Trump: Amerika kivonul a Közel-Keletről

2016.12.07. 13:37

Így zajlik az előválasztás

Donald Trump ezekben a napokban épp egy köszi-turné keretében ünnepli meg választási győzelmét, a turné egyik állomásaként magyar idő szerint kedd éjjel az észak-karolinai Fayetteville városában tartott nagygyűlést. Beszédének legfontosabb üzenete az volt, hogy

jelentősen visszafogja a Közel-Keleten az amerikai katonai aktivitást.

A megválasztott elnökjelölt ezt azzal magyarázta, hogy az amerikai nemzeti érdekek szempontjából nem létfontosságú konfliktusokban nincs értelme részt venni,

Véget kell vetni a beavatkozások és az utánuk maradó káosz pusztító körforgásának (...) abbahagyjuk a rohanást, hogy külföldi rezsimeket döntsünk meg, amelyekről semmit sem tudunk.

Trump azonban megígérte, hogy az Iszlám Állam és a terrorizmus ellen továbbra is harcolni fognak – vállalkozó korában többször elárulta, hogy rendelkezik egy titkos tervvel az IS legyőzésére, de ebből semmilyen részletet nem árult el. Donald Trump korábban sokszor, és nem alap nélkül kritizálta a republikánus kormányzat alatt indított iraki háborút (melyet annak idején egyébként támogatott) és Obama katonai intervencióit is.

Azonban a Kaddafi-rendszer 2011-es megbuktatása óta az Egyesült Államok igencsak visszafogta magát a kormánybuktatósdiban, és pont  Trump leendő hadügyminisztere, James Mattis kritizálta Obamát amiatt, hogy a polgárháború első három évében elszalasztotta a lehetőséget Aszad elűzésére. Ráadásul a Kongresszusban és a leendő Trump-kormányzatban is sokan követelik az iráni regionális terjeszkedés megállítását, ami az iráni érdekszféra komplexitása miatt megint csak nem jósol egy csendes ciklust.

A leendő elnök arra is ékes szavakkal tett ígéretet, hogy a háborúkon megspórolt pénzt az amerikai infrastruktúra fejlesztésére kívánja fordítani.

Hatezer milliárd dollárt költöttünk el a Közel-Keleten, miközben az útjaink tele vannak kátyúval, az országútjaink szétesőfélben, a hídjaink bedőlnek, alagútjaink nincsenek jó állapotban, a repülőtereink pedig olyan szörnyűek, mintha a harmadik világban volnának.

Ígéretének azonban rögtön ellent is mondott azzal, hogy megígérte az amerikai hadsereg teljes modernizálását, a katonaság jobb ellátását, kiképzését, egészségügyi ellátását is. Az amerikai katonai kiadások egyébként 2015-ben a világ összes katonai kiadásának 37 százalékát tették ki, az USA fegyveres erői több pénzt emésztenek fel, mint az utána következő 7 országé összesen. A kormányzat ráadásul Obama alatt is vevő volt – nyilván a mindkét házában republikánus többségű Kongresszus támogatásával – a haditechnikai cégek összes korszerűsítési ötletére, idén állt szolgálatba az összesen másfél billió dollárba kerülő F-35-ös vadászgép, és a gyerekbetegségek sorát produkáló USS Zumwalt lopakodó-romboló.