Trump már a kínai államfőnek udvarol

2016.11.14. 09:17 Módosítva: 2016.11.14. 14:38

Donald Trump külpolitikája enyhülni látszik a megválasztása után - ez történik a diplomáciában:

  • Miután Trump a kampányában elég sokat ekézte Kínát, és ígéretet tett arra, hogy visszahozza az ipari munkahelyeket Kínából, megválasztása után - és már nem először - békülékeny hangnemet ejtett meg, amikor Hszi Csin-pinggel beszélt telefonon. Washingtoni és pekingi források szerint mindketten kölcsönös tiszteletükről biztosították egymást, valamint megállapodtak abban, hogy hamarosan találkoznak. Trump elmondta, úgy érzi, a lehető legjobb lesz a kapcsolatuk, és ez mindkét ország érdekét szolgálja majd. A kínai államfő pedig azt, hogy mindkét országnak szüksége van a másikkal való együttműködésre, és sok dologban együtt is tudnak működni.
  • Az európai uniós tagországok külügyminiszterei Brüsszelben informális tanácskozást tartottak Trump megválasztása után, és abban maradtak, hogy ezután is fenn kell tartani az erős partneri viszonyt az Egyesült Államokkal a közös elvek, értékek és érdekek mentén - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Mogherini szerint erősíteni kell az európai egységet több kulcsfontosságú területen, például a klímaváltozás elleni küzdelemben. Mint mondta, az új amerikai külügyminisztert hivatalba lépése után a lehető leghamarabb meg fogják hívni az uniós külügyi tanács ülésére.
  • Az uniós külügyminiszteri tanácskozáson Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nem vett részt, méghozzá politikai okokból. Mint mondta, Magyarország nem kíván részt venni az európai eliten eluralkodó hisztériában, Trump megválasztását jó hírnek tartja. Szerinte tiszteletben kell tartani az amerikai emberek döntését, akkor is, ha nem azt a döntést hozták meg, amit az európai liberális politikai és médiaelit elvárt volna tőlük.
  • Benjámin Netanjahu visszafogottabb nyilatkozatokat kért kormánya tagjaitól, miután Trump megválasztását több minisztere is kitörő örömmel fogadta. Az izraeli kormányfő higgadtságot kért, ami nem is csoda, hiszen belügyminisztere például azt mondta, hogy Trump meglepetésszerű győzelme isteni csoda, amely a Messiás eljövetelét vetíti előre, és minden jóra fordult a zsidó nép számára. Az izraeli politikusok azért örülnek ennyire, mert Trump korábban azt ígérte, hogy Izrael 1948-as megalapítása után első amerikai elnökként el fogja ismerni az állam fővárosának Jeruzsálemet, ez pedig a palesztin állam elutasításával járhat. Megválasztása hírére máris bejelentettek egy 7000 lakásos építkezést a városban.