Trump már az első nap borítja az asztalt

2016.11.22. 01:10

Így zajlik az előválasztás

Donald J. Trump, az USA november elején megválasztott új elnöke egy a Youtube-on közreadott videóüzenetben tájékoztatta a közvéleményt arról, milyen témákkal kapcsolatban várható, hogy már az első, hivatalban töltött napján intézkedni fog.

Az első, hogy azonnal megindítják a visszalépést a TPP-ből, azaz a Csendes-óceáni Partnerségből. A csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodást tavaly októberben, évekig tartó huzavona után hozta tető alá az USA és tíz másik, a Csendes-óceán térségében lévő állam, Ausztrália, Új-Zéland, Kanada és Japán mellett részt vett még Peru, Vietnam, Szingapúr, Chile, Brunei és Malajzia. A megállapodás többek között tartalmazza a kereskedelmi korlátok nagy részének lebontását, közös szabványok kialakítását számos iparágban, valamint kitér a környezetvédelmi és munkaügyi szabályozásra is.

Trump azzal, hogy már az első nap jelzi, hogy az USA kilép a megállapodásból, tulajdonképpen ki is végzi az egészet - hogy a megállapodásból eleve kimaradó Kínán kívül ez kinek lesz jó, még kérdés. A TPP-t aláíró országok együttesen a világ gazdasági termelésének úgy 40 százalékát adják.

A foglalkoztatás terén is óriási változásokat ígér a megválasztott elnök: főleg a fosszilis tüzelőanyagok, például a szén eddig jobbára erősen korlátozott kitermelésének újraengedélyezésétől várja, hogy jól fizető állások jöjjenek létre milliószámra az USA határain belül. Ezzel már most igazolódni látszik a környezetvédelmi szervezetek félelme, hogy Trump elnöki időszakában a lehető legrosszabb irányba indul majd a globális felmelegedés helyzete.

Trump a jogi rendszer reformját is igen egyszerűen foglalta össze: minden egyes új szabályozásra két régi, tehát valószínűleg meghaladott szabályozás eltörlése kell jusson. Hozzátette:

Ez nagyon fontos.

Szintén már az első nap utasítani akarja a nemzetbiztonsági szerveket és a fegyveres erők vezetőit, hogy védjék meg az amerikai infrastruktúrát "a kibertámadásoktól, és minden egyéb támadástól".

A bevándorlás helyzete sem marad ki az első napos felülvizsgálattól: Trump a munkaügyi minisztériumot utasítja majd arra, hogy vizsgálják meg a vízumvisszaéléseket, "melyek hátrányosan érintik az amerikai munkásokat".

A lobbistákkal kapcsolatos korábbi ígéretek sem merültek feledésbe: egy új, a politika és a közélet tisztulását és egyszerűsödését célzó rendeletben megtiltanák, hogy vezető köztisztviselők a hivatali idejük végétől számított öt éven belül a versenyszférában helyezkedjenek el lobbistaként, ráadásként megtiltanák, hogy aki korábban a közférában vezetőként dolgozott, az idegen ország lobbistájának álhasson életében valaha.