Trump csaknem harminc külföldi vezetővel beszélt

2016.11.17. 00:10
Donald Trump megválasztott amerikai elnök csaknem harminc külföldi vezető politikussal vette fel a kapcsolatot szerdáig.

Ezt a Trump és elődje, Barack Obama elnöksége közötti átmenetet lebonyolító csapat közölte. A közlemény szerint a leendő elnök és alelnöke, Mike Pence a választási győzelem óta telefonon egyeztetett többek között Hszi Csin-ping kínai államfővel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, továbbá szaúdi, iraki, pakisztáni, afganisztáni vezetőkkel és afrikai politikusokkal is.

A közlemény részleteket nem hozott nyilvánosságra a megbeszélésekről, sem kommentárt nem fűzött hozzájuk, írja az MTI.

Szaúd-Arábia ugyanakkor kedden figyelmeztette Donald Trumpot, hogy amennyiben betartja azt a választási ígéretét, miszerint betiltja a szaúdi olaj importját, akkor szaúdi ellenlépésekre számíthat. Erről a szaúdi energetikai miniszter, Kálid al-Fálih beszélt a marokkói Marrákesben tartott klímakonferencián.

A miniszter nem részletezte, hogy milyen ellenlépésekről lehet szó, de újságíróknak leszögezte: az Egyesült Államok "mindenki másnál jobban profitál a globális szabadkereskedelemből", és az energetika "a világgazdaság életben tartója". Megjegyzését elemzők úgy értékelik, mint egyik jelét annak, hogy Donald Trumpnak milyen nehézségekkel kell majd szembenéznie, amikor megpróbálja valóra váltani a "teljes amerikai energetikai függetlenség" megteremtésére tett választási ígéretét. Ebben az ígéretében Trump a nagy olajkartellektől való függetlenséget helyezte kilátásba.