Megvannak Trump emberei három fontos posztra

2016.11.18. 18:28 Módosítva: 2016.11.18. 18:57

Így zajlik az előválasztás

Számos fontos posztra még mindig csak találgatni lehet, kik lesznek a befutók Donald Trump kormányzatában, viszont három fontos tisztség esetében már úgy tűnik, nem kell tovább várni. Pénteken ugyanis a megválasztott elnök bejelentette, hogy a következő igazságügy-miniszter Jeff Sessions, a nemzetbiztonsági főtanácsadó Michael Flynn, a CIA új igazgatója pedig Mike Pompeo lesz.

Több botrány is köthető Sessions nevéhez

Donald Trump igazságügy-minisztere minden bizonnyal Jeff Sessions alabamai szenátor lesz, aki 1996 óta képviseli a republikánusokat a törvényhozás felsőházában, Trumpot pedig a szenátorok közül elsőként biztosította támogatásáról.

Szenátusba való megválasztása előtt Alabama állam legfőbb ügyészeként tevékenykedett, a neve pedig korábban potenciális alelnökjelöltként is felmerült, a kampány során pedig a bevándorláspolitikával kapcsolatban adott tanácsokat Trumpnak. A Guardian szerint a férfi a mai napig a szenátus egyik legjobboldalibb tagja. Több botrány is köthető a nevéhez, és a bevándorlást is hevesen ellenzi, így kinevezése valószínűleg nem arat majd osztatlan sikert.

Sessions-t 1986-ban még Ronald Reagan jelölte szövetségi bírának, a kongresszus azonban elutasította őt, miután kiderült, többször is rasszista kijelentéseket tett. Ez azért is számíthat, mert Sessions kinevezését a szenátusnak kell megerősítenie, ott pedig jöhetnek még viták személyéről. A 80-as években Thomas Figures, egy fekete alkalmazottja azt állította, Sessions többször lekezelően beszélt vele, valamint a Ku Klux Klánnal viccelődött. Emellett emberi jogi és a feketék jogaival foglalkozó mozgalmakról is dehonesztálóan nyilatkozott, „nem-amerikainak" és kommunisták által inspiráltnak nevezve őket.

Bár Sessions hevesen tagadta, hogy rasszista lenne, tárgyalásán kitartott amellett, hogy az általa kritizált szervezetek Amerika-ellenes nézeteket hirdetnek, és le akarják erőszakolni az emberi jogokat a nép torkán, azaz konkrétan nem tagadta le az ellene felhozott vádakat. Ezzel szemben 2009-ben egy, a CNN-nek adott interjúban azt mondta, hogy ezek valótlan állítások voltak, amik elferdítették a valóságot, és megpróbálták rossz színben feltüntetni őt.

Emellett érdemes kiemelni, hogy Sessions régóta kampányol a bevándorlás szigorúbb szabályozása mellett. Úgy gondolja, hogy a bevándorlás tehető felelőssé a munkanélküliségért, valamint a "jóléti függőségért", azaz azért, hogy sokan az állami segítsége nélkül nem képesek megélni Amerikában. 2015-ben 25 oldalas jelentést is írt a témában „Bevándorlási kézikönyv az új republikánus többségnek” címmel, amelyben a munkavállalói vízumok korlátozása és a ki- és belépés szigorítása mellett érvel. Sessions ellenzi, hogy a papírokkal nem rendelkező bevándorlók állampolgárságot kapjanak, és a mexikói határra tervezett falat is támogatja.

A kampányban is ő adott nemzetbiztonsági tanácsokat

Michael Flynn nyugalmazott altábornagynak ajánlotta fel Trump a nemzetbiztonsági főtanácsadó posztját. A rettentő befolyásos tisztséget még a hidegháború alatt hozták létre, és többek között Henry Kissinger vagy Zbigniew Brzezinski is betöltötte az elnök külpolitikai irányvonalat alapjaiban meghatározó pozíciót. Az 57 éves Flynn-nek komoly helyszíni tapasztalata van Afganisztánból és Irakból is, azonban politikai körökben megosztó személyiség.

2010-ben egy, az Afganisztánban műk9ödő hírszerzési tevékenységet bíráló jelentése miatt összekapott a CIA-vel, viszont később megkapta a Pentagon alá tartozó rivális katonai hírszerzés, a DIA vezetését Barack Obama alatt, írja az NBC. Azonban egy évvel a megbízatásának lejárta előtt, 2014-ben leváltották a DIA éléről. Bírálói szerint többek között a visszás vezetési stílusa miatt, a Washington Post szerint pedig a most leköszönő James Clapper CIA-igazgató nyomására kellett mennie. Flynn a 2016-ban megjelent könyvében azt állította, hogy „cenzorok" dobták ki Obama kormányzatából, amiért azt mondta egy kongresszusi bizottságnak, szerinte "nem vagyunk olyan biztonságban, mint néhány évvel korábban."

Az egyébként regisztrált demokrata Flynn csak republikánus jelölteknek adott tanácsot a mostani kampányban, és Trump egyik fontos nemzetbiztonsági embere lett. A leendő elnökhöz hasonlóan meglehetősen aktív volt a Twitteren, ahol azonban rendszeresen voltak megosztó bejegyzései, és volt, hogy bocsánatot is kellett kérnie miattuk. Februárban például azt tweetelte ki, hogy racionális a muszlimoktól való félelem.

A volt katonatársainál sokkal aktívabban – és bírálatokat is kiváltva – folyt bele a kampányba, a nyári republikánus jelöltállító gyűlésen például heves beszédben ítélte el Hillary Clinton demokrata jelölt emailbotrányát. „Felszólítottam Hillary Clintont, hogy lépjen vissza, mivel az emailszerverének hanyag működtetésével hihetetlenül nagy nemzetbiztonsági kockázatot okozott" – mondta, és helyeselt a „Csukják le!" kórusra válaszul is.

Ugyanakkor Flynn esetében is felmerült, hogy nem megfelelően bánt titkosított információkkal, amikor hírszerzési adatokat osztott meg szövetséges országokkal. Flynn a Washington Postnak augusztusban adott interjúban azt mondta, azért indult ellene vizsgálat, mert a briteknek és az ausztráloknak adott információkat, ő viszont büszke erre. Hivatalosan soha nem vádolták meg semmivel, állítólag csak a színfalak mögött figyelmeztették. Flynnt azért is többen bírálták, mert fizetett beszédet vállalt az orosz állami Russia Today tévénél, Moszkvában pedig készült róla olyan fénykép is, amin éppen Vlagyimir Putyin mellett ült.

Azt is tudni rólam, hogy úgy tartja, sokkal keményebben kellene fellépni az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, és azt is mondta, hogy mindenképpen vissza kellene küldeni Törökországba a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülen hitszónokot, akit a júliusi meghiúsult puccskísérlet kitervelésével vádol Ankara.

Több demokrata, például a képviselőház hírszerzési bizottságának prominense, Adam Schiff már a bejelentés előtt is ellenezte, hogy Flynn legyen a nemzetbiztonsági tanácsadó, mivel szerintük túlságosan is erélyes a stílusa. A bizottság republikánus elnöke, Davin Nunes viszont azt mondta, hogy Flynn-nek fontos érdemei vannak katonai, hírszerzési téren, és szerinte a kongresszus bizalmát is élvezi. A fegyveres testületeket felügyelő bizottságban ülő Jack Reed demokrata szenátor is alapvetően dicsérte Flynnt, szerinte tett elítélendő kijelentéseket a kampány alatt, de most nagyon más szerepben lesz.

Váltás a CIA élén

A CIA élére Mike Pompeo három ciklust kitöltő kongresszusi képviselő kerül majd a Trump-adminisztrációban, akit független elemzések alapján a Republikánus Párt egyik legmegbízhatóbb képviselőjének tartanak. A hírszerzési bizottságban ülő Pompeo 2011 óta tagja a képviselőháznak, és e minőségében a Tea Party-mozgalomhoz is köthető. A férfi eredetileg Marco Rubio mögé állt a kampányban, de később Trumpot biztosította támogatásáról. Nem félt egyébként kritizálni sem Trumpot, keményen bírálta a republikánus jelöltet, amikor nyilvánosságra került egy felvétel, amin dehonesztálóan beszélt a nőkről.

Pompeo előélete szintén nem mentes a botrányoktól, 2010-ben személyesen kellett bocsánatot kérnie, miután kongresszusi jelöltként a kampánya során egy olyan cikket osztott meg Twitteren, ami indiai származású ellenfelét becsmérelte, valamint mert „szavazz az amerikaira” feliratú plakátokat tettek ki a térségben. Emellett 2013-ban éles kritikákat kapott, amiért azt mondta, azok a muszlim vallási vezetők, akik nem ítélik el kellőképpen az iszlamista terroristákat, maguk is felelősek a terrortámadásokért. Kongresszusi tagságát megelőzően Pompeo az olajbizniszben tevékenykedett, és hevesen ellenezte a széndioxid-kibocsátás szabályozására vonatkozó törekvéseket.

A CIA új igazgatója egyébként keményen ellenzi az abortuszt, kivéve ha az anya élete van veszélyben. Ellene szavazott a nők elleni erőszakról szóló törvénynek is, és elvetette a guantanamói fogolytábor bezárását, miután egy 2013-as látogatása során úgy ítélte meg, az éhségsztrájkoló rabok meghíztak. Pompeo osztja Trump álláspontját az iráni atommegállapodás veszélyességéről. Ezt csütörtökön Twitteren is megerősítette, ahol azt írta, már "várja ennek a szörnyű megállapodásnak a felbontását", amit Amerika a terrorizmus legnagyobb finanszírozójával kötött.  • Hírek
  • Hírek