Kínai-amerikai gazdasági háborút hozhat Trump keménykedése

2016.11.17. 19:33

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő csütörtökön ismertetett tanulmánya szerint Kína minden bizonnyal megtorolná, ha Donald Trump, a következő amerikai elnök választási ígéreteinek megfelelően magas büntetővámokkal sújtaná a kínai importot - írja az MTI. Az esetleges kínai-amerikai kereskedelmi háborút azonban az egész kelet-ázsiai gazdasági térség, és az amerikai gazdaság is megszenvedné. 

A helyzetértékelés szerint az elmúlt két évtizedben csökkent a nagy ázsiai exportőr gazdaságok közvetlen függősége az amerikai piactól, mivel a térség legtöbb gazdaságának Kína lett a legnagyobb kereskedelmi partnere.

Kínának viszont továbbra is az Egyesült Államok a legnagyobb piaca, amely a kínai exportnak csaknem az ötödét veszi fel. Ezért ha a kínai-amerikai kereskedelem elé akadályok emelkednének, annak az egész ázsiai gazdasági térségben következményei lennének, mivel mások mellett Dél-Korea, Szingapúr, a Fülöp-szigetek és Thaiföld a kínai exportipar - főleg az elektronikai és az autóipari szektor - jelentős részegység-beszállítója - hangsúlyozzák a Fitch londoni elemzői.

A hitelminősítő szerint az amerikai kereskedelmi politika esetleges éles protekcionista irányváltásával az amerikai üzleti érdekképviseleti szervezetek és a republikánus törvényhozók is szembeszállnának, ezért az a valószínűbb, hogy a következő amerikai kormány esetről esetre bírálja majd el a vitás kérdéseket.

A legkedvezőtlenebb forgatókönyv azzal számol, hogy az amerikai kormány a kínai és a mexikói importra 45, illetve 35 százalékos, a dél-koreai és az indiai importra egyaránt 20 százalékos vámokat vet ki Trump teljes hivatali idejére, és ezt hasonló ellenintézkedések követik az érintett országok részéről.

Az Oxford Economics számításai szerint e forgatókönyv esetén az amerikai gazdaság 2018 végére recesszióba kerülne, és 2020 végére az amerikai hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 5 százalékkal lenne alacsonyabb a kereskedelmi háború elkerülésével számoló alapeseti előrejelzésnél.