Trump berendelte a média nagyágyúit, hogy megalázza őket

2016.11.22. 15:45 Módosítva: 2016.11.22. 17:12

Leteremtette és kioktatta az amerikai média legfontosabb tudósítóit Donald Trump egy hétfői zárt megbeszélésen. A vezető újságírók döbbenetét csak fokozta, hogy a meghívó nem csicskáztatásra, hanem háttérbeszélgetésre szólt. (Cikkünk végén vicces fontos frissítés található.)

A háttérbeszélgetés az újságírás egyik jellemző információgyűjtési módszere, ahol egy vezető tisztségviselő nem azért találkozik az újságíróval, hogy beszélgetésükből cikk szülessen, hanem hogy képbe helyezze a médiamunkást. Az informális találkozón olyan információk is elhangzanak, amelyek segítik az események értelmezését, és hasznosak a későbbi anyagok elkészítésénél.

A háttér beszélgetésnek különösen nagy szerepe szokott lenni az amerikai elnökválasztás után, amikor a forró légkörben zajló médiacsatározások után az új elnök és a média normalizálja viszonyát az elkövetkező évekre.

Az amerikai média vezető tudósítói azonban döbbenten szembesültek azzal, hogy az orosz oligarchák stílusában berendezett, aranystukkós szobában Trump nem lazított a hangulaton, hanem rájuk támadt.

New York Times beszámolója szerint Trump azzal támadt a jelenlévőkre, hogy a média rendszeresen hazudott, és nagyot tévedett, amikor az esélyeit alábecsülte. Trump egyesével is végigment az újságírókon, személy szerint ócsárolva a munkájukat. Többen kiemelték, hogy Trump külön fejezetet szentelt a CNN újságírójának, Jeffrey A. Zuckernek, írta a New York Times. 

Bár a háttérbeszélgetéseken zajlottakat nem szokás megírni, a szabályt éppen a Trumphoz hű lapok szegték meg, amikor kárörvendően számoltak be az eseményről. Ezek alapján alakult ki a vélekedés, hogy Trump direkt a saját politikai céljaira használta az eseményt. Az eset után több médium úgy döntött, hogy nem tartja magát a titoktartáshoz.

A New York TImes bohózat

Az elemzések szerint egyre halványodik annak az esélye, hogy Trump győzelme után konszolidálódik, és visszatér ahhoz a hangnemhez, amelyet amerikai elnökök a sajtóval használni szoktak.

Ennek jele, hogy Trump mindenfajta magyarázat nélkül mondta le interjúját a New York Times-szal. A beiktatásra váró elnök stábja maga kereste meg a lapot, és keddre beszélt meg találkozót az újságíróival. Hajnalban azonban egy tweet-ben annyit közölt, hogy nem lesz találkozó. A New York Times hivatalosan azóta sem kapott értesítést arról, hogy a tárgyalást lemondták.

Trump egyébként egy ideje már lejárató kampányt folytat a lap ellen, hazugnak, tisztességtelennek mondva a New York Timest. Szerinte a laptól elpártoltak az olvasók győzelme után.

Az újság - amely megírta Trump nőkkel szembeni erőszakoskodását, adóelkerülési ügyeit, és a Trump egyetem zavaros történetét-  megjegyezte, hogy a választás után 41 ezer új netes előfizetője lett.

UPDATE: Trump váratlanul bejelentette, hogy mégis elmegy a Times interjújára. A CNN röviden így foglalta össze a történetet:

  • Trump találkozót kért a laptól.
  • Trump reggel lemondta a találkozót, mert a lap szerinte változtatott a megállapodásukon.
  • A New York Times közölte, hogy Trump akart változtatásokat kérni, amibe nem mentek bele.
  • Trump végül visszatáncolt, megjegyezve, hogy a "bukott lap" addig is "csúnya stílusban fog pontatlanságokat írni róla."