Itt a Trump-hatalomátvétel menetrendje

GettyImages-539486910
2016.11.09. 23:55 Módosítva: 2016.11.10. 17:37

Bár kedden eldőlt, hogy Donald J. Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke, maga a hatalomra lépése még kicsit odébb van: csak január 20-án fogják beiktatni a manhattani ingatlanmágnásból lett politikust. Addig pedig egy hosszú, és Trump személyéből és politikai hátterének hiányából fakadóan vélhetően a szokásosnál is izgalmasabb hatalomátvételi folyamat fog lezajlani, amelyek a következők lesznek a fontosabb állomásai.

  1. Minden más előtt Trump csütörtökön találkozik Barack Obamával a Fehér Házban, ahol a sikeres hatalomátadás részleteiről fognak tárgyalni, tehát sok dolog csak aznap kezd majd kialakulni a folyamat kapcsán. Obama egyébként "professzionális és zökkenőmentes" hatalomátadást ígért.
  2. Hivatalosan ez a folyamat egyébként már júniusban megindult, ugyanis idén egy új jogszabály szerint már előzetesen fel kellett állítaniuk a jelölteknek az átmenetet levezető stábot. Trump részéről Chris Christie New Jersey-i kormányzó vezeti a hatalomátvételt, októberben már több mint százan dolgoztak a keze alatt, és ez a szám várhatóan nőni fog.
  3. A háttérben már a választás estéjén (sőt, igazából már fél éve, amikor Trump elnökjelölt lett) elindult a helyezkedés a Trump-adminisztráción belüli pozíciókért. Az új elnöknek összesen 4000 funckionáriust kell találnia kormányába.
  4. Az 50 legfőbb kinevezést, például a kormánytagok, az elnöki kabinet irányításáért felelős legfőbb tisztségviselők neveit általában már Hálaadásra közzéteszik, ami idén november 24-én lesz.
  5. El kell intézni a Fehér Házba és a többi elnöki rezidenciába való beköltözés részleteit is, de ennél valamivel fontosabb, hogy a kormányzásra vonatkozó tervek is készülnek. A CNN szerint Trump tanácsadói jelenleg például arról diskurálnak a republikánus politikussal, hogy pontosan mit tehet meg majd elnökként a kongresszus beleegyezése nélkül.
  6. Utána ugyebár hivatalosan is meg kell választani Trumpot. Az amerikai választási rendszerben a jelöltek államonként úgynevezett elektori, azaz küldötti szavazatokért versengenek. Ezek az állami küldöttek decemberben fognak szavazni az elnökről. Itt mindenki államát képviseli, és arra illik, illetve kell szavaznia, aki államában nyert.
  7. Ha az Elektori Kollégium megválasztotta Trumpot, a törvényhozás két háza, a kongresszus és a szenátus közös ülésén januárban megerősíti a döntést.
  8. Ezt követően lehet beiktatni hivatalába az új elnököt, amire egészen pontosan január 20-án helyi idő szerint 12 órakor fog sor kerülni Washingtonban. Ekkor köszön le Obama, és veszi át az elnöki posztot Trump.
  9. Ezt követően az új elnök a kongresszus előtt elmondja programbeszédét, és kezdetét veszi Trump kormányzása.