Kifürkésztük a first lady szlovéniai múltját

IMG 6804
2016.11.10. 20:21
0 hozzászólás
Alaposan felbolygatta a szlovén dombok között megbújó Sevnica életét, hogy ebből a Száva menti kisvárosból indult el Melania Knavs, aki hamarosan az Egyesült Államok first ladyje lesz.

Az újságírók rázúdultak a "prva dama" egykori iskolájára, az utcákra, ahol egykor rollerezve már nyilván amerikai karrierjéről álmodozott, az általános iskolára, ahol már sugárzott belőle, hogy egyszer egy milliárdos oldalán beköltözik a Fehér Házba.

Viktor könnyen találkozhat Donalddal

"Tessék, kis Fehér Ház" - poénkodott egy olasz újságíró, ahogy Melania gyerekkori családi házához érünk. Mert hát egyedül odaérni most lehetetlen, hiába áll üresen a boldog nyolcvanas évek sikeres vállalkozójának vágyálmát idéző kétszintes ház. A szülők már New Yorkban élnek a Trump Towerben - amelyről Donald Trump azt tudta mondani 2001. szeptember 11-én, hogy most már az a legmagasabb Manhattanben -, de a házat megtartották, alkalmanként meg is fordulnak itt.

Az apa, Viktor is minden feltűnés nélkül jár a városban, ha hazalátogat. A Szlovéniára jellemző módon rendezett, de néptelen utcákon álló szomszédházak lakói egyelőre kalandként élik meg, hogy a ház Melania Trump otthona volt, de van, akinek már most elege van az újságírókból.

"Nem kommentálok semmit" - morogta kertjét bosszúsan rendezkedve egy asszony, majd még valamit mondott a rendőrökről és inkább bevonult a házába.

Biztonságiak nincsenek a ház körül, bár korábban, még a kampány alatt állítólag voltak, amikor Trumpék fenyegetést kaptak és Melania szülei épp Sevnicáben voltak.

Mindig modell akart lenni?

Az általános iskola bejáratánál is nagy az egy négyzetméterre eső újságírók száma. Hol egy tanár, hol egy gyerekéért érkező szülő toporog zavartan, hogy bejuthasson az épületbe.

De mindenki nagyon türelmes, egy édesapa elmondja, örül, hogy a város szülöttje a "prva dama", híres lesz tőle Szlovénia is, amit talán kevesen ismernek. Az udvaron szaladgáló gyerekek is tudják, hogy valami nagy dolog történt a várossal. A szúrópróbaszerűen megkérdezett 10 év körüli gyerekek mindegyike tudta, hogy Melania itt tanult, ő az Egyesült Államok új elnökének, Trumpnak felesége, így ő lesz a first lady.

"Én azt hittem, divattervező lesz, anyja is azzal foglalkozott az egykori ruhagyárban" - mesélte az iskola igazgatónője. Mirjana Jelancic egy évvel járt Melania alatt, ráadásul szomszédok voltak a közeli emeletesházban, mielőtt Melaniáék családi házba költöztek. "Nagyon stílusos lakásuk volt, szép fehér szőnyeggel, egyszer Melania születésnapján véletlenül kiöntöttem rá a kólát, de Melania megnyugtatott és gyorsan feltakarította" - mesélte, a first lady diplomatikus jelleméről bizonyságot adva.

A család nem volt látványosan gazdagabb az átlagnál - elvégre a félpiaci, de mégiscsak szocialista Jugoszláviáról van szó -, az igazgatónő szerint inkább az ízlésükkel tűntek ki, na meg azzal, hogy Mercedesük volt, amit Melania és az autószerelő kisvállalkozást működtető apja szombatonként lemosott. Az igazgatónő reméli, hogy a first lady tíz év után újra hazalátogat - akkor férje is Szlovéniába jött, de Blednél megállt - és talán az elnököt is sikerül az országba hoznia. (Már ha megbocsátja Donald, hogy a legutóbbi kirándulásakor nem fogadta őt az akkori kormányfő. De leginkább azt reméli, hogy őt is meglátogatja Melania.)

És ő volt a fiúk kedvence?

"Melania, nővére és az édesanyjuk is feltűnően szépek voltak" - mondta az igazgatónő, nem mintha neki rejtőzködnie kéne a kamerák elől. Az ötezres Sevnica egyébként is jól áll a szépségiparban: jó tíz éve innen indult a Trump által menedzselt Miss Universe-en Szlovéniát képviselő szépségkirálynő is. Natasa Pinoza találkozott is akkor Melaniával, akivel szlovénül beszélgetett - rácáfolva a pletykákra, hogy az országot jugoszláviai háború kezdetén a modellkedésért Milánó, majd Amerika irányába elhagyó nő elfelejtette volna anyanyelvét.

Az igazgatónő szerint azonban Melania inkább visszahúzódó volt. Részt vett ugyan a játszótéri játékokban, de kevés igazi barátja volt. "Leginkább olvasott, divatlapokat nézett és a Bravót, amit akkor mindannyian szerettünk."

Aki ismeri őt - és most már az is, aki nem, de sevnicaiként kénytelen mondani valamit a sajtónak -, mind céltudatos, de kedves lányként írják le a tini Melaniát, aki nagyon vágyott arra, hogy mielőbb a fővárosba mehessen tanulni - itt fedezte őt fel a modellkedésnek a ma már hetvenen túli Stane Jarko, aki az első profi fotókat készítette a 17 éves lányról.

Trampski grad

"Hát, én biztosan nem mennék hozzá egy 25 évvel idősebb milliárdoshoz, de ki tudja, lehet, hogy van ilyen szerelem" - vonja meg a vállát Sara. Az egyetem mellett kávézóban dolgozó lány nem vágyik arra, hogy elköltözzön Sevnicából, legfeljebb a 60 kilométerre fekvő Ljubljanába. De a kisvárosban tényleg kevés a munkahely, ha az utcán járva nem is ordít a válság, itt is megvannak a hétköznapi gondok.

Van ugyan egy helyi bútorgyár (Stilles), egy cipőgyár (Kopitarna) és egy fehérneműkészitő vállalat (Lisca) is, de azért az nem fedi le a munkaerőpiacot, sokaknak vannak anyagi gondjaik vagy kénytelenek ingázni. A helyi mentőállomásnak is jól jött, amikor egy mentőautót ajándékozott oda Melania.

És most is jól jöhet, hogy first lady lett: ezzel felfuthat a turizmus. Erről beszélt a város tulajdonában lévő 14. századi kastély munkatársától a polgármesteren át a kávézótulajdonosig mindenki. Nem mintha ez érthetetlen volna. Képzeljük el, mi lenne Békéscsabán - és persze az egész országban -, ha Mihalik Enikő költözne a Fehér Házba.

A Melania-őrület még nem indult be, de a távlatok már megnyíltak: a város fölé magasodó várkastélyban már gondolkodnak azon, hogy kiállítást rendeznek Melaniáról, ezen egyébként az iskola is gondolkodik. Bízunk benne, hogy nem lesz nagy háború a relikviákért, a kis Melania tornacipőjéért, a saját kezével batikolt szoknyákért, és az általa személyesen végiglapozott Bravókért.

"Anyám sérült embereknek tartott szakkört, Melania többször eljött segíteni az osztálytársaival" - villantotta fel Melania filantróp oldalát a kastély menedzsere. Rok Petancic szerint persze nem kell mindent Melania köré fűzni, de az ő ismertsége révén valóban fel lehet hívni a figyelmet a kastélyokkal teli, horgász világbajnokságoknak is helyt adó régió értékeire.

"Ez mindenképp nagy lehetőség a városnak" - mondta Tanja Zibert. Az önkormányzat munkatársa láthatóan már sokat beszélt erről, ezért inkább egy kész közleményt adott át, amely szerint Melaniára büszke Sevnica, amely boldog gyerekkort biztosított és amely sokat változott a lány elutazása óta, rengeteg a látnivaló és a kikapcsolódásra, túrázásra, horgászásra, vadászatra alkalmas hely. A város sok boldogságot kíván Donaldnak és Melaniának.

"Ne értse félre, nagyon örülünk, de valóban szokatlan számunkra ez a széleskörű érdeklődés Melania kapcsán. De semmiképp nem szeretnénk visszaélni a nevével" - mondta, jelezve, hogy azért Sevnicáből nem lesz Melanigrad.