Trump kukázná a négymilliárd dolláros új Air Force One-okat

2016.12.06. 22:04

Így zajlik az előválasztás

Hat héttel beiktatása előtt Donald Trump egyszer csak bejelentette Twitteren keresztül, hogy lőttek a több mint 4 milliárd dolláros Air Force One megrendelésnek. Az amerikai kormány a Boeingtől vásárolt volna kettő vagy még több új repülőt a leendő amerikai elnökök számára – ezt a bizniszt fújná most le a megválasztott elnök, írja a BBC.

A Boeing vadiúj 747-es Air Force One-t épít a leendő elnököknek, de a költségek elszálltak, több mint 4 milliárd fölé. Megrendelés lefújva!

– írta Twitterjén Trump kedden.

Az új repülők 2024 környékétől álltak volna szolgálatba, ami egyébként azt is jelenti, hogy maga Trump azokkal biztosan nem repült volna, hacsak nem nyeri meg a következő, 2020-as elnökválasztást is. Csakhogy az amerikai légierő a gyártás felgyorsítását kérte, mivel a jelenleg használt gépek egyre jobban avulnak el, és a javítási költségeik is folyamatosan nőnek. Trump döntésével pedig akár még rosszabbul is járhatnak az adófizetők, mivel ezek a javítási költségek, illetve a szerződés felmondásával járó kiadások még nagyobb pazarlást is eredményezhetnek.

Trump jelenleg saját gépét használja, de ha hivatalba lép, akkor mindenképp az elnöknek járó, speciális biztonsági, védelmi és kommunikációs eszközökkel felszerelt Air Force One repülőire kell váltania.