lázár: Trump győzelme remény a világnak

    Lázár János a kormányinfón gratulált Trumpnak. Mint mondta,

    az új elnököt és kormányát egy új kezdetnek tekintjük, a világ számára reményteli lehet az új elnökség a gazdasági stabilitás és a béke szempontjából. Aztán majd meglátjuk, mi történik, mit mutatnak a tettek. Se alulértékelni, se irreális elvárásokat megfogalmazni

    nem szabad, de itt a kapcsolatok újjáépítésének az esélye.

  • Hétfő óta nagy feltűnést kelt Tiranában egy Donald Trump képével kidekorált taxi. Uljan Koljega 13 éve dolgozik taxisofőrként és nagy rajongója az újonnan megválasztott amerikai elnöknek. Uljan azt mondta, azután dekorálta ki az autóját, hogy Albánia miniszterelnöke hétfőn azt nyilatkozta Trumpról, hogy "valós veszélyt jelenthet az amerikai-albán kapcsolatokra", ő viszont egészen más véleményen van Amerika újonnan megválasztott elnökéről és nagy reményeket fűz hozzá.

    "Nézz körbe a világban, tele van háborúval, Barack Obama és Clinton - aki szintén Obamának dolgozott -, nem sokat értek el. Trump valódi változást hoz majd." - mondta a taxisofőr és hozzátette, hogy Trump egyébként is üzleti sikerekhez segítette, mert sokkal több fuvarja van, amióta kiposzterezte vele a taxit.

  • Van, amikor az arckifejezések többet mondanak minden szónál: a Fehér Ház dolgozói totálisan lesújtva nézték végig Obama beszédét, amelyet Trump győzelme után mondott.

    Az újonnan választott elnök és Obama a hatalom zökkenőmentes átadásáról tanácskoznak a pénteken a Fehér Házban, ahol ebből a képből ítélve Trump nem számíthat túl meleg fogadtatásra az alkalmazottak részéről.

    Nem lennénk meglepve, ha a személyzet tagjai gőzerővel kezdenének munkát keresni a következő hetekben, és egy részük távozna az Obama családdal együtt. 

  • Csúnyán megszívatta magát a Newsweek, Clintont tette címlapra győztesnek

    Előre ivott a medve bőrére a Newsweek amerikai magazin, amikor a választást annyira lefutottnak tudta be, hogy az eredményt meg sem várva Hillary Clintont hozta ki győztesnek, méghozzá a magazin címlapján

  • A demagóg populizmus nem csak az Egyesült Államok problémája, a politikai viták kultúrája a Nyugaton máshol is aggasztó állapotban van - írta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a Bild című lapban közölt vendégkommentárjában.

    A 74 éves miniszter kritizálta a vitakultúra állapotát, mint írta, új jelenség a valóságtól elszigetelt véleményburkok kialakulása, amit leginkább az interneten lehet megfigyelni.

    Az internet a demagógok táptalaja és játéktere, ahol az összeesküvés-elméletek és az elitelellenesség veszélyes keveréke alakul ki. Legfőbb jellemzője, hogy teljesen mindegy, van-e igazságtartalma a kijelentéseknek, a lényeg az, hogy megfelelő hőfokra hevítsék a felháborodást

    - írta Wolfgang Schäuble, aki szerint a politikusoknak önkritikusan meg kell vizsgálniuk, hogy az embereket miért ragadják magukkal az üres lózungok, a látszólag egyszerű megoldások és a nyilvánvaló hazugságok.

    A net, és azonban belül a Facebook felelősségéről itt és itt írtunk elemző cikkeket.

  • Már 1990-ben azt olvashattuk magyarul Trumpról, hogy nem akar elnök lenni

    Rábukkantunk egy magyar nyelven még 1990-ben megjelent nagyinterjúra, amit a Playboy készített Donald Trumppal.

  • Ne dőljünk be, Trump győzelme nem támasztja fel a fasizmust

    Aki Trump győzelme után apokalipszissel riogat, az semmit nem tanult az elmúlt egy évből. Félni nem kell: a vidéki fehér Amerika lázadása most sem volt elég a szavazattöbbséghez, de az ámokfutástól más is visszatartja majd az elnököt.

  • Martin Shkreli gyógyszeripari befektető csak részben teljesítette Donald Trump elnökké választása esetére tett ígéretét, hogy nyilvánosságra hozza a birtokában lévő, exkluzív Wu Tang Clan-albumot.

    A csalással gyanúsított 33 éves vállalkozó, akit Amerika legutáltabb embereként emlegetnek, szerdán a Periscope videómegosztó platformon csak az első két dal részleteit játszotta le az egyedül neki meglévő albumról. Shkreli ellen többmilliós összegek elsikkasztása miatt eljárás folyik. Azzal vádolják, hogy tizenegy millió dollárt sikkasztott el egy hedge-alap kezelőjeként. 

    Többet jelenleg nem tudok lejátszani - közölte Shkreli indoklás nélkül a videóban. A befektető az elmúlt hónapban tette azt az ígéretet, hogy Donald Trump győzelme esetén a Once Upon a Time in Shaolin című teljes lemezt lejátssza.

    A menedzser 2 millió dollárért (561 millió forintért) szerezte meg egy árverésen a lemezt, amiből ez az egyetlen létező példány. A zenekar kijelentette, hogy még azelőtt egyeztek meg a lemez megvásárlásáról, hogy Shkreli a Turing gyógyszeripari cég vezetőjeként világszerte ismertté vált.  A vállalkozó arra specializálódott, hogy megvásárolta viszonylag olcsó gyógyszerek szabadalmi jogát, majd drasztikusan megnövelte az árukat. Tavaly azzal híresült el, hogy egyetlen éjszaka alatt 5000 százalékkal emelte egy életmentő HIV-gyógyszer árát. A csalási vádak miatt vissza kellett lépnie a Turing éléről, jelenleg óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

    A szerződés értelmében az üzletember nem adhatja el a lemezt, de az interneten ingyen lejátszhatja, ha akarja.  (MTI)

  • Nem mond le nukleáris programjáról Észak-Korea - írta csütörtökön a Nodon Szinmun észak-koreai pártlap Trump győzelmével kapcsolatban. A Koreai Munkapárt központi bizottságának lapja idejétmúlt illúziónak nevezte Washington reményeit Észak-Korea egyoldalú atommentesítésére. A kelet-ázsiai ország vezetésének véleményét tükröző újság élesen bírálta Barack Obama amerikai elnök kivárási stratégiáját, amely nehéz terhet jelent majd Obama utódjának az elnöki tisztségben.

    Phenjan szerint kudarcot vallott a nyomásgyakorlás növelésére és szankciók életben tartására irányuló amerikai politika, ezért Washingtonnak felül kell vizsgálnia a Koreai-félsziget nukleáris kérdésének megoldására vonatkozó álláspontját. A KCNA állami hírügynökség szerdai kommentárjában azt követelte, hogy az Egyesült Államok hivatalosan ismerje el atomhatalomnak a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot.

  • Amerika-szerte ezrek vonultak utcára, hogy tiltakozzanak Donald Trump megválasztása ellen. A nagyvárosok utcáin zengett a "Not my president", a "Fuck Trump" és a "Love Trumps hate". Oaklandben kicsit gyújtogattak, Los Angelesben pár embert letartóztattak.

  • A nyugati civilizáció visszatérhet az igazi demokráciához, a politikai korrektségtől megszabadult beszédhez

    mondta Orbán Viktor az EBRD budapesti konferenciáján. A kormányfő Trump győzelmét történelmi eseménynek nevezte, majd úgy fogalmazott, hogy

    a nyugati civilizáció, úgy tűnik, sikeresen kiszabadítja magát egy ideológia fogságából. Visszatérhetünk az igazi demokráciához, visszatérhetünk a politikai korrektség megbénító kényszerétől megszabadult egyenes, őszinte beszédhez. Nagy napokat és nagy időket élünk.

  • Trump első intézkedései: korszakváltás Amerikában

    A kampány során tett ígéreteiből és stábja információiból nagyjából tudni lehet, mivel kezdődhetnek Trump hivatali évei. Nagy kérdés, hogy mihez kezd a külpolitikával, és még nagyobb, hogy autoriter vonzalmai milyen közjogi konfliktusokat generálnak.

  • Le kell ereszkednünk a sötétségbe ahhoz, hogy megértsük Trump szavazóit

    Itt az elefántcsonttoronyban ülve nem lesz könnyű dolgunk, ha meg akarjuk érteni, hogy az amerikai emberek miért döntöttek Trump mellett. De azért egy próbát megér.

  • A kölcsönös tiszteleten alapuló, sokkal kiegyensúlyozottabb, hatékonyabb politikai együttműködés felépítésére készül a kormány az Egyesült Államokkal - nyilatkozta Szijjártó Péter a köztévének. Pozitív fejleménynek nevezte, hogy a republikánus Donald Trumpot választották az Egyesült Államok elnökévé, és az amerikai szenátusban is republikánus többség lesz.

    A külügyminiszter szerint az Egyesült Államokkal eddig is kiválóan alakultak gazdasági és kereskedelmi kapcsolataink, valamint védelmi együttműködésünk. A politikai együttműködés viszont kifejezetten hűvös, kiegyensúlyozatlan volt, most az a cél, hogy ezt az együttműködést újjáépítsék.

  • A Los Angeles-i rendőrség elkezdte letartóztatni azokat az Trump-ellenes tüntetőket, akik a 101-es úton akadályozták az autóforgalmat. A rendőrség bejelentette, hogy törvényellenesen gyülekeznek, és megkérték őket, hogy hagyják el a területet, de ezt nem tették meg, ezért 13 embert bevittek. 

    Ezen a képen az látszik, ahogy a tüntetők sárga hordókat gördítenek az útra, és ezekkel állják el a belváros felé vezető utat az autók elől szerda éjjel tíz óra után.

  • Helyi idő szerint szerda éjjel 11 órakor ritmusos skandálásra vonultak vissza Seattle északi részéről a belváros felé a Trump-ellenes tüntetők.

    Ezen a videón pedig a seattle-i Washington Egyetemnél haladnak el a tüntetők, és a nők azt skandálják: "az én testem az én választásom", a férfiak pedig erre válaszul: "az ő teste az ő választása":

  • TrumpStatePark001

    New York állam délkeleti csücskében van, közel az óceánhoz, egészen pici, 2 négyzetkilométer sincsen. Azért lett Trumpról elnevezve, mert ő adományozta a területet New York államnak 2006-ban. Na nem merő szívjóságból, vagy természetvédelmi hevületből, a sztori az, hogy megvette a telket a 90-es években, hogy majd golfpályákat építsen rá, de nem sikerült ehhez beszereznie a megfelelő engedélyeket, az ilyesfajta adományozással pedig a terület értékét az ember leírhatja az adójából. Trump 2 millióért vette meg a földet, és 100 milliós adójóváírást húzott ki belőle.

    A park négy évig üzemelt, de 2010-ben bezárták, mert nem volt keret a fenntartására (ami kb. évi 2500 dollár lett volna). Azóta is pusztul le folyamatosan.