Az ismeretlen Trumpország

2016-11-08T024256Z 2085023174 S1AEULOODKAA RTRMADP 3 USA-ELECTIO
2016.11.09. 22:14

Ez az ország sokkal megosztottabb, mint azt valaha gondoltuk

– ezt Hillary Clinton mondta az elvesztett választás utáni beszédében, és ez a gondolat különböző formában de az amerikai elit számos képviselőinek részéről visszaköszönt. Az amerikai elit egy része ennél durvábban fogalmazott, tragédiáról és arról beszélt, hogy a fehér többséget favorizáló, autoriter nézeteket valló polgártársaik egy másik Amerikát akarnak, mint amit eddig építettek. 

Kérdés, hogy ami New Yorkból, vagy egy nyugati parti metropoliszból így látszik, az hogy fest az érintettek szemszögéből.

Hogy van egy nyitott, liberális, nagyvárosi Amerika, és van egy vidéki, hagyományőrző Amerika, az nem új. Az viszont az, hogy most valaki megszólította az elkeseredetteket, a kilátástalan helyzetben lévőket, a gúnyos viccek alanyait.

Azokat, akikben irdatlan feszültség és félelem gyűlt fel.

Az egészet talán ez az 5,2 milliós megtekintésnél járó cikk fogja meg legérthetőbben, amit a Cracked nevű viccoldalra írt Jason Pargin, egy illinois-i kisvárosban felnövő, majd nagyvárosba költözött író.

Mert mit látunk a Star Warsban? A vidéki farmboy, Luke Skywalker harcol a csillogó központban hülye ruhákat hordó gonoszok ellen. De ugyanez a Braveheart. A primitív a fejlett ellen, a szegény a gazdag ellen, a tisztaszívű a dekadens ellen, a hagyományos a fura ellen.

Mi, vidéki srácok arra vagyunk programozva, hogy utáljuk a fontoskodó elitet. És ez visz el minket Trumphoz.

Mert a városban zajlik minden, ott van a pénz, a zene, a kultúra, a filmek. És vidéken élni szar. A vidékiek a sorozatokban fogatlanok, naiv hülyék, vagy simán gyilkosok.

Érezni lehet az arroganciát sokszáz mérföldről is,

írja a szerző.

Amikor a Katrina tarolt, mindenki New Orleansra figyelt, mintha nem lett volna vidéken is 238 halott és 125 milliárd dolláros kár. Még a rasszizmus is kódolható város-vidék ellentétként, hiszen a helyi, falusi feketékkel jól megvoltunk a falumban, a chicagói bandáktól féltünk, emlékszik vissza Pargin.

És attól rettegnek a vidékiek, hogy amit látnak a tévében, a zavargások, a terror, az AIDS, a bandák, az ateisták, az mind-mind az ő jövőjük, miközben a liberális elit azt szajkózza, hogy a fehér keresztények jelentik a problémát, és bort kortyolva arról papolnak, hogy

kegyetlenség-e ketrecben tartani a csirkéket, és használhatják-e a férfiak a női vécét.

Azt látják, hogy az alapok, amikre szerintük Amerika épült, a család, a hit és a kemény munka, most már nem menő, sőt, szűklátókörű dolognak minősül. A vidék pedig szenved. Sok a fiatalkori öngyilkosság, őket sújtja a recesszió,  az ipar összeroppanása, de a fellendülés a városokban jelenik meg. Oda pedig az elszállt árak miatt nincs esély beköltözni.

Ezeknek az embereknek szégyen, ha nem tudnak megjavítani egy autót, megfoltozni egy tetőt, húst vadászni az asztalra, és megvédeni az otthonukat a betörőktől. Maguk csinálnak mindent, senkitől nem akarnak függeni, főleg nem a kormánytól.

És ezeknek a figyelmen kívül hagyott, szenvedő embereknek Trump az elit ablakán bedobott tégla. Most már figyeltek, seggfejek?

Az elkeseredettség szavazata (itt egyébként az exit pollokból jól látni, hogy a szegények és a középfokú végzettségű fehérek igencsak trumpisták). És hogy Trump egy szardarab, aki sértegeti az embereket, lenézi a nőket? Egy arrogáns milliárdos? Na és? A Vasember is az.

"Nekem ne mondjátok, hogy ez mind tévedés, és Amerika valójában rabszolgaságra és szegregációra épült. Hogy a hagyományos családban a nő helye a konyhában volt, hogy a melegek rettegésben éltek, és az abortuszokat illegálisan intézték. Én ezeket mind tudom. Azt is, hogy a dolgok jófelé változtak", írja a szerző.

De próbáld meg ezt elmagyarázni a Trumpországban élőknek.

(Borítókép: