Trump megválasztása csak segít az Iszlám Államnak

2016.11.14. 21:18

Az Egyesült Államok megválasztott elnöke, Donald Trump egy őrült, és a muszlimok iránti gyűlölete csak segít majd az Iszlám Államnak, hogy újabb ezreket győzzön meg a csatlakozásról - ezt az Iszlám Állam egyik afganisztáni vezetője, Abu Omar Khorasani mondta a Reuters szerint.  

"A vezetőink figyelemmel követték az amerikai elnökválasztást, de még minket is meglepett, hogy az amerikaiak megásták a saját sírjukat" - mondta Khorasani, aki Barack Obamát mérsékeltebbnek, és valamivel intelligensebbnek tart Trumpnál. 

A Reuters szerint a táliboknak és az Iszlám Állam tagjainak nagyon jól jönnek majd a toborzásban Trump muszlimokra tett korábbi megjegyzései, elsősorban azokban a nyugati országokban, ahol már perifériára kerültek a muszlim fiatalok. 

Trump tavaly felvetette, meg kellene tiltani a muszlimoknak, hogy beléphessenek az országba, de később ezen finomított, és azt mondta, csak átmenetileg vezetné be a tiltást az olyan országokkal szemben, melyek esetében a terrorizmus támogatása felmerült korábban. 

A tálibok egyébként már rögtön az elnökválasztás után bejelentkeztek a megválasztott elnöknél, és azt üzenték, remélik, Trump külpolitikája nem arról fog szólni, hogy beleavatkozik más országok függetlenségébe, és ezzel a lendülettel ki is vonja az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatokat. A Reuternsek most egy tálib katonai vezető azt mondta, hogy figyelemmel követték, Trump miket mondott a muszlimokról, és ha valóban megteszi, amiket a kampányában ígért, az nagy felháborodást okoz majd a muszlim közösségben mindenhol a világon. 

Trump és Putyin telefonon beszéltek

Az MTI híre szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn telefonon hívta fel Donald Trump megválasztott amerikai elnököt, és mindketten hangsúlyozták,  hogy aktívan együttműködnek az amerikai-orosz kapcsolatok normalizálása érdekében - jelentette be késő este a Kreml sajtóosztálya 

Putyin és Trump megállapodott abban, hogy telefonon keresztül kapcsolatban maradnak és a későbbi időszakra  személyes találkozót helyeztek kilátásba.

Első telefonbeszélgetésük során Putyin és Trump azonos véleményen volt, hogy szükség van erőfeszítéseik egyesítésére a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. Az orosz államfő és a megválasztott amerikai elnök megvitatta a szíriai válság rendezésének kérdéseit is.