Jelentős summát gombolna le New York polgármestere Trump védelméért

2016.12.05. 18:29

New York polgármestere, Bill de Blasio 35 millió dollárt kér az amerikai szövetségi törvényhozástól Donald Trump megválasztott elnök házának védelméért az elnök beiktatásáig tartó hetekre. 

Donald Trump megválasztása óta a manhattani Trump Toronyból irányítja a kormányalakítást, és a januárig tartó hatalmi átmenetet; ott egyeztet a leendő kormánytagokkal és ott fogadta külföldi vendégeit, például Abe Sindzó japán kormányfőt. A város számításai szerint naponta egymillió dollárt költ az Ötödik sugárúton lévő ház speciális védelmére, és szeretné, ha ez a pénz szépen visszacsordogálna majd a szövetségi költségvetésből. 

A megválasztott elnök biztonságáért a Titkosszolgálat (Secret Service) a felelős, de a helyi rendőrségnek és más biztonsági erőknek rengeteg feladtuk van a Trump Torony előtt megforduló emberek irányításában, ellenőrzésében. A Trump-tornyot ráadásul nem biztonsági szempontok alapján építették, az alsó szintjein üzletsor és kávézó ma is működik és szabadon látogatható. 

A Trump-torony őrzése a januári elnöki beiktatás után is külön költségeket igényel majd, mert bár Donald Trump beköltözik a washingtoni Fehér Házba, de a felesége, Melania és tízéves kisfiuk, a szintén kampányszereplő Barron csak a tanév végén, jövő tavasszal költözik át Washingtonba.

(MTI)