Mit keresett Trump lánya egy külpolitikai találkozón?

2016.11.19. 08:52

Így zajlik az előválasztás

Még el sem kezdődött Donald Trump elnöksége, máris az üzleti és a politikai érdekei keveredésével vádolják, na meg azzal, hogy teljes mértékben fittyet hány arra, hogy elnöki szerepe összeférhetetlen családi bizniszének promótálásával. 

Az ok: a megválasztott elnök első kvázi diplomáciai találkozóján, az Abe Sinzó japán kormányfővel folytatott megbeszélésén pénteken megjelent Ivanka Trump, a republikánus politikus lánya is. Ivanka a családi cég egyik vezetője, többek között a Trump hotellánc nemzetközi terjeszkedéséért is ő felel, ezért a bírálók szerint nem illene olyan tanácskozásokon részt vennie, ahol a nemzetközi piacokat és üzleti lehetőségeket érintő információk is birtokába juthatnak.

A milliárdos ingatlanmágnással kapcsolatban már jóval megválasztása előtt is felmerült, hogy elnökként vajon hogyan fogja elhatárolni egymástól a politikát és saját közvetlen anyagi érdekeit. Akkor azt ígérte, hogy családja viszi majd tovább cégeit, ő kiszáll belőlük, sőt olyan konstrukcióban alakítják majd át a vagyon irányítását, hogy neki ne legyen beleszólása.

Ivanka Trump, férje, Jared Kushner és Abe Sinzó (balról a második) beszélgetnek a Trump-székházban
Ivanka Trump, férje, Jared Kushner és Abe Sinzó (balról a második) beszélgetnek a Trump-székházban
Fotó: Handout / Reuters

Azonban az utóbbi napok eseményei alapján Trump bírálói szerint nemhogy enyhültek volna, inkább erősödtek a félelmek az esetleges összeférhetetlenségek kapcsán.

  • Sajtóhírek szerint a republikánus politikus veje, Ivanka férje, Jared Kushner például a Fehér Házba kívánkozik, és bár ez törvénysértő lenne, azért bízik benne, hogy ügyvédjei valahogy megoldják.
  • Arra is fény derült, hogy Trump hozzáférést akart szerezni gyerekei számára a titkos és bizalmas kormányzati információkhoz, ami egészen példa nélküli és rettenetesen felelőtlen dolog lenne.
  • Most pedig ugyebár azt bizonyítja egy fotó, hogy a Trump brand nemzetközi fejlesztéséért felelős Ivanka apjával vesz részt olyan diplomáciai találkozójon, ahol nemzetközi bizniszekről is lehet szó. És a képek szerint Jared Kushner is ott volt.
  • Ja, és közben a sajtót kitiltották az Abe-Trump megbeszélésről, ami további kérdéseket vet fel az átláthatósággal kapcsolatban.

Barack Obama egy korábbi etikai tanácsadója szerint "a világ vezető alkotmányos demokráciája nem így működik, ez olyan, ilyen csak oligarchiákban történik".

Maga a találkozó amúgy állítólag sikeres volt, Abe legalábbis  ezt mondta.  • Hírek
  • Csok