Feszült Obamát, megrettent Trumpot láttak a testbeszédszakértők

2016.11.11. 16:15

Így zajlik az előválasztás

Sok dolog történt Donald Trump megválasztása óta, ezek közül az egyik legfontosabb a leköszönő Obama és a leendő elnök találkozója volt az ovális irodában. Obama utána pozitívan nyilatkozott, kiváló megbeszélésről beszélt, és hangsúlyozta, hogy ha Trump sikeres lesz, az ország is sikeres lesz. A találkozóról rengeteg kép és videofelvétel is készült, amelyeken érezhető volt a feszültség a két férfi között. 

Éppen emiatt várható volt, hogy hamar ízekre fogják szedni az összes rendelkezésre álló anyagot, kiderítendő, vajon tényleg olyan simán zajlott le minden, ahogy azt állítják. A jobbos brit (hecc)bulvárlap, a Daily Mail a testbeszéd egy szakértőjét, Patti Woodot kérte fel az elemzésre, akinek a témában igen elismert könyve is jelent meg, Snap címmel. 

Wood mindkét férfival kapcsolatban fontos következtetésekre jutott, amik azt bizonyítják, egyikük sem érezte annyira jól magát, mint ahogy az a hivatalos közleményeikből leszűrhető. Obamát a „hihetetlenül fáradt, rezignált és reményvesztett” szavakkal jellemezte, Trump pedig szerinte határozatlannak, de komolynak tűnt, sőt, az is elképzelhető, hogy félt valamitől.

Obama még mindig hasít?

A szakértő szerint érdemes felfigyelni arra, hogy mindketten férfiasságot sugároznak, amit a szétnyitott lábakkal való ülésből vezet le. Wood szerint ez a pozíció a dominanciát fejezi ki, a két férfi pedig ezzel a gesztussal is egymást akarta legyűrni. Azt is hozzátette, hogy Obama sokkal jobban széttárta a lábait, amivel erőt demonstrált és azt kommunikálta, még mindig ő a domináns.

A leköszönő elnök esetében azt is ki kell emelni, hogy Obama – rá nem jellemző módon – gesztikulálás közben a lábán nyugtatja a kezét, ami azt mutatja, hogy kimerült. A szakértő úgy véli, bár Obama azt mondta, fellelkesült attól, hogy Trump vele és csapatával együtt szállna szembe a jövő problémáival, Wood nem biztos benne, hogy tényleg így is gondolta. A mondat közben ugyanis lehunyta a szemét, amit a szakértő „eye block”-nak nevez. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy valójában nem biztos, hogy azt gondolja, amit mond.

Lelohadt a lelkesedés Trumpnál

Trumpnál is volt mit kiemelni a szakértő szerint, leginkább a leendő elnök kéztartása keltette fel az érdeklődését. Trump kezei ugyanis lefelé irányuló imádkozó tartást vettek fel, ami Wood szerint egyáltalán nem jellemző a férfira. Ez a tartás határozatlanságot sugároz, ami szerinte abból adódik, hogy Trump megtudott valami olyan dolgot, amiről addig sejtelme sem volt, és ez teljesen kizökkentette. Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy amikor a leendő elnök beszélni kezd, összekulcsolja a kezeit, ami azt jelenti, meg kell nyugtatnia magát.

Trump esetében Wood főleg azt emelte ki, hogy a férfi komoly maradt, azonban elképzelhető, hogy a korábban említett új információ miatt még félni is kezdett.

CNN Janine Drivert kérdezte meg, aki szintén szakértője a témának. Ő azt emelte ki, hogy Obama sokáig rá sem nézett Trumpra, ami mindenképpen arra utal, hogy a leköszönő elnök kellemetlenül érzi magát. Emellett számos más ponton is úgy tűnt, egyikük sem érzi magát túl komfortosan egymás társaságában a kamerák előtt, például mikor egyszerre néztek ki oldalra, mintegy segítséget remélve. Amikor fotózásra került a sor, akkor sem lett jobb a kedvük, Trump mindössze egyetlen félmosolyt eresztett el, míg Obama ugyan próbált mosolyogni, de ez nem tűnt valódinak.

Janine Driver magyarázata Trump kéztartására totálisan ellentmond Woodnak, ugyanis Driver szerint ez ugyanaz a gesztus, amit az üzletember világéletében alkalmazott. Ez szerinte dominanciát fejez ki, az hogy most lefelé irányult, szerinte csupán azt jelenti, hogy tiszteli Obamát.

Összességében abban talán mindenki egyetértett, hogy a két férfi találkozója a szokásosnál feszültebbre sikeredett, még akkor is, ha ezt mindketten bőszen cáfolták.