Utolsó felmérés: 90 százalék, hogy Clinton nyer

2016.11.08. 06:31

Hat-hét csatatérállamban dőlhet el az amerikai elnökválasztás, amelyben az Ipsos felmérése szerint Hillary Clintonnak 90 százalékos esélye van a republikánusok jelöltjével, Donald Trumppal szemben. A kép országosan azonban árnyaltabb: a demokrata politikust a választók 45, Trumpot 42 százalék támogatja.

A becslések szerint ezzel Clinton 303, Trump 235 elektori szavazatra számíthat. A győzelemhez 270-re van szükség. 

Szoros küzdelem várható Floridában, Michiganben, Észak-Carolinában, Ohióban és Pennsylvaniában is, ahol Clinton előnye alig három százalékpont.

Ha Florida, Michigan és Pennsylvania közül Trump kettőt elveszít, szinte biztosan Clinton lesz az elnök

– véli a Reuters által közölt elemzés.

Eközben Trumpnak magabiztosan vinnie kellene Arizonát is, amely viszonylag stabil republikánus államból inkább csatatér állammá lépett elő, ahol nyílt a verseny.

Trump hátrányban van a spanyolajkúaknál és az afroamerikaiak körében is, ezt csak azzal dolgozhatná le, ha jobban sikerül mozgósítania a republikánus szavazókat, mint a demokratákat.

Észak-Karolinában Trump a választók körében 47-46-ra vezet, de az ottani felmérés is megerősíti a republikánus elnök fent jelzett hátrányát: a feketék körében 85 százalékos Clinton népszerűsége, míg a fehéreknél Trumpnak van 30 százalékpontos az előnye az államban.

Floridában egy százalékponttal vezet Clinton – ebben a szűk előnyben nagy szerepet játszik a demokratákhoz egyre inkább húzó spanyolajkú lakosság, amely körében Clinton előnye 20 százalékpont. Ha Trump itt veszít, akkor mindenképp győznie kell Ohióban, Michiganben és Pennsylvaniában is.