Trump lecsapolja a mocsarat, Orbán lobbistáját is rögtön eltilthatják

GettyImages-622153362
2016.11.22. 10:33

Így zajlik az előválasztás

A magyar kormány washingtoni lobbistáját, a volt republikánus képviselő Connie Macket is eltilthatják attól, hogy lobbistaként dolgozzon, köszönhetően Donald Trump etikai reformcsomagjának. A kérdés csak az, hogy a külföldi lobbimegbízásokra vonatkozó eltiltás 2018-ig, vagy élete végéig szól-e majd.

Már rögtön első hivatalban töltött napján jogszabályba önthetik Donald J. Trump lobbiellenes programját, ez derült ki a megválasztott amerikai most közzétett Youtube-üzenetéből, ahol azt jelentette be, hogy mik is lesznek a legeslegelső intézkedései. Ezek közül az egyik pedig a magyar kormányt is kellemetlenül érintheti.

„Ha hagyjuk, hogy a Clinton-kartell kerüljön kormányra, a történelemkönyvek úgy jegyzik majd fel a 2017-es évet, mint amikor Amerika elveszítette a függetlenségét. Nem fogjuk hagyni, hogy ez megtörténjen.

Itt az ideje, hogy lecsapoljuk a mocsarat Washington DC-ben

– ezekkel a szavakkal jelentette be Donald Trump „etikai reformcsomagját", azaz lobbiellenes javaslatait még a kampány hajrájában. Ekkor október közepén járunk, nem sokkal azután, hogy a Wikileaksnek köszönhetően a Clinton-csapat egy újabb adag feltört levelezése napvilágra került. Köztük azok az emailek, melyben Hillary Clinton tanácsadói azon lamentálnak, elfogadhatnak-e kampánytámogatást olyan lobbistáktól, akik külföldi kormányoknak dolgoznak – és arra jutnak, hogy igen.

Trump ígérete a washingtoni mocsár lecsapolására – vagyis a politikusokat és állami vezetőket behálózó érdekviszonyok, lobbistahadak és korrupció felszámolására – részben erre született reakcióként, a javaslatai pedig többek közt a következők:

  • Vezető köztisztviselők a hivatali idejük végétől számított öt éven belül nem helyezkedhetnek el lobbistaként a versenyszférában.
  • Örökre eltiltják őket attól, hogy idegen országok lobbistájának álljanak.
  • Trump a Kongresszust is felkéri, hogy alkosson hasonló törvényt, ami az egykori képviselőket és azok munkatársait is öt évre eltiltja a lobbitevékenységtől.
  • Bezárják azt a kiskaput, hogy egykori vezető köztisztviselők magukat színleg tanácsadónak vagy konzultánsnak nevezve a valóságban ugyanúgy lobbistaként dolgozzanak.
  • Megtiltják a külföldi államok lobbistái számára, hogy pénzzel támogassanak amerikai választási kampányokat.

Nem hiába ellenezte Trumpot Connie Mack

Trump tehát mostani videóüzenetében megerősítette, hogy rögtön első hivatalban töltött napján elnöki rendeletbe foglalja a lobbiellenes javaslatait. Ez pedig azt jelenti, hogy a végleges megszövegezéstől és a szabályok szigorúságától függően

a magyar kormány és a Századvég 1,4 milliárdért felbérelt washingtoni lobbistáját, Connie Macket is jó időre, vagy akár örökre eltilthatják majd a külföldi megbízóknak való lobbizástól.

Mack ugyanis 2013 januárjáig Florida állam egyik republikánus képviselője volt – tehát ha az egykori kongresszusi képviselőkre mondjuk csak az enyhébb, ötéves lobbitilalmat szabják ki, 2018 januárjáig akkor is más munkát kell keresnie. Viszont ha a volt kongresszusi képviselőkre is kiterjesztik a külföldi megbízókra vonatkozó örökös lobbitilalmat, akkor Orbánéknak végleg meg kell válniuk tőle.

Mindezek után kérdés, hogy a magyar kormány és a Századvég vajon mikor és hogyan mondja fel a Mack cégeivel, a washingtoni SLI Group ésLevick Strategic Communications, illetve a floridai  Liberty International Group  lobbicégekkel kötött szerződéseit, melyek egyébként 2018-ig érvényesek. Trump javaslatcsomagának utolsó pontja a fentieken túl ráadásul azt is megakadályozhatja majd, hogy a magyar állami százmilliókkal kitömött Magyar Foundation of North America a jövőben amerikai választási kampányokat támogasson.

Connie Mack egyébként a republikánus előválasztások idején Jeb Bush mögé állt be, Donald Trumpot pedig hónapokon keresztül durván támadta és még nyáron is arról beszélt, hogy nem tudna rá szavazni.

Connie Mack Trumpot a kampány során többek közt gyávának, szégyennek, képmutató bolondnak, erőszakos fráternek nevezte, és kifogásolta rasszista, bigott, másokat sértegető kijelentéseit.

Végül a republikánus elnökjelölt győzelme után halkan mégis beállt mögé. Nem volt sok értelme ezek szerint.

Megkérdezzük a kormányt és a Századvéget, mi lesz Connie Mack szerződésével, ha tényleg nem működhet lobbistaként. Amint megkapjuk a válaszukat, beszámolunk róla.

Borítókép: Barack Obama és Donald Trump első találkozója az elnökváltásról a Fehér Házban. Getty Images Hungary / Win McNamee  • Hírek
  • Bankszámla