Orosz külügyminiszter-helyettes: Végig kapcsolatban voltunk Trump stábjával

2016.11.10. 21:40

Az orosz diplomácia egyik nagykutyája beismerte, hogy a Kreml az elnökválasztási kampány során  végig kapcsolatban állt Donald Trump kampánystábjával.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfax orosz hírügynökségnek ezt az enigmatikus nyilatkozatot adta:

Jelenleg is kapcsolatban vagyunk, és végig a kampány során kapcsolatban voltunk. Nyilvánvalóban ismerjük Trump stábjának nagy részét. Ezek az emberek mindig is rivaldafényben álltak az Egyesült Államokban, és magas pozíciókat töltöttek be. Azt nem mondhatnám, hogy mindegyikük, de jó néhányan tartják a kapcsolatot Oroszország képviselőivel.

Ribakov 1982 óta dolgozik a szovjet, majd az orosz diplomáciai testületben, 2002 és 2006 között a washingtoni nagykövetségen volt tanácsos. Mivel neveket nem árult el, ezért könnyen lehet, hogy tesztelgeti a megválasztott elnököt és stábját.

Cikkünk megjelenése után Hope Hicks, Trump szóvivője kijelentette, 

A kampány során semmilyen kapcsolat nem volt a kampánycsapat és bármilyen külföldi entitás között.

Az ügyben a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov is megszólalt, aki azt mondta, "teljesen természetes, teljesen normális", hogy külpolitikai szakértőik mindkét kampánycsapat tagjaival érintkeznek.

Szergej Rjabkov
Szergej Rjabkov
Fotó: Artyom Korotayev

Oroszország és Trump viszonya igen ellentmondásos. A republikánus párt fősodrával szembemenve a vállalkozó többször dicsérte Vlagyimir Putyin "vezetői kvalitásait", és azt mondta, hogy kész együttműködni az orosz elnökkel. A Kremlt ráadásul az FBI azzal vádolta, hogy köze van a demokrata pártot sújtó adatlopási ügyhöz, a szintén Clinton ellen irányuló WikiLeaks-es szivárogtatásokhoz, illetve egyes választási szervek elleni támadásokhoz. Az orosz érintettséget - melyet mi is alaposan kitárgyaltunk - azonban egyelőre nem sikerült megnyugtatóan bizonyítani.

Ráadásul annak ellenére, hogy Trump győzelmét az orosz dumában üdvrivalgással fogadták, az általunk megkérdezett biztonságpolitikai szakértők szerint egyáltalán nem biztos, hogy valóban Putyin akarata könnyebben fog érvényesülni a Fehér Házban - ennek oka részben a leendő elnök kiszámíthatatlanságából, részben az Egyesült Államok hatalmi helyzetéből, részben a republikánusok mögötti hadiipari lobbi érdekeiből. Ezért előfordulhat, hogy a Kreml szokása szerint igyekszik provokálni, reakcióra kényszeríteni a kormányra készülő új elitet, hogy felmérhesse, mire számíthat.

(Reuters)