A republikánus képviselők támogatják Trump Nagy Falát

2016.11.11. 16:02

Donald Trump megválasztása után mindenki azt találgatja, vajon mennyi marad meg a kampány során harsogott radikális ígéreteiből. A muszlimok kitiltásáról szóló ígéret gyorsan eltűnt a pontok közül, a korábban a katonai segítség megvonásával Dél-Koreát is megnyugtatta, hogy nem akarja cserben hagyni. Egy dolog viszont úgy tűnik, legalább felerészben megvalósul:

Felhúzza a falat a mexikói határra, de nem Mexikó pénzéből. 

A fel ötletet a republikánus pártban sem fogadták kitörő örömmel, hiszen a déli államok változó demográfiai összetétele miatt a helyi politikusoknak egyre nagyobb tekintettel kell lennie a latino szavazókra is. De Louie Gohmert texasi képviselő a Foxnak azt mondta, hogy a képviselőház már korábban is elkülönített hasonló célra összegeket, azonban az Obama-kormányzat kevéssé együttműködő tisztviselői megtorpedózták a fal megépítését.

Viszont ezúttal ha kell, újabb forrásokat találnak majd a Trump-fal felépítésére - méghozzá a menekültek integrációjára szánt forrásokból. Gohmert szerint a fal nem fogja teljesen végigkísérni a 3100 kilométeres határt, az olyan területeken, mint például a texasi Big Bend Nemzeti Park "elég lesz néhány megfigyelő léggömb is" az illegális bevándorlók kiszúrására. A határ egyharmadán már jelenleg is áll valamilyen határzár a drótkerítéstől a betonakadályig.

Donald Trump egyébként anno azt ígérte, hogy a mexikóiakkal fogja megfizettetni a fal költségét, ennek lehetőségét azonban úgy tűnik, a republikánus képviselők sem tartják reálisnak.

Egyébként Trump korábban több részletet is elárult tervéről - vagy blöffről, ki tudja:

  • A fal 1600 kilométeren át húzódna, a többit a természetes akadályok fednék le.
  • Egyértelműen betonfalról, és nem kerítésről lenne szó
  • Eleinte nagyjából 12 méter magas építményről beszélt, ez a kampány előrehaladtával felkúszott 16-ra
  • az építési vállalkozó 12 milliárd dollárból húzná fel a falat, a szakértők szerint minimum a duplájába kerülne egy betonkerítés

A fal által emelt jogi, építészeti és környezeti problémákat a BBC gyűjtötte össze.